Més de cent participants a la Jornada de Prevenció de Ferides Cròniques de l’Alt Empordà

Jornada de Prevenció de Ferides Cròniques de l’Alt Empordà

Un moment de la Jornada

Aquesta jornada, amb l’objectiu d’unificar criteris i posar a l’abast dels professionals de la comarca els tractaments més actuals, va tenir lloc ahir a la Fundació Salut Empordà

La Fundació Salut Empordà (FSE) va acollir durant tot el dia d’ahir 1ª Jornada de Prevenció de Ferides Cròniques de l’Alt Empordà.
Sota el títol ’Lesions relacionades amb la dependència i prevenció de les lesions per pressió’, va ser la primera vegada que es va celebrar aquest esdeveniment a l’Alt Empordà, organitzat conjuntament per Albera Salut, l’Institut Català de la Salut i la FSE.
Un Jornada, que per altre banda, va tenir una  molt bona acollida entre el sector sanitari superant les inscripcions la xifra dels 100 professionals, alguns d’ells procedents de fora de Catalunya, superant, així, totes les expectatives.

La Jornada de Prevenció de Ferides Cròniques de l’Alt Empordà va néixer arran de la inquietud d’un grup de professionals de la comarca dels àmbits de primària, hospitalària i sociosanitària, que des de fa un any es troben periòdicament amb l’objectiu d’unificar criteris a l’hora de fer les cures en pacients en situació de dependència. Fruit d’aquestes reunions va sorgir la necessitat d’organitzar aquest esdeveniment sobre ferides cròniques a Figueres, una activitat que ja es duu a terme en altres poblacions de Catalunya i que permet acostar als professionals de l’Alt Empordà la prevenció i tractament d’aquest tipus de lesions, en torn de matí i de tarda amb el mateix programa per poder incloure el màxim nombre de sanitaris.

Aquesta jornada va constar de tres sessions a càrrec d’experts en la matèria d’arreu de l’Estat espanyol, que tot seguit van conduir tres tallers, dels quals els professionals inscrits van poder escollir dos.  Es van abordar aspectes relacionats amb les ferides cròniques, com són les noves classificacions i nomenclatures o els tractaments més nous per tal d’escurçar el procés el màxim possible, ja que en alguns casos aquestes lesions poden evolucionar durant anys.

Les lesions cròniques

Les lesions cròniques poden ser úlceres per pressió, fricció, vasculars o combinades entre elles, i poden afectar qualsevol pacient, ingressat o no, amb mobilitat reduïda, independentment de l’edat que tingui, tot i que aquest tipus de lesions són més freqüents en persones amb dependència, immobilitzades o amb problemes d’incontinència. La seva gestió i la formació específica dels professionals és un repte per al sector sanitari, perquè condicionen la qualitat de vida de la persona i poden derivar en complicacions, a més de repercutir econòmicament en el sistema de salut.

Cal tenir en compte que aquest tipus de ferides són una de les complicacions més habituals en pacients ingressats i es calcula que en el 95% dels casos es podrien haver evitat amb una prevenció adequada. Diversos estudis estimen que entre un 3 i un 11% dels pacients que ingressen en un hospital en patiran alguna. Una xifra que puja en el cas dels centres sociosanitaris, per les característiques pròpies dels malalts que atenen: un 9,5% dels pacients tindran una ferida crònica en el primer mes d’estada i fins a un 20,4% al cap de dos anys.