Mig segle de vida dels càmpings gironins deixa palès que són instal·lacions plenament consolidades

Associació de Càmpings de Girona

Imatge retrospectiva de fa 50 anys del càmping Laguna de Castelló d'Empúries

32 càmpings dels 73 que formen part de l’Associació de Càmpings de Girona, és a dir, gairebé la meitat, tenen entre 50 i 65 anys d’història  

Associació de Càmpings de Girona
Imatge retrospectiva de fa 50 anys del càmping Laguna de Castelló d’Empúries

Gairebé la meitat dels càmpings de les comarques gironines que formen part de l’Associació de Càmpings de Girona, en concret 32 establiments, han arribat ja al mig segle d’història o tenen més de 50 anys. La xifra posa de manifest que el càmping és una activitat plenament consolidada a la demarcació.

Actualment l’Associació agrupa 73 càmpings. L’establiment més antic és el Costa Brava, de Sant Antoni de Calonge, que es va obrir fa 65 anys. A més, és el primer que es va posar en funcionament a l’Estat espanyol i que continua actiu. L’any passat l’Associació, en el marc dels actes de celebració del 40 aniversari de l’entitat,  li va fer entrega de la insígnia d’Or com a  reconeixement a la seva llarga trajectòria.

A més, hi ha 7 càmpings que han arribat als 60 anys o els superen. Aquests establiments són: el càmping Begur; l’Escala; el Kim’s càmping, de Llafranc; Canyelles, de Lloret de Mar; Sant Pol, de Sant Feliu de Guíxols; Montjoi , de Roses; i La Siesta, de Calella de Palafrugell.

50è aniversari del càmping Laguna i el càmping Las Dunas

Hi ha 22  càmpings que tenen entre  50 i 60 anys d’existència. I aquest 2018 hi ha dos establiments que celebren el mig segle història i han organitzat diversos actes per commemorar-ho. És el cas del càmping Laguna, de Castelló d’Empúries, i el càmping Las Dunas, de Sant Pere Pescador. Las Dunas està preparant un llibre que recull, amb fotografies i textos, la història de l’establiment i també entregarà packs de regal als clients amb motiu de l’aniversari. El càmping Laguna ha elaborat un llibre amb fotos de clients i ha organitzat dins l’establiment una exposició amb imatges que recullen la trajectòria del càmping. També ha preparat samarretes i gorres per obsequiar als clients.  Els dos establiments celebraran l’efemèride amb diverses festes durant l’estiu.

El càmping Laguna és propietat de la  família Moxó,  que el gestiona a través de  l’empresa Companyia Turística Alt Empordà.  Fins l’any 2.000 la gestió de l’establiment va anar a càrrec de la família Genover.  Situat al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el càmping Laguna disposa de 714 parcel.les i 88 bungalous .Té una clientela provinent de totes les zones d’Espanya i d’Europa, especialment Alemanya i Holanda. L’establiment ha estat reconegut pel seu compromís ambiental ja que disposa del Certificat ISO 14001 i l’EMAS, a més del Distintiu de garantia de qualitat ambiental que concedeix la Generalitat.

Compta amb unes instal·lacions modernes, amb una de les tres piscines  climatitzada amb energia solar. També compta amb una escola nàutica  i una hípica.

El càmping  La Dunas, és una empresa familiar arrelada al territori i amb un llarg recorregut , fruit de la dedicació i esforç de la família Suñé i  els seus col·laboradors. El càmping Las Dunas compta amb un reconegut prestigi tant a nivell europeu com nacional avalat pels nombrosos premis que ha rebut. La seva filosofia és l ‘excel·lència en el servei , la qualitat de les seves instal·lacions i el respecte amb el medi ambient. Disposa de 1.500 parcel.les a primera línia de mar i de 150 bungalous moderns amb capacitat per a sis persones.  I amb una clientela procedent majoritàriament de  centre Europa. El càmping Las Dunas disposa d’unes instal·lacions modernes, que compten amb un innovador parc aquàtic de 5 mil metres quadrats amb tobogans i spa, i dona feina a unes 300 persones.

10 milions de pernoctacions l’any

Els càmpings de les comarques gironines estan situats en el top 3 de destins de càmping a Europa; ofereixen 135.000 places d’allotjament, una xifra que  situa el sector com la primera oferta turística reglada, i generen al voltant de 10 milions de pernoctacions l’any. A la demarcació el sector representa un impacte econòmic directe d’uns 500 milions d’euros l’any; contribueix anualment  amb dos milions a la taxa turística  i genera uns 10 mil llocs de treball directes.

Als càmpings gironins els distingeix el seu gran respecte per l’entorn, tenen una gran cura per preservar un territori que és la base per atraure turistes. Allà on hi ha un càmping, es poden trobar des de pinedes que  transporten a la Costa Brava original fins a camins, rutes i paratges gairebé inalterats dels quals es pot continuar gaudint.

Els establiments gironins són pioners en l’adopció de mesures encaminades a preservar el medi ambient. Són, del conjunt del sector turístic, els que disposen de més certificats de qualitat ambiental ISO 14001 i EMAS, el màxim distintiu d’aquest tipus. La gran majoria aplica mesures d’eficiència energètica, d’estalvi d’aigua i per reduir la contaminació lumínica. A més a més, les noves instal·lacions ja incorporen la domòtica o la geotèrmia. Als càmpings gironins és cada vegada més habitual veure bungalous ecològics fets amb materials autòctons.

L’oferta dels càmpings cada vegada és més segmentada. A les comarques gironines, podem trobar establiments especialitzats en turisme familiar, cicloturisme, esports nàutics, golf,  glàmping,  enoturisme, benestar i salut, o en turisme cultural. Molts estan situats en una zona de gran riquesa paisatgística, cosa que s’aprofita per organitzar activitats de descoberta de l’entorn.

Els càmpings gironins estan situats entre els millors d’Europa, aquest 2018  més de 30 mil places ( una quarta part de la totalitat de places dels establiments que aplega l’Associació) han rebut les màximes distincions que concedeixen les guies europees del sector i que atorguen una categoria de cinc estrelles.