“L’objectiu és fer una administració més eficient, propera i transparent”

Àrea de Govern Obert de Roses
El Servei d'Atenció a la Ciutadania de l'Ajuntament de Roses és un servei de l'Àrea de Govern Obert

Així ho afirma Ester Navas, regidora de Govern Obert de Roses, una Àrea desconeguda pel gran públic però molt important per a la ciutadania

Des de l’inici d’aquest mandat 2023-27, l’Àrea de Govern Obert ha estat treballant per fer realitat un Ajuntament més accessible, eficient i adaptat a les necessitats reals de la ciutadania. Ç
Aquesta Àrea, però, és la gran desconeguda, precisament, pels vilatans i vilatanes, en no ser tan mediàtica com, per exemple, la de Cultura i Festes o Promoció Econòmica. Per aquest motiu, hem parlat amb la regidora responsable d’aquesta Àrea, l’Ester Navas, que a més de fer-se càrrec de les Àrees de Joventut i Gent Gran, també dirigeix, políticament, la de Govern Obert, per a que expliqui, ens faci cinc cèntims d’aquest departament, el qual, afirma la regidora, “el divideixo en quatre grans àmbits: Atenció al Ciutadà, que és el servei que trobem a la planta baixa de l’Ajuntament de Roses; Transparència, que depèn de Secretaria i engloba l’accés a documentació, com llicencies, per exemple; l’Arxiu Municipal i part de la gestió informàtica, dic part perquè quan es va fer el cartipàs es va separar i s’ho va quedar el regidor Lluís Espada perquè volia que Informàtica anés juntament amb Infraestructures, tot i que les partides pressupostàries estan vinculades a Govern Obert, ha assenyalat Ester Navas.

“Hem posat ordre al SAC i hem millorat l’atenció a la ciutadania”

En el primer dels quatre àmbits significats per Ester Navas, el del Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC), un dels serveis clau per a la ciutadania, ja que és l’atenció directa, ja sigui presencial o telefònica, amb el ciutadà, o dit d’una altra manera, és la porta d’entrada a molts de tràmits i consultes.

I dins dels molts dels tràmits que es realitzen al SAC, la regidora destaca que “quan vam arribar, ens vam trobar amb una situació molt preocupant al padró d’habitants: més de 460 expedients acumulats i una sola persona gestionant-ho tot, la qual cosa era insostenible”, emfatitza Ester Navas. I davant d’aquesta realitat, la decisió va ser clara, “delegar la gestió del padró a tot l’equip del SAC i introduir millores organitzatives, a més d’haver de fer hores extres puntuals per posar-se al dia”, explica la regidora de Govern Obert. Una mesures que “van tenir un impacte positiu immediat, però com la idea és que aquesta millora sigui estructural, es mantingui en el temps de cares a un millor servei a la ciutadania, actualment estem formant més personal amb aquest objectiu”, ha assegurat Navas. 

Un tríptic per combatre abusos en l’empadronament

Cal destacar que durant la revisió de la gestió del padró, l’equip del SAC va detectar una situació greu, “i és que persones vulnerables estaven pagant quantitats desorbitades a tercers per empadronar-se, i ens va colpir veure com hi ha qui s’aprofita de la vulnerabilitat dels altres per lucrar-se. Això s’havia d’aturar”, explica la regidora, per la qual cosa vol elaborar un tríptic informatiu sobre els drets relacionats amb l’empadronament, bàsicament que és gratuït i que no s’ha de pagar a ningú per empadronar-se, traduït a quatre idiomes. Aquest material es distribuirà tant en paper com en format digital, “amb l’objectiu de posar fi a pràctiques abusives i garantir que tothom conegui els seus drets”, assenyala la regidora.

El servei de notificacions, més sostenible

Un altre detall —potser petit, però molt significatiu— ha estat la millora, en quant a sostenibilitat del servei de notificacions, ja que des del maig de 2024 es compta amb una moto elèctrica, més eficient, més neta i millor adaptada a les necessitats actuals, en substitució de les dues motos utilitzades fins al moment.  

Transparència: reduir denúncies i apostar per la innovació o resoldre denúncies i guanyar agilitat

La regidora de Govern Obert, Ester Navas, al seu despatx

El segon gran àmbit de l’Àrea de Govern és la Transparència, una competència compartida amb Secretaria, però amb implicació directa de la regidoria de Govern Obert.
I en aquest apartat, explica Ester Navas, “ens vam trobar amb diverses denúncies pendents de resoldre per part de la GAIP -Comisión de Garantía del Derecho de Acceso a la Información Pública- que és l’òrgan davant el qual es pot reclamar si una administració, entitat, o empresa pública no facilita l’accés a una informació pública, i hem treballat per donar resposta a totes i evitar que se’n generin de noves”.

