Més de 360 activitats per descobrir el patrimoni català aquest cap de setmana

Entre les propostes destaca la visita guiada als Cementiris modernistes amb música que se celebrarà a les poblacions de Roses i Figueres

El cap de setmana del 28, 29 i 30 de setembre, un total de 200 municipis catalans celebraran un any més les Jornades Europees del Patrimoni, en què mostraran el seu patrimoni a través de més de 360 activitats de tot tipus: exposicions, conferències, portes obertes, visites guiades, tallers, rutes a peu i concursos.

Les activitats tenen com a objectiu apropar els ciutadans a la riquesa patrimonial del nostre país i descobrir llocs històrics, arquitectura monumental, jardins, arqueologia, patrimoni industrial o museus, entre altres possibilitats.

Aquesta iniciativa a Catalunya s’organitza des del Departament de Cultura i compta amb el suport de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner. Enguany hi ha dues novetats destacades: la celebració d’un concurs fotogràfic i l’organització de Viquimaratons per tot Catalunya.

 

Al web de les Jornades Europees del Patrimoni 2012 s’hi pot trobar el programa d’activitats i consultar-ne més informació.

 

Propostes destacades

El Departament de Cultura ha fet una selecció d’activitats temàtiques per tot Catalunya:

Proposta 1: Patrimoni de la Humanitat

 

 Proposta 2: Espais habitualment tancats al públic

 

 Proposta 3: Activitats familiars

 
Proposta 4: Visites teatralitzades

 

 Proposta 5: 700 aniversari de l’extinció de l’orde del Temple

 

 

Proposta 6: 50È aniversari dels aiguats al Vallès Occidental

 

 

Proposta 7: Catalunya Nord

 

Proposta 8: Cementiris modernistes

Concurs fotogràfic i Viquimaratons

Amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni, el Departament de Cultura ha organitzat un concurs fotogràfic amb participació a través de les xarxes socials. Al Facebook de patrimoni.gencat es publicaran imatges de detall de 8 monuments catalans i tothom que vulgui participar al concurs haurà d’anar, com a mínim, a un d’aquests monuments i haurà de localitzar l’escenari que apareix a la pista de Facebook. Com a prova que l’ha trobat, el concursant haurà d’enviar una fotografia on aparegui ell just en aquest punt.

Les imatges per participar al concurs es podran fer arribar a través de Facebook i de Twitter. Entre tots els participants se sortejaran tres caps de setmana patrimonials, cadascun per a dues persones.

Una altra de les iniciatives d’enguany és la possibilitat de participar en les Viquimaratons de les Jornades, organitzades per Amical Viquipèdia i el Departament de Cultura. La Viquimarató és una activitat en què un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc per ampliar el màxim possible un article i/o temàtica determinada de l’enciclopèdia.

Durant el cap de setmana de les Jornades Europees del Patrimoni, es convoquen diverses Viquimaratons a institucions patrimonials per millorar articles de l’enciclopèdia sobre diferents monuments. Els viquipedistes podran intercanviar informació amb experts, gaudiran d’una visita guiada per un espai patrimonial i podran participar en un concurs.