Programa Reallotgem

Lliuren els primers Premis Fàtima Bosch pels treballs de Ciències de Batxilllerat a l’Alt Empordà

Premis Fàtima Bosch pels treballs de Ciències de Batxilllerat
Els guardonats amb la Dra. Fàtima Bosch

Premis establerts per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Empordanesos

Aquest passat divendres, 22 d’abril, es van lliurar a l’auditori dels Caputxins de Figueres els primers Premis Fàtima Bosch pels treballs de Ciències de Batxillerat. Uns guardons establerts per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) en col·laboració amb l’Institut d’estudis Empordanesos, entitat que aquella mateixa tarda també lliurava els premis Albert Compte de Recerca i Josep M. Álvarez de Medi Ambient de l’entitat IAEDEN.

El primer premi, dotat amb 350 euros i patrocinat per l’Institut Cendrassos, va ser pel treball Emergència climàtica: l’escalfament de la mar modificarà la reproducció i el creixement dels musclos?, de Martina Serra de l’IES Vilafant, que tenia de tutora a Cristina Oliveras.

El segon premi, dotat amb 150 euros, va recaure en el treball Cambra de boira. Física experimental, d’Abel Márquez de l’institut Cendrassos de Figueres, que tenia de tutor a Francisco Malagón. I el tercer premi, dotat també amb 150 euros, va ser per al treball La música t’ajuda a sentir les matemàtiques? de Diana del Moral de l’IES Cendrassos, que va tenir de tutor a Quim Moret.

Tots tres guardonats van rebre també una visita personalitzada al ‘Laboratori d’Enginyeria Genètica Animal i Teràpia Gènica’, situat al campus de la UAB i dirigit des de la seva creació l’any 2003 per la Dra. Fàtima Bosch; i amb la possibilitat de gaudir de la condició de soci de l’ACDIC gratuïtament durant un any.

Les alumnes Mireia González i Anna Batlle de l’institut Cap Norfeu de Roses, també guardonades

Premis Fàtima Bosch pels treballs de Ciències de Batxilllerat
Les alumnes de l’institut Cap Norfeu de Roses, Mireia González i Anna Batlle també van ser guardonades als primers Premis Fàtima Bosch

L’alumna Mireia González de 2n de Batxillerat A, de l’institut Cap Norfeu de Roses va guanyar el primer Accèssit del XXXII Premi Josep M. Álvarez a treballs de recerca de medi ambient i natura. Aquest premi valora l’aportació dels alumnes per millorar l’estat ambiental de l’Alt Empordà o de qualsevol altre indret del planeta. La Mireia va presentar un excel·lent estudi de l’eficàcia de 7 passos de fauna propers al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà titulat  “Deixant Petjada”.
Així mateix la també alumna del Cap Norfeu, i també de 2n de Batxillerat A, l’Anna Batlle, va resultar finalista del I Premi Fàtima Bosch de l’àmbit científic amb el seu treball “Gaudir del son, un luxe contemporani. Avenços en el diagnòstic i tractament de la SAHS”. L’Anna va investigar amb detall la possible relació que hi ha entre l’estat d’ansietat i una de les patologies del son que més afecta a la nostra societat, la síndrome d’apnea-hipopmnea (SAHS).

En aquesta primera convocatòria es van presentar 13 treballs dels instituts: Cendrassos, Olivar Gran, Narcís Monturiol, Vilafant, Llançà i Cap Norfeu. D’entre ells destaca la participació d’alumnes dels instituts amb més nombre d’alumnes: Cendrassos, Olivar Gran i Monturiol. Cal assenyalar que el 77% dels participants són dones. I pel que fa a les temàtiques, destaca la participació de treballs sobre bioquímica i les ciències mèdiques; tot i que els premis principals versaven sobre Ciències del Mar i Física, respectivament. Des de l’ACDIC es vol destacar la molt bona qualitat dels 13 treballs presentats a concurs.

El Jurat del Premi estava compost per Fàtima Bosch Tubert, catedràtica en Bioquímica i Biologia molecular per la UAB; Albert Bramon Planas, catedràtic emèrit de Física Teòrica per la UAB; i Xavier Colomer Teixidor, professor d’ensenyament a secundària i politòleg per la UPF.