L’Institut Ramon Muntaner de Figueres i el Festival de Música de Peralada distingits amb la Creu de Sant Jordi

Creu de Sant Jordi 2016

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya

Creu de Sant Jordi 2016El Govern ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats i 13 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.
I d’entre les 13 entitats distingides pel Govern hi ha dues altempordanesesas, l’Institut Ramon Muntaner de Figueres i el Festival de Música Castell de Peralada.

L’institut de Figueres creat l’any 1839 per iniciativa de la capital empordanesa, és el centre d’ensenyament secundari públic més antic de Catalunya. Des d’aleshores, ha desenvolupat la docència de forma ininterrompuda i ha esdevingut un agent cultural de primer ordre a la ciutat i el seu entorn. Per les seves aules hi han passat alumnes de la significació de Salvador Dalí, Carles Pi i Sunyer, Francesc Cambó, Josep Pla, Ignasi Barraquer, Jaume Miravitlles o Lluís Llach.

I el Festival de Peralada és un certamen  de música, dansa i teatre que el 2016 arriba a la 30a edició i que constitueix cada estiu, des de l’entorn empordanès, un esdeveniment cultural i social. Organitzat per l’Associació Cultural Castell de Peralada, hi han actuat figures de relleu i ha rebut el suport de compositors catalans destacats, els quals hi han estrenat les seves obres, sovint encarregades per la mateixa organització. Pertany, entre altres organismes, a l’Associació Europea de Festivals i a Òpera Europa.