L’Hotel Cala Jóncols promou el vi de criança submarina a la Costa Brava amb 900 ampolles anuals venudes

Cala Jóncols
Una ampolla de vi de criança submarina

Va començar a submergir ampolles de vi al 2009 en una experiència pionera a l’Estat junt amb el celler Espelt de Vilajuïga

Cala Jóncols
Un caixa de vi de criança submarina acabada de treure del mar

Des que va començar a submergir vi al fons del mar per oferir-lo als seus clients, a finals del 2009, fins ara, l’històric Hotel Cala Jóncols de Roses ja ha venut 3.600 ampolles, el que representa 900 ampolles anuals. Cala Jóncols és l’únic lloc de l’Empordà que disposa d’una autorització especial atorgada per la Generalitat per fer aquesta pràctica. Els seus responsables consideren que envellir el vi sota l’aigua del mar modifica extraordinàriament les qualitats del producte i el converteixen en particular i únic. Amb aquest procés de criança submarina, el vi aconsegueix tenir una boca ampla i fresca amb un final lleugerament iodat molt diferent del que tindria el mateix vi envellit en un celler convencional.

L’Hotel Cala Jóncols va començar a submergir ampolles de vi al fons marí de la cala a l’octubre del 2009, en una experiència pionera a l’Estat junt amb el celler Espelt de Vilajuïga. Nou mesos més tard va rescatar 300 ampolles de vi que havien madurat dins una gàbia sota les aigües marines del Cap de Creus.

En la actualitat, les ampolles submergides són triades amb molta cura, buscant aquelles que millor s’adapten per la seva estructura, tanicitat i criança a les condicions del fons marí. La criança es fa a una fondària d’ uns 27 metres per les seves condicions estables de llum, poc oxigen, i una pressió pròxima als 3bars. Durant aquest temps la temperatura és monitoritzada tenint una mitjana de 16.3ºC.

Malgrat que, de moment, no hi ha cap estudi científic que certifiqui els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica, els impulsors de la iniciativa asseguren, a partir de la seva experiència, que sota l’aigua el vi està influenciat per factors com la pressió del mar, la manca d’oxigenació a través del tap, el moviment de l’ampolla per les corrents, la lluminositat i l’intercanvi de salinitats amb el vi.

La temperatura del mar fa que el vi es conservi d’una forma més pausada, s’allarga la seva vida i s’aconsegueix una evolució realment diferent respecte als que han estat envellits en cellers a terra. A més, la foscor del fons del mar permet equilibrar el producte. No en va, els vins que s’han trobat en vaixells enfonsats han demostrat que el mar és un magnífic medi per envellir-los.

El darrer rescat d’ampolles de vi submergides sota les aigües del Cap de Creus efectuat pels responsables de l’hotel Cala Jóncols es va fer dilluns 28 de juliol. Es va treure arran de la sorra de la cala la gàbia que contenia 400 ampolles amb un pes aproximat de 500 quilos. Uns submarinistes la van pujar fins la superfície ajudats per un globus. La gàbia, enfonsada a 27 metres de profunditat, contenia vins blancs i negres de diferents criances, tots del celler Oliveda. Per tal que no se les endugui un temporal, les gàbies són fixades amb ancoratges ecològics (que no destrueix el fons marí) homologats .

Cala Jóncols
Una ampolla de vi de criança submarina

A mes, l’hotel Cala Jóncols ha començat a submergir al mar ampolles de cava, en una experiència pionera, també del celler Oliveda, perquè fermenti sota l’aigua. El rescat de les primeres 50 ampolles de cava està previst que es faci al setembre.

La intenció de l’establiment és repetir aquestes experiències de vi i cava submarí amb altres cellers de l’Empordà aprofitant les bones relacions que hi ha entre els responsables de l’hotel i d’aquests cellers.

L’hotel Cala Jóncols ha decidit apostar pel consum de vi i cava submarí entre els seus clients no només perquè creuen que millora notablement les seves qualitats sinó perquè els permet oferir productes originals i únics. “El concepte de vi subaquàtic atrau molt en aquets moments” assegura Michael Gómez, el fill petit de la família Gómez- Fernández , propietaris de l’hotel Cala Jóncols. “És un vi que desperta una gran curiositat als clients” no només per l’aspecte de les ampolles que se serveixen tal i com surten de l’aigua, amb les restes orgàniques del mar enganxades al vidre, sinó per “l’originalitat del sabor, que és diferent en cada ampolla” afegeix Michael Gómez.

L’hotel vol estendre l’experiència de les bodegues subaquàtiques a altres restaurants de referència a qui dóna la possibilitat de enfonsar sota l’aigua de cala Jóncols les ampolles que creguin oportunes per oferir-les als seus clients, a l’hora que ha començat a comercialitzar els vins a través de la botiga online que hi ha a la seva pàgina web http://www.calajoncols.com

Cala Jóncols, un entorn espectacular on des de fa mig segle està ubicat l’hotel, és la darrera cala de Roses que està situada a tocar del terme municipal de Cadaqués, en ple Parc Natural del Cap de Creus.