L’ocupació turística a Roses al mes de juliol s’ha situat entre un 35 i 40%

Roses

L’ocupació turística a Roses al mes de juliol s’ha situat entre un 35 i 40%

La primera quinzena de juliol va ser molt bona en quant a l’ocupació turística, però després es va produir un allau de cancel·lacions arran de les declaracions del primer ministre francès, Jean Castex, aconsellant als seus conciutadans que no vinguessin a Catalunya

La temporada turística d’enguany està sent, per definir-la d’alguna manera, atípica a causa de la crisi sanitària de la COVID-19. Definició que els empresaris d’allotjament turístic de Roses i arreu poden descriure-la,, per exemple, com a complicada, en quant a la fluixa afluència de turistes.

Tot i això, en el moment que van obrir les fronteres els turistes van començar a fer acte de presència. “Vam arrancar la temporada el 21 de juny i vam començar bé, teníem una molt bona ocupació fins que el ministre francès va fer unes declaracions a mitjans de juliol-aconsellant als seus conciutadans que no vinguessin a Catalunya- que per nosaltres van ser desastroses, tancant el mes amb una ocupació mitjana del 37%”, ha afirmat Jordi Cusí, empresari turístic i gestor de l’Hotel Risech, l’Hotel Rambla Mar i el pàrquing d’autocaravanes a l’entrada de Roses.

Des que Jean Castex, el primer ministre de França digués als seus compatriotes que es quedessin al seu país per fer les vacances “les cancel·lacions de les reserves que teníem van ser nombroses”, ha remarcat Cusí.

Pel que fa a les xifres de turistes que viatgen amb la seva autocaravana “ha anat millor, estem prou contents, arribant a un 64% d’ocupació, tot i que arran de l’augment de vendes i lloguers d’aquest tipus de vehicles pensàvem que seria una bona temporada”.

El sector, però que està notant els efectes d’aquesta temporada turística és el del càmping, ja l’assistència de visitants ha estat més baixa que la dels hotels. “El mes de juliol ha estat fluixíssim, amb una ocupació turística que no arriba al 20% i ara, en el que portem del mes d’agost, que hauríem d’estar complets al 100%, estem al 30 per cent”, ha afirmat el director del càmping Joncar Mar, Joaquim García.

García coincideix amb Cusí que “les declaracions que va fer el primer ministre francès ens va fotre poder assolir el turisme que tenim habitualment, perquè el 70% dels turistes que tenim són francesos, i el que va dir el ministre va provocar moltes cancel·lacions de gent que ja havia fet la seva reserva”.

L’alcaldessa de Roses i responsable de l’Àrea de Turisme, Montse Mindan, ha ratificat les afirmacions dels empresaris turístics afirmant que “és evident que la situació turística no ha estat bon al mes de juliol, amb una ocupació mitjana del 40%”.

Aquest tant per cent d’ocupació queda palès pel nombre de visites ateses a l’Oficina de Turisme, ja que “al mes de juliol es van atendre just la meitat de persones que l’any passat, és a dir un 50%”.

Més turista nacional

Pel que fa a la procedència dels visitants també ha canviat degut a la pandèmia. “Si l’any passat teníem un 75% de francesos, un 12% de catalans i un 13% provinents d’arreu l’Estat espanyol que demanaven informació a l’Oficina de Turisme, enguany els francesos estarien en un 65% i els catalans haurien augmentat fins al 25%, sempre parlant de les consultes que s’atenen a l’Ofincia de Turisme”,ha assenyalat Mindan.

El que portem del mes agost, l’ocupació ha augmentat, fins i tot alguns establiments d’allotjament turístic han superat, fins al moment, el 50% d’ocupació.
Tot i això, des de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus es considera que calen ajudes directes al sector turístic i sobretot al que més pateix, que és el sector de l’allotjament, vaticinant que si no se l’ajuda  hi haurà motles persianes que tancaran.