Programa d'activitats del CAR Jove de Roses

Miquel Riera explora l’urbanisme desaforat a “Costa Esbravada”

Exposició “Costa Esbravada”
Una instantània del Puig Rom de Roses és una de les fotografies que es podran veure a l'exposició “Costa Esbravada”

El periodista Miquel Riera presenta en una exposició la seva visió particular de les bestieses urbanístiques i arquitectòniques al llarg de la Costa Brava

El periodista Miquel Riera (Torroella de Montgrí, 1960) presenta l’exposició “Costa Esbravada” on repassa i dona la seva visió particular sobre les barbaritats constructives perpetrades des dels anys 50 fins l’actualitat al litoral gironí, des de Portbou fins a Blanes. L’exposició es podrà veure a la Casa del Gavià de l’Escala del 28 d’octubre al 25 de novembre de 2023.

“La Costa Brava l’han degradat la inconsciència d’un afany constructor desconsiderat i un marc legal incongruent. La manca de sentit humà i d’amor a la terra ha fet que, sovint, construir fos destruir”, va dir, en un llunyà 1977, Josep Ensesa i Montsalvatge, fill del fundador de S’Agaró i primer president del Patronat de Turisme de la Costa Brava.

Narcís-Jordi Aragó, periodista i un dels impulsors del Debat Costa Brava l’any 1976, considerava, en un article amb motiu del centenari de la Costa Brava l’any 2009, que “allò que era l’argument per a la marca turística ha estat sovint menyspreat, amenaçat i agredit”.

Jordi Sargatal, ornitòleg i naturalista, primer director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà anava fins i tot més enllà, i en un article publicat l’any 2013 propugnava que no s’hauria de construir més a la Costa Brava. “Tot fa aconsellar dir prou, i el més assenyat seria no malmetre ni un centímetre quadrat més de la Costa Brava, ni de la costa catalana”, escrivia.

A partir d’aquestes premisses i d’un treball que s’ha allargat durant més d’un any i mig, Miquel Riera ha recorregut tota la Costa Brava intentant fotografiar amb la seva càmera la cara menys amable del litoral gironí. Aquelles urbanitzacions i edificis, aixecats sovint en els primers anys del turisme, però també els últims temps, i que han enlletgit la Costa Brava.

“No és un treball exhaustiu, tot i que tenim cap a unes mil cinc-centes fotografies, i aquesta tampoc era la intenció, sinó fixar-nos en allò que té un impacte real en el paisatge. Aquesta és la intenció. I de passada mirar de conscienciar al públic de la necessitat de protegir encara més del que ho estar la nostra Costa Brava”, afirma Miquel Riera.

En l’exposició a la Casa del Gavià s’hi podran veure una trentena de fotografies, mentre que fins a una seixantena es projectaran en una  pantalla de televisió. “No n’hi ha de totes les poblacions i fins i tot, alguns municipis que n’hi tenen vàries. He prioritzat les que m’agradaven més i les que, per a mi, tenien més impacte”, aclareix el periodista.

Coincidint amb l’exposició s’han organitzat diferents actes paral·lels, que es faran al proper Alfolí de la Sal. Així el 15 de novembre es projectarà el documental “Els límits de la Costa Brava” d’Antoni Martí, que presenta les opinions de diferents personalitats que l’any 2003 van donar la seva visió sobre el futur de la Costa Brava.

El 23 de novembre tindrà lloc el debat “Costa Brava. Costa esbravada”, amb la participació de Marta Ball-llosera (SOS Costa Brava), el geògraf Javier Martín Uceda (UdG) i de Josep Bofill, alcalde de l’Escala.

L’exposició es fa amb el suport dels Amics del Museu d’Art de Figueres i sota el paraigües de Foto Torroella i amb la col·laboració de SOS Costa Brava, l’entitat que els últims anys més ha alçat la veu contra les agressions al litoral gironí. L’organització és a càrrec de l’Escala Cultura i l’Ajuntament de l’Escala.

La inauguració serà el 28 d’octubre a les 12 del migdia amb la participació del biòleg i climatòleg escalenc Sergi Corral.

L’exposició coincideix amb la publicació per part de Miquel Riera de la novel·la “L’ombra dels ocellots”, que ha editat la Campana. L’acció de “L’ombra dels ocellots” passa durant la transició i se centra també en l’especulació urbanística. La presentació a l’Escala serà el dia 11 de novembre a les 8 del vespre a la llibreria Vitel·la, amb el cantautor Josep Tero.