L’origen de tot plegat s’exposa a Ca l’Anita mitjançant l’obra Anunnakis de Jaume Mach

Anunnakis de Jaume Mach

L'artista Jaume Mach al costat de l'obra 'Anu i Antu', els Anunnakis que van ser l'origen de tot

L’artista jonquerenc Jaume Mach presenta en primícia a Roses la seva darrera obra, Anunnakis, realitzada en metacrilat

Anunnakis de Jaume Mach
L’artista Jaume Mach al costat de l’obra ‘Anu i Antu’, els Anunnakis que van ser l’origen de tot…

Qui som, d’on venim i on anem són preguntes recurrents que es fa l’artista jonquerenc Jaume Blanch o, si més no, són qüestions que reflecteix en les les seves obres per a que el espectador reflexioni sobretot això.

Unes obres que des del passat dissabte es poden veure a l’equipament cultural de Ca l’Anita en un exposició titulada Anunnakis, una paraula que està lligada als orígens de l’espècie humana, i fa referència, a grans trets,  a unes deïtats vingudes d’un altre planeta, que diversos divulgadors als darrers temps en escrits o programes de televisió, defensen que van instal·lar-se a l’antiga Mesopotàmia (avui l’Irak) fa mig milió d’anys per instaurar, mitjançant experiments genètics, el que avui coneixem com l’Hommo Sapiens.

I entre els quadres que es poden contemplar en aquesta mostra hi és el titolat ‘Anu i Antu’, “que són dos germans que van ser els primers Anunnakis que van venir a la terra, i amb l’abraçada que es van fer – i representada en el quadre- van crear l’explosió còsmica, el Big Bang”, va afirmar Jaume Blanch.

L’artista va fer servir per crear aquesta obra el suport del metacrilat, la qual cosa l’obliga a treballar “en negatiu, per darrera, començant pel primer pla, després el segon i finalment les formes fins tancar-ho”, va explicar l’artista puntualitzant que aquesta tècnica “té un problema, que si t’equivoques i has de treure la pintura amb aiguarràs el metacrilat et queda fumat, llavors has de llençar la peça i tornar a començar”.

Una bona representació de la població de La Jonquera va ser-hi present a Ca l’Anita per estar al costat de Jaume Mach en la presentació de la obra Anunnakis, que va inaugurar en primícia a Roses.
I una bona representació va ser l’encarregada de presentar-la, ja que l’assessor de Cultura, Toni Martínez, va donar la paraula al periodista Josep Pérez, a l’historiador de l’Art i amic de Mach, Enric Tubert, al ‘performer’ Joan Casellas, a l’alcaldessa de La Jonquera, Sònia Martínez i a l’alcaldessa de Roses exercint d’amfitriona, Montse Mindan, destacant tots l’obra de l’artista.
Mindan va tancar els parlaments fent referència als elogis de Tubert per la sala de Ca l’Anita com a expositora d’art, afirmant que “és voluntat de l’Ajuntament que en aquí s’aculli diverses tipologies i sensibilitats envers l’art per tal d’arribar a quanta més gent millor”.

Anunnakis es pot visitar tots els dies a la sala d’exposicions de Ca l’Anita fins al 18 de febrer. De dilluns a divendres de 9 a14; i de 17 a 20 hores; i els dissabtes, diumenges i festius, de 12 a 14, i de 17 a 20 hores.