Mes de paraules

Els misteris de la Ciutadella de Roses

La Ciutadella de Roses
Moment de la visita de l'equip de govern de Roses a les excavacions de l'entorn de la porta de terra de la Ciutadella

Unes excavacions a la porta de terra de la Ciutadella de Roses fa sortir a la llum que el nivell de original del seu entorn es troba a dos metres de fondària

La Ciutadella de Roses
Moment de la visita de l’equip de govern de Roses a les excavacions de l’entorn de la porta de terra de la Ciutadella

La Ciutadella de Roses, és un monument declarat de Bé Cultural d’Interès Cultural, una meravella de la història greco-romana que actualment esdevé un atractiu turístic i cultural, gràcies als seus fosos, la seva vila medieval, els seus baluards i d’altres indrets de gran riquesa històrica i arqueològica.

I durant aquest dies s’està portant a terme una segona excavació arqueològica, després de la que es va portar a terme a la primavera, tot just a la porta de terra. Uns treballs que l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, acompanyada d’altres regidors de l’equip de govern, va voler saber de primera mà quin és el seu desenvolupament.

I segons va dir el regidor de Patrimoni, Carles Pàramo, aquest treballs es porten a terme “per tal  de desvetllar el gran misteri de la porta de terra, la qual va quedar inacabada en el moment de la construcció de la Ciutadella per manca de diners, i que després es van aixecant nivells un sobre d’altre”.
I ara, la finalitat “és recuperar l’espai original retirant els afegits que es van anar acumulant, de manera improvisada, al llarg del temps i que suposarà una millora de l’atractiu de la Ciutadella, aportant, fins i tot, una nova imatge de la monumentalitat que va significar construir aquesta Ciutadella al segle XVI”.

El fet pel qual els arqueòlegs han arribat a la conclusió que es va anar acumulant nivells a l’entorn de la porta de terra va ser la tronera que hi ha a sobre d’una altra porta  descoberta a dos metres de fondària, “una tronera que tenen una inclinació de tir cap avall, que demostra que la gent passava per sota”, i per tant, el  nivell de terra original d’aquest espai es troba uns dos metres per sota de l’actual, “i com deia, abans els misteris que alberga la Ciutadella es van devetllant”, va assenyalar Pàramo.

Aquesta petita amb la tronera a sobre, “no és que es desconegués la seva existència, ja que es veia un fil de pedra amb la que està construïda, però per respectar el paviment que hi havia, que ara s’ha demostrat que és després de la guerra del Francès, no s’havia actuat i, finalment, en fer-ho ha acabat d’aparèixer”, va assenyalar el regidor de Patrimoni.

Una porta, a més, que ara s’ha descobert que dona accés a una casamata, de la qual es desconeixia que hi era i, per tant, també havia estat un misteri la seva existència.