Llers per Sant Joan es converteix en un poble embruixat i ple d’encanteris

Fira Fes-te Bruixa de Llers
Les bruixes seran de nou protagonistes a la població aquest cap de setmana 11 i 12 de maig

La població altempordanesa celebra el Dia de Sant Joan amb la Fira ‘Fes-te bruixa’

Fes-te bruixa a Llers
En el dia de Sant Joan és quan apareixen le bruixes a Llers

Llers es torna a convertir el dia de Sant Joan en un poble embruixat i ple d’encanteris, misteris i sorpreses per tot arreu amb la celebració de la Fira ‘Fes-te bruixa’. La plaça del Ramal es convertirà per un dia en ‘El racó de la bonaventura’, on els visitants hi trobaran tiradores de cartes, llegidores de mans i intèrprets de les runes. Una de les novetats de la fira d’aquest any és la concentració d’aquestes pràctiques d’endevinar el futur al Ramal. “Punt que tindrà una especial rellevància amb les diferents pràctiques per llegir la bonaventura i els visitants també podran deixar les seus missatges a l’Olla dels desitjos”, han anunciat les portaveus de l’organització, Nuri Llinares i Anna Admetlla.

Com a punt cèntric de la fira, al llarg del dia, hi aniran passant actuacions com ara Les Bruixes i Bruixots de Sant Joan Les Fonts i l’espectacle itinerant ‘El carro de la por’ del sempre espectacular Mag Karlus.

Llinares i Admetlla han destacat també que les parades que ofereixen remeis naturals i casolans es concentraran a La Placeta de les Herbes, una petita plaça que es va inaugurar durant la fira de l’any passat i se li va posar aquest nom en homenatge a la saviesa popular que les dones, bruixes o no bruixes, han transmès de generació a generació.

I arran de l’èxit de l’any passat, el recinte de Can Casagran tornarà a concentrar les activitats pensades per a la mainada: tallers de manualitats, El Cau de les Rondalles i el tauler gegant d’escacs, entre d’altres.

Un dels espectacles més esperats serà, sense dubte, el Ball de les Bruixetes. Pensant en els adults hi haurà diferents conferències al Castell: ‘Temps al temps’, amb Carme Joan, coneguda com la Bruixa de Llers, o ‘La Lídia de Cadaqués’, amb Rosa López. Els Comediants de Llers representaran a la tarda l’obra ‘Les bruixes de Llers i el primer vampir català, el Comte Estruch’.

“La intenció és que els visitants es puguin moure per tot arreu i es trobin al seu pas les diferents propostes i els moments sorprenents amb músiques i personatges màgics i fantàstics”, han indicat les organitzadores.

Els GraLlers i el grup Festorum de 5 animaran els carrers al llarg de la jornada, la qual finalitzarà amb el Ball de Bruixes, amb un renovat ritual participatiu.

Llers, poble de bruixes

La tradició diu que Llers és pobles de bruixes i Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968) va publicar l’any 1924 el llibre de poemes ‘Les bruixes de Llers’, il·lustrat per un jove Salvador Dalí. Els poemes van engrandir les mil i una llegendes que circulaven sobre els aplecs sabàtics amb rituals tenebrosos i disbauxes embogides protagonitzats per les bruixes a Les Garrigues, la zona pedregosa i màgica entre Llers i Avinyonet de Puigventós.