Més de 350 activitats arreu del territori per a la Setmana de la Natura 2021

El diari digital de la Vila de Roses
Setmana de la Natura 2021

Des d’avui dilluns i fins al 5 de juny, s’organitzen un accions promogudes per entitats, administracions, parcs naturals, biblioteques o escoles

La 6ª edició de la Setmana de la Natura, del 24 de maig, Dia Europeu dels Parcs, fins al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, aplegarà més de 350 activitats arreu del territori, organitzades per biblioteques, escoles, entitats ambientals, ajuntaments, parcs naturals o empreses. Seran 15 dies d’accions que permetran a la ciutadania conèixer la natura i passar a l’acció per a la seva conservació. La flexibilització de les mesures per prevenir la covid-19 ha permès l’organització d’activitats en espais naturals i, així, recuperar l’esperit de la Setmana de la Natura, que es consolida com un dels majors esdeveniments d’implicació ciutadana pel medi ambient a Catalunya. 

El Departament de Territori i Sostenibilitat dona suport a aquesta iniciativa, promoguda per la Xarxa per a la Conservació de la Natura, i que compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. 

Implicació ciutadana 

En el marc de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya aprovada pel Govern el juliol de l’any 2018, s’ha elaborat l’Informe Estat de la Natura a Catalunya 2020, que mostra unes xifres alarmants en pèrdua de biodiversitat a Catalunya. D’aquest informe, es desprèn que en poc menys de 20 anys, les poblacions d’animals salvatges a Catalunya han reduït el nombre d’individus un 25% de mitjana. Aquesta pèrdua de biodiversitat pot tenir un gran efecte sobre el funcionament dels ecosistemes, atès que no només es dona en les espècies que ja es consideren amenaçades, sinó en el conjunt d’espècies, també en algunes de les més comunes. 

Tant l’àmbit sisè de l’Estratègia com el mateix Informe de l’Estat de la Natura, posen l’accent en la implicació de la societat com a agent necessari, actiu i compromès en la conservació de la natura. Ara és un moment clau per evitar la sisena extinció massiva d’espècies, segons adverteix la comunitat científica, i en aquest sentit, és necessària aquesta implicació de la ciutadania per assegurar la salut dels ecosistemes. Així, la Setmana de la Natura té l’objectiu principal de conscienciar tota la població de la importància de conservar-la.

D’altra banda, la Setmana de la Natura obre les portes, no només a fer activitats puntuals, sinó a conèixer organitzacions dedicades en el seu dia a dia a conservar la natura. D’aquesta manera, es poden descobrir les entitats ambientals que treballen a cada territori i els projectes que tenen actius per conservar una espècie, un hàbitat o en la defensa d’un espai natural, i incentivar les persones participants a la Setmana a implicar-s’hi durant tot l’any. 

Activitats per tot el territori 

Al web setmananatura.cat es poden cercar les diferents activitats segons el dia, la tipologia d’activitat (voluntariat, taller, xerrada, exposició, etc.), el tipus de públic (familiar, adult o especialitzat), o segons l’organitzador. Hi ha propostes tant en format presencial com on-line.

Les biblioteques organitzen més de 100 activitats arreu del territori, des d’exposicions de llibres de natura, conta-contes, concursos o tallers de construcció de caixes niu o horts verticals. Les associacions i fundacions ambientals organitzen 100 activitats més per implicar-nos per la natura a través d’accions de voluntariat, com la restauració de fonts, el seguiment d’espècies, recollides de residus o anellaments d’ocells. 

A més, molts ajuntaments també s’han sumat a la Setmana de la Natura organitzant programes propis d’activitats als seus municipis, com l’Aplec dels Rius que tindrà lloc a Girona i Lleida, les portes obertes als horts municipals de Barcelona, o les visites guiades al viver municipal de Mataró, entre moltes altres. 

Les escoles també se sumen a la celebració de la setmana organitzant activitats per fomentar la consciència ambiental de l’alumnat i implicar joves i infants en la defensa del medi ambient. Per exemple, les escoles del Baix Penedès cantaran alhora el 31 de maig una cançó pel planeta. 

Totes les persones participants a les activitats rebran un braçalet verd #setmananatura com a obsequi. L’organització convida tothom a publicar les seves fotos amb el braçalet a les xarxes socials etiquetant el perfil @setmananatura i donant a conèixer l’activitat en la qual estan participant i/o explicant per què es important passar a l’acció per la natura. 

La Ultra Clean Marathon, el colofó 

El colofó de la Setmana de la Natura 2021 serà, el dia 5 de juny, la Ultra Clean Marathon (UCM), organitzada per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Territori i Sostenibilitat, la Xarxa per la Conservació de la Natura i l’Ajuntament de Barcelona. La prova, que consisteix a córrer mentre es recullen residus del recorregut, s’iniciarà a Terrassa i finalitzarà al Moll de la Marina, on s’organitzarà una neteja de residus a la platja propera. 

Per participar a la cursa, que es fa per equips d’entre 2 i 12 persones, cal fer una donació d’un mínim de 600 euros a alguna de les entitats ambientals sense ànim de lucre que proposa l’organització. Les inscripcions estaran obertes fins al 28 de maig.