L’Hospital de Figueres reparteix més de 250 de pomes en el Dia Mundial sense Tabac

Dia Mundial sense Tabac
Taula informativa instal·lada a l'Hospital de Figueres

Taules informatives instal·lades a l’Hospital de Figueres van servir per sensibilitzar als fumadors que el tabac és la primera causa de pèrdua de salut

Dia Mundial sense Tabac
Taula informativa instal·lada a l’Hospital de Figueres

L’Hospital de Figueres va repartir 255 pomes per sensibilitzar la població dels perjudicis del tabac. Una iniciativa que es va poder portar a terme gràcies a la col·laboració de la cooperativa Fructícola Empordà, que va fer donació de la fruita, i als estudiants d’infermeria de la Universitat de Girona i d’auxiliar d’infermeria de l’Institut Alexandre Deulofeu, que van participar de manera activa.

Diferents pacients del centre i els seus familiars es van apropar a les tres taules informatives instal·lades per a l’ocasió a l’entrada de l’hospital, a l’accés a hospitalització de l’edifici est i a Consultes Externes.
Personal sanitari van anar informant a tothom que s’apropava a les taules informatives els beneficis de deixar de fumar i de diferents ajudes i formes d’assessorament que tenen a l’abast per deixar l’hàbit de fumador.

Proves de capacitat pulmonar

També es van realitzar una cinquantena de proves, entre cooximetries i espirometries bàsiques, per determinar l’exposició al fum del tabac i la capacitat pulmonar dels fumadors que es van prestar a les proves.

L’Hospital de Figueres, com a membre de la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, s’ha adherit al Dia Mundial Sense Tabac per sensibilitzar la població que el consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable.

La primera causa de pèrdua de salut

El consum de tabac és un dels factors de risc més importants de les principals malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques, així com d’un nombre important de càncers. A més, l’exposició passiva al fum ambiental del tabac incrementa el risc de càncer de pulmó en les persones no fumadores i d’altres malalties del sistema respiratori, sobretot en els infants.

Els danys causats directament pel tabaquisme afecten principalment les persones fumadores, una quarta part de les quals morirà durant la seva vida activa, i haurà perdut entre vint o vint-i-cinc anys de vida. Però el consum de tabac afecta la societat en conjunt.

Els beneficis del fet de deixar de fumar són ben clars; les persones ex fumadores, deu anys després de deixar l’hàbit, tenen el mateix risc de contreure malalties que les no fumadores. Aconseguir l’abandonament definitiu del tabaquisme, però, no és fàcil, tot i que és ben possible.ç

Una vida saludable és una vida sense tabac. Deixar de fumar és probablement el més important que una persona fumadora pot fer per millorar la seva salut, independentment de l’edat o dels seus antecedents com a fumadora.