Mes de paraules

Milers de persones surten al carrer per gaudir de la Trobada gegantera de la Festa Major de Roses

Festa Major de Roses 2016
La plaça Catalunya es va emplenar de gegants, cap grossos, grallers per la XXI Trobada gegantera Festa Major de Roses

Roses va celebrar la XXII Trobada gegantera amb motiu de la seva Festa Major

Festa Major de Roses 2016
La plaça Catalunya es va emplenar de gegants, cap grossos, grallers per la XXI Trobada gegantera Festa Major de Roses

Un total de 13 colles entre grallers, i gegants acompanyats pels Miquelets i Canoners de la Ciutadella van participar a la XXII Trobada amb motiu de la celebració del Dia gran de la Festa Major de la Vila.

Des de les portes de la Ciutadella van iniciar totes les colles la cercavila pel carrers de Roses que els va portar pel passeig marítim, la Rambla Riera Ginjolers, els carrers Puig Rom, Francesc Macià, Sant Elm i Pi i Sunyer fins arribar a la plaça Catalunya.

Obrien la desfilada els Miquelets i Canoners de la Ciutadella, seguits de la Colla Gegantera Lucius Marcius de Mataró, on el gegant representa al primer alcalde romà de la ciutat antiga d’Iluro, avui coneguda com a Mataró, capital del Maresme.

I darrera dels mataronins anaven els Geganters de Sant Andreu de Llavaneres, els gegants dels quals representen el matrimoni que van lograr desfers-se de la tirania del senyor feudal de Burriac

A continuació, la Colla dels Gegants Particulars de Figueres, desfilaven amb els gegants David i Margarida, construïts per un jove geganter de la capital altempordanesa, Miquel Comey, el qual comparteix la seva afició en actes i trobades geganteres acompanyat pels seus familiars i amics. En David representa un típic segador català, i el seu nom homenatja a un familiar que va morir de petit. La Margarita representa la tradició catalana i és la única gegant pubilla de l’Empordà.

Els Capgrossos de Llers eren els següents en desfilar. L’any 2008, l’Associació Amics de Llers Cultura i Esbarjo, organitzadora de la Fira de la Cirera, va decidir crear dos capgrossos per representar la fruita per excel·lència del municipi altempordanés.
Dues cireres que se’ls va donar el nom de Selrana i Burlat. Al 2014 la família va créixer amb 4 cireres més, que van batejar com Starking, Sílvia, Summit, Bigalise.
Des de llavors, acompanyats pel grup de GraLLERS, participen arreu del país a totes les trobades geganteres en les que hi són convidats.

La Colla Gegantera i Grallera de Vilafant anava a continuació dels de Llers amb en Cebrià i la Carme, dos gegants que, recordant el passat, són una parella que representa una família de l’època. El marit feia de rajoler portant els seus estris de feina. La seva muller li duia cada dia el dinar a la bòbila.

Els Gegants de Roda Ter de Vic, que anavaen tot seguit, representen els Barons de Savassona. En Silver, el gegantó és el membre més antic d’aquesta colla gegantera. L’Elionor és una nena de 14 anys que treballava a les fàbriques tèxtils del seu poble.

I darrera dels vigatans apareixia la Colla Gegantera del Port de la Selva, que es van presentar amb el gegant Baldiri, que representa un pescador tradicional del poble, i la geganta Neus, la qual representa una dona tradicional del poble en un temps en la que  a més de dedicar-se a les feines domèstiques i de tenir cura de la seva família, es solia encarregar de bona part de la feina del camp (la vinya), a més d’apedaçar les xarxes de pesca, que es trencaven sovint. Aquests dos gegants van estar acompanyats dels capgrossos, en Luard i la Tuies, que representen uns personatges molt estimats que havien viscut al municipi del Port de la Selva.

La Colla Gegantera de l’Escala anava tot seguit amb els gegants Peret, que representa un vell pescador, i la Maximeta, la seva dona, que és l’encarregada de remendar xarxes. Porten el noms dels patrons de l’Escala, Sant Pere i Santa Màxima. Amb la colla anava la batuscala per animar la festa amb la seva música de percussió.

I de l’Escala a la Colla Gegantera de Castelló d’Empúries amb en Ponç Hug, gegant en memòria de Ponç I, que va regnar en un període de pau i prosperitat, i d’Hug, en record de la dinastia dels Hug i l’Adelaida, esposa d’en Ponç I.

I dels nostres veïns castellonins a la Colla Gegantera de Caldes de Malavella amb els gegants estrenats per la Festa Major del poble de 1988, i que van ser batejats l’11 de setembre del mateix any. Ell  amb el nom de Claudi Calderí, del llinatge dels Claudis i del Calderí, símbol heràldic molt lligat a la vila, i la geganta com a Emilia Quirina de la família dels Quirins, llinatge romà que ostentava l’autoritat municipal a la vila d’Aquis Vocconis (Caldes de Malavella).

I en penúltim lloc anava els Amics dels Gegants de Figueres amb en Janet i la Justa, dos gegants anomenats els Reis Catòlics van ser adquirits als anys 50 per substituir als reis moros (gegants centenaris que eren mal vistos per l’època), i no va ser fins el 1995 que van ser batejats com a Janet i Justa.
Amb tots dos anaven també els gegants Valeri i Indika, els quals van ser adquirits l’any 1973 amb els noms de Marc Antoni i Cleopatra. Més tard, a l’any 1995 van ser restaurats i rebatejats amb els noms que tenen actualment, Valeri, en memòria d’un consol romà que va viure a Figueres, i Indika, en referencia als primer pobladors de Figueres, els indikets.

I els Grallers d’Espolla, com l’any passat, donaven pas als amfitrions, la Colla Gegantera de Roses, l’amfitriona, amb els gegants en Quimet i la Demetria, gegants representats en cartró-pedra dels protagonistes d’una bella sardana de Joan Maragall: L’Empordà. Aquesta sardana narra el naixement de la comarca de l’Empordà com una història d’amor entre un pastor, arrelat a la terra i la muntanya, i una sirena, en representació del mar.
Els de Roses van estrenar en la seva Festa Major un gegantó i un cap gros, que són dos minion, batejats pels més petits de la colla com a Calvet i Tres Pels.

La cercavila va finalitzar a la plaça Catalunya on entraven les colles geganteres com els grups de música de percussió prèvia presentació de la rosinca Lídia Sagué. Després d’un ball de demostració Sagué va anar cridant als representants de cada colla a l’escenari on van rebre de mans del regidor Marc Danès i el president de la Colla Gegantera de Roses, Gabriel Palou, un obsequi de record.

I com ja és tradició, la trobada de gegantera va finalitzar amb una demostració de danses tradicionals a càrrec del Taller de Dansa Bàlldemar i la música de la cobla Tres Quartans. que va servir per cloure la XXI Trobada gegantera de la Festa Major de Roses.

[fsg_gallery id=”271″]