L’INCASÒL treu a licitació les obres per a la reforma de dues casamates del Baluard de Sant Andreu

INCASÒL
Baluard de Sant Andreu de la Ciutadella de Roses

El projecte té per objectiu la reforma i adequació d’aquest espai com a magatzem arqueològic

INCASÒL
Una de les casamates del Baluard de Sant Andreu de la Ciutadella de Roses

L’Institut Català del Sòl ha fet públic l’anunci per a la contractació de les obres necessàries per dur a terme la restauració de dues casamates situades en el sector oest del Baluard de Sant Andreu, al recinte arqueològic de la Ciutadella de Roses.

Les obres compten amb un pressupost de 248.000 € i suposaran uns treballs de vuit mesos de durada. Les empreses interessades a concórrer en aquesta contractació poden presentar les seves ofertes fins al 6 de març. Aquest projecte està inclòs dins el programa de l’1% cultural que la Generalitat destina a la rehabilitació de nucli antics i patrimoni històric de tot Catalunya. Enguany, la Ciutadella de Roses ha estat un dels monuments escollits com a receptor d’aquest finançament.

El baluard de Sant Andreu forma part del recinte emmurallat modern de la Ciutadella de Roses i es troba a l’angle nord-est de la fortificació, entre el Baluard de Sant Jaume i la Porta de Terra. L’estructura original del baluard es coneix gràcies a la planimetria militar conservada, on s’aprecien les casamates destinades a la defensa complementària dels baluards, destinades a albergar peces d’artilleria.

Les del Baluard de Sant Andreu són les úniques casamates que s’han conservat a la Ciutadella fins a l’actualitat. El consistori ha projectat la seva recuperació per a ús com a magatzem del parc arqueològic, apte per allotjar de manera ordenada i amb condicions controlades de salubritat i clima els materials procedents dels treballs de recerca efectuats en el mateix recinte.

Les obres previstes suposaran la reconstrucció de la coberta d’una de les casamates i l’arranjament de l’encara existent, l’aïllament de les construccions i la pavimentació de tot l’espai interior, així com la dotació dels sistemes de climatització, ventilació, electricitat i aigua, en previsió a la seva posterior connexió a les xarxes de serveis que donaran subministrament al recinte.