Mes de paraules

L’Observatori del Clima

ViladeRoses enceta una nova secció sobre emergència climàtica: L’Observatori del Clima

El canvi climàtic és una realitat. Segons les Nacions Unides, es refereix als canvis a llarg termini de les temperatures i els patrons climàtics. Uns canvis poden ser naturals, com ara, a través de les variacions del cicle solar.
Però des del segle XIX, les activitats humanes han estat el principal motor del canvi climàtic, degut principalment a la crema de combustibles fòssils com el carbó, el petroli i el gas.

La crema d’aquests combustibles fòssils genera emissions de gasos d’efecte d’hivernacle que actuen com una manta que embolica a la Terra, atrapant la calor del sol i elevant les temperatures.
Tot això, actualment, sí, ara ja, afecta la nostra salut, a la capacitat de conrear aliments, a l’habitatge, a la seguretat i al treball. Alguns de nosaltres ja som més vulnerables als impactes climàtics, com les persones que viuen en petites nacions insulars i altres països en desenvolupament. Condicions com  les prolongades sequeres estan creant un risc de fam. Es preveu que en el futur augmenti el nombre de “refugiats climàtics”.
I condicions com l’augment del nivell de la mar i la intrusió d’aigua salada han avançat fins al punt que comunitats senceres han hagut de reubicar-se. Per exemple, si no es posen solucions de manera immediata d’aquí a pocs anys l’Avinguda de Rhode deixarà d’existir perquè el mar se l’haurà engolit.
Davant d’aquesta realitat, tant crua i greu fins al punt que d’aquí a uns anys la pandèmia de la Covid-19 farà riure, ViladeRoses ha decidit encetar aquesta nova secció: L’Observatori del Clima.
Secció per la qual comptem amb la col·laboració del consultor i divulgador ambiental especialitzat en emergència climàtica, i que va participar en el Tercer Informe de canvi climàtic del Grupo Intergubernamental de Expertos sobre el Cambio Climático (IPCC) de les Nacions Unides, Antoni Salamanca, que de manera periòdica publicarà un article reflexionant, criticant, analitzant i proposant al respecte de l’emergència climàtica.

La seva primera reflexió té com a enunciat Remodelacions urbanístiques o refugis climàtics?