A més, per garantir una gestió eficient d’aquest àmbit, la regidora de Govern Obert aposta per solucions tecnològiques innovadores, i per això “si s’aprova la modificació de crèdit prevista per a l’abril, es posarà en marxa una prova pilot amb una plataforma de ciberseguretat com Nymiz, especialitzada en anonimització i seudonimització de dades personals en documents i bases de dades, que utilitza IA, per poder centralitzar la tasca en una sola persona, alliberant així les diferents àrees d’aquesta feina i a la vegada garantint una gestió més ràpida i segura de cares al ciutadà, ja que ara es fa tot de manera manual” afirma Ester Navas.

Cap a una administració més clara i senzilla

Una altra proposta en cartera que té la regidora de Govern Obert, també vinculada a la modificació de crèdit, és la contractació d’una empresa externa per revisar i simplificar els processos administratius interns, per tal “de detectar tràmits innecessaris i estalviar-nos de fer feina que realment no es necessari fer, a més que revisarà el llenguatge administratiu per tal de fer-lo més accessible al ciutadà, amb un objectiu clar: fer una administració entenedora, humana i útil, per a que quan un ciutadà rebi una documentació o resolució de l’Ajuntament, l’entengui”, remarca Ester Navas.

La simplificació dels processos administratius redundarà en la millora dels indicadors del Segel Infoparticipa, que en la dotzena edició del lliurament d’aquest segell, l’Ajuntament de Roses el va merèixer en assolir un 90,38% dels 52 indicadors que es van avaluar. Una puntuació que la regidora Ester Navas vol augmentar aquest any, i més quan encara té l’espina clavada de no poder-lo assolir l’any que va estrenar el seu càrrec com a regidora de Govern Obert.

Arxiu Municipal: una memòria viva que cal cuidar

El tercer àmbit gestionat des de Govern Obert és el de l’Arxiu Municipal, un espai fonamental per preservar la documentació i la història del municipi. I parlant d’història, precisament d’aquella que tant de bo no hagués succeït, el passat mes de febrer es va dur a terme des d’aquesta Àrea i segons l’inventari realitzat per l’Arxiu Municipal, la retirada de les últimes plaques de simbologia franquista, culminant un procés per complir amb la Llei de Memòria Històrica i dignificar els espais públics. Cal a dir, però, que “queden 3 plaques franquistes que per diferents motius encara no s’han pogut retirar, però acabaran sent retirades de l’espai públic”, ha explicat la regidora.

Pel que fa a les instal·lacions de l’Arxiu Municipal, Ester Navas assenyala que “des d’Urbanisme ja s’està estudiant la viabilitat d’un nou espai per a l’arxiu, més ampli i funcional, tot i que és molt recent això”.

Innovació tecnològica: una millor gestió dels recursos municipals

Finalment, Govern Obert també coordina una part del pressupost en matèria d’informàtica, tot i que la regidoria específica recau en un altra Àrea. I dins d’aquest àmbit “ens hem trobat amb una centraleta telefònica totalment obsoleta, amb problemes continus. No pot ser que el ciutadà truqui a l’Ajuntament i no trobi resposta per una qüestió tècnica”, afirma Ester Navas, Per això, s’ha previst la renovació integral del sistema telefònic intern, una millora que garantirà una comunicació més fluida i fiable.

Prova pilot d’instal·lació de dispositius GPS a la flota de vehicles de l’Ajuntament de Roses

De cares a assolir una millora en la transparència, una millora del control i ús dels recursos públics, la regidora de Govern Obert vol implementar una prova pilot d’instal·lació de dispositius GPSa la flota dels vehicles de l’Ajuntament de Roses, “cada Cap d’Àrea ha de saber a on van els seus vehicles, i arran d’aquesta informació actuar en conseqüència, perquè els vehicles són un bé i un recurs públic, i com a tal s’ha de respectar”.

La idea de la regidora és que la modificació de crèdit per assignar una partida pressupostària per aquesta prova pilot s’aprovi en sessió plenària el més ràpid possible, per tal endegar la pesada maquinaria de la burocràcia per a que aquest mateix any aquesta prova pilot sigui una realitat.

Una mirada a llarg termini: transparència, eficiència i servei públic

Totes aquestes actuacions tenen un fil conductor: una administració pensada per a la ciutadania, que funcioni amb eficiència i que comuniqui amb claredat.

“No es tracta només de complir tràmits, sinó de construir una institució propera, transparent i capaç de donar resposta”, assenyala Ester Navas.