Fira de la Rosa de Roses

Marató literària per la Diada de Sant Jordi per commemorar l’Any Montserrat Vayreda

Amb aquesta marató literària, entre d’altres activitats entorn la poetessa Montserrat Vayreda, commemorarà el Consell Comarcal de l’Alt Empordà el centenari del seu naixement

Enguany, la Institució de les Lletres Catalanes amb la col·laboració de diverses institucions i entitats, commemoren el centenari del naixement de l’escriptora i poeta altempordanesa Montserrat Vayreda (Lladó 1924-Figueres 2006), que va dedicar gran part de la seva vida a l’observació del paisatge i a l’estudi dels personatges i dels costums de la comarca, per plasmar-ho posteriorment a les seves obres i publicacions.

Per la seva dedicació al país i a la cultura catalana va rebre nombrosos guardons i reconeixements públics. Una de les seves obres més destacades va ser “Els pobles de l’Empordà”, escrita entre 1978 i 1990 on relata amb una prosa característica els paisatges i racons de tot el nostre territori, tant l’Alt com el Baix Empordà.

Amb motiu d’aquesta efemèride el Consell Comarcal, es suma a les accions commemoratives d’aquest any que inclouen, entre altres activitats, una marató literària de lectura durant la Diada de Sant Jordi, una sortida guiada a l’entorn dels paisatges de Vayreda al Far d’Empordà, la integració dels poemes de Montserrat Vayreda als miradors de paisatge de l’Alt Empordà i la donació dels documents d’estudi de la poetessa als ajuntaments.
El vicepresident del Consell Comarcal i conseller delegat de Cultura, Josep Maria Bernils, destaca que “Montserrat Vayreda és un referent de la cultura per al país i la comarca, i per aquest motiu, amb la voluntat de mantenir viu el seu llegat literari, des del Consell Comarcal ens sumem a la commemoració del seu centenari fent partícip a tota la comarca en aquestes dues iniciatives que hem preparat”.  Bernils ha significat que “Vayreda va ser l’autora que segurament més va escriure sobre tots i cadascun dels pobles de casa nostra, tant en poesia com en prosa. Per això aquesta efemèride és necessària per a posar-la novament en valor i fer-la conèixer a les noves generacions i a nous públics.”

La marató literària, acte central d’aquesta programació, tindrà lloc el dimarts 23 d’abril a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà entre les 12 i les 14 hores. Els participants faran lectura d’un dels municipis que apareixen al llibre “Els pobles de l’Empordà”, traçant un recorregut poètic pels 68 pobles de la comarca, des d’Agullana fins a Vilaür.