El mar ofereix la possibilitat que Roses pugui ser energèticament sostenible

Mobilitat i Sostenibilitat a Roses

Un moment de la conferència sobre Mobilitat i Sostenibilitat celebrada a Ca l'Anita de Roses

Ca l’Anita va acollir divendres una conferència sota el títol “Model energètic i propostes per a la Mobilitat Sostenible”, organitzada pel PSC de Roses

Mobilitat i Sostenibilitat a Roses
Un moment de la conferència sobre Mobilitat i Sostenibilitat celebrada a Ca l’Anita de Roses

Arran del seu pas per l’alcaldia d’Ordis i la presidència de l’Associació de Micropobles, Maria Crehuet va ser conscient de la necessitat, cada cop més imperiosa, “de fer un canvi envers l’ús de les energies renovables envers la sostenibilitat”.

I sobre la Mobilitat i Sostenibilitat van parlar el passat de divendres a Ca l’Anita Maria Crehuet i Antonio Guerin, director d’ECOBIKE, empresa de bicicletes elèctriques, en una conferència organitzada pel PSC de Roses, i que per aquest motiu va ser presentada pel regidor socialista a l’Ajuntament de Roses, Toni Rodríquez.
Crehuet va explicar als assistents què hem fet fins ara i que és el que hauríem de fer, adaptant la seva explicació a Roses, sobre quines possibilitats té la Vila rosinca de ser autònoma energèticament, a més de conscienciar a l’auditori que hi ha molta feina a fer per cadascú dels ciutadans per fer el canvi de les energies no renovables o caduques a les renovables.

Crehuet va confessar que Roses, per la manca de territori no en tenia gaires possibilitats de ser sostenible, “però en canvi té el mar i els espigons, per la qual en té de potencial per assolir la sostenibilitat energètica”. La ponent va considerar que  “la normativa que regeix aquest àmbit de les energies són molt coercitives, però en conec de casos de persones que al marge de la normativa han aconseguit tirar endavant els projectes en energies renovables i paguen, per dir alguna cosa, 15 euros de llum a l’any”.

Abans, però de les paraules que va dirigir Maria Creuet sobre mobilitat i sostenibilitat va intervenir Antoni Guerin, parlant de mobilitat sostenible, en concret, des de la seva vessant com proveïdor de bicicletes elèctriques, de la possibilitat de l’ús de la bicicleta com a vehicle alternatiu.

I sobre aquest aspecte Guerin van afirmar que “així com en d’altres països l’ús de la bicicleta el tenen bastant clar i resolt, aquí aquesta cultura no ha arribat com té que ser la mobilitat del futur”. Una cultura que perquè arreli en la ciutadania “s’ha de fer molta formació, explicar i convèncer a la gent sobre la necessitat d’usar un transport contaminant com la bicicleta i, sobretot, preparar les ciutats, els pobles i als polítics per a que entenguin com pot ajudar, canviar i millorar les coses pel que fa a la mobilitat sostenible”.
El director d’ECOBIKE, però va considerar que “no s’ha de forçar a la gent a utilitzar la bicicleta, els que s’ha de fer és facilitar-ne el seu ús preparant els vials per a que no sigui tan perillós circular en bicicleta i evitar que les robin”, per destacar que “són dos problemes de fàcil solució, i un cop la gent utilitzen la bici no la canvien per anar en cotxe”.  

Cal destacar que la celebració d’aquesta xerrada sota el títol “Model energètic i propostes per a la Mobilitat Sostenible”  té el seu origen en el suport que el PSC va donar a l’equip de govern de Roses per poder aprovar els pressupostos d’aquest any.

Un suport que com a contrapartida els socialistes van demanar una llista de mesures que “ens han semblat del tot necessàries, entre les quals hi ha la elaboració d’un Pla de Mobilitat Sostenible per Roses”, va afirmar el regidor Toni Rodríguez, durant la presentació.