Manifest per al seguiment científic de l’energia eòlica flotant a Catalunya

Energia eòlica flotant a Catalunya
Parc eòlic offshore de Middelgrunden, situat davant la costa de Copenhagen

Més de 100 científics i experts signen un manifest favorable al seguiment científic pel desenvolupament de l’energia eòlica marina flotant a Catalunya

El “Manifest per al seguiment científic de l’energia eòlica flotant a Catalunya” reivindica la necessitat de comptar amb l’acompanyament multidisciplinari del col·lectiu científic per impulsar la transició energètica davant el canvi climàtic

Més d’un centenar de persones expertes de l’àmbit científic, de la recerca, l’enginyeria i el món universitari han signat el “Manifest per al seguiment científic de l’energia eòlica flotant a Catalunya”. Un document promogut per un col·lectiu de científics de tot el territori per a reivindicar la necessitat d’impulsar el desenvolupament de l’energia eòlica marina flotant a Catalunya com a part de la solució contra el canvi climàtic.

El Manifest exposa la urgència del desplegament de renovables a Catalunya per evitar les pitjors conseqüències de l’escalfament global, tot reivindicant que el país és encara molt lluny d’assolir els seus objectius de transició energètica per a l’any 2030 i 2050, quan les renovables hauran de cobrir, respectivament, el 50% i el 100% de la demanda total de Catalunya.

El paper del col·lectiu científic

En aquest sentit, el document reivindica, des les aportacions de la recerca i el desenvolupament tecnològic, el significatiu paper clau que pot tenir l’energia eòlica marina flotant a Catalunya, una tecnologia innovadora que ja s’està projectant en diverses accions en el Mediterrani i que pot obrir noves possibilitats i aportar grans beneficis energètics, mediambientals i de recerca arreu del territori. Al mateix temps, els i les signants reclamen la gran necessitat que té Catalunya de comptar amb una comunitat científica forta i compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic de forma global aportant solucions a la societat.

El Manifest fa una crida per a què hi hagi els mitjans per facilitar que el col·lectiu científic i tecnològic avaluï i acompanyi, amb rigor i transparència, totes aquelles iniciatives en matèria de renovables dirigides a assolir els objectius de transició energètica que la nostra societat necessita, tant si son iniciatives liderades per les administracions públiques com si són proposades per equips promotors. En tots els casos, el coneixement científic i les aportacions de la recerca i el desenvolupament tecnològic serà clau per integrar i consensuar el desplegament de renovables per fer front de forma integral al gran repte comú: les conseqüències del canvi climàtic, assegurant la seva sostenibilitat i el mínim impacte al medi on s’integra.

Presentació oficial: 31 de març a Girona

El “Manifest per al seguiment científic de l’energia eòlica flotant a Catalunya” pot consultar-se al complet a continuació:

El proper dijous 31 de març, a les 16 hores, es farà l’acte de presentació oficial al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. L’acte també podrà seguir-se en directe per streaming.