Moció a l’Ajuntament de Roses en defensa de la llibertat d’expressió i suport als titellaires de Madrid

ERC Roses

Joan Plana, d'ERC, en el moment de presentar la moció a l'Ajuntament de Roses

ERC Roses presenta una moció per defensar la llibertat d’expressió realitzada amb humor després de l’empresonament dels titellaires a Madrid

ERC Roses
Joan Plana, d’ERC, en el moment de presentar la moció a l’Ajuntament de Roses

ERC Roses va presentar el passat dilluns, l’últim dia de termini per presentar una moció per ser inclosa a l’ordre del dia del ple ordinari d’aquest mes de febrer,  una proposta en defensa de la llibertat d’expressió i de suport als dos titellaires que van ser empresonats a Madrid.

La moció presentada pels republicans “critica l’estat espanyol pel fet d’haver empresonat a aquests dos titellaires, i a més cita altres casos en que el govern central ha actuat en contra de la llibertat d’expressió, com per exemple, quan el tancament del diari Gara, les investigacions d’Ajuntaments per aprovar mocions de suport al Parlament o els judicