Més de 800 alumnes de l’Alt Empordà han participat al projecte MAPADEBALL durant el curs 2024-25

Projecte Mapadeball
Diferents moments de la trobada de balanç del projecte Mapadeball

Durant la trobada de balanç del projecte s’ha destacat l’impacte positiu en l’alumnat i el valor educatiu de la presència de la dansa contemporània a l’Alt Empordà

Aquest dijous s’ha celebrat la trobada de balanç del projecte Mapadeball a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, amb la participació de representants dels municipis i centres educatius que han dut a terme el projecte al llarg del curs 2024-2025. A la sessió també hi han assistit el vicepresident i conseller comarcal de Cultura, Josep Maria Bernils, i la consellera comarcal d’Ensenyament, Júlia Gil.

Mapadeball ha implicat aquest curs un total de 837 alumnes i 14 docents de 9 centres educatius de Figueres, L’Escala, La Jonquera, Castelló d’Empúries i Empuriabrava.

Els instituts participants han estat:

A Figueres: Institut Ramon Muntaner, Institut Olivar Gran, Institut Narcís Monturiol,

Institut Cendrassos i Institut Alexandre Deulofeu.

A la Jonquera: Institut La Jonquera.

A l’Escala: Institut El Pedró.

A Castelló d’Empúries i Empuriabrava: Institut Castelló d’Empúries.

Amb el suport d’artistes i formadores locals, els i les estudiants han participat en un procés creatiu vinculat a la dansa contemporània, amb sessions a l’aula que han culminat en una mostra artística de catorze funcions obertes a famílies i públic.

Durant la trobada s’ha valorat molt positivament l’impacte del projecte en els i les joves, tant des del punt de vista artístic com educatiu. Mapadeball promou la cohesió social, el treball en equip i l’expressió corporal i emocional, contribuint a reforçar els vincles entre alumnat, professorat i comunitat.

El vicepresident i conseller comarcal de Cultura, Josep Maria Bernils, ha destacat que “la iniciativa Mapadeball representa apropar la dansa als joves, és a dir a la base dels futurs espectadors o artistes de la dansa, tant professionals com aficionats. Fomentar-la és crear cultura en una de les arts escèniques que uneix, al mateix temps, cos, cor i ment”.

Els objectius de la reunió han estat analitzar la introducció de la dansa contemporània als contextos educatius i culturals de la comarca, valorar-ne l’impacte real sobre els i les joves, i compartir els reptes i oportunitats d’una estratègia comarcal per apropar la cultura al jovent de manera transversal i sostenible.

Per la seva banda, la consellera comarcal d’Ensenyament, Júlia Gil ha remarcat que “des del Consell Comarcal continuarem treballant per fomentar projectes que posin al centre la creativitat, els valors i el protagonisme del jovent dels centres educatius de la nostra comarca”.

Impulsat per Agitart i el Mercat de les Flors en el marc del Pla d’Impuls de la Dansa de la Generalitat 2023-2026, Mapadeball es consolida com una proposta innovadora que situa les arts escèniques com a eina pedagògica i transformadora per a les noves generacions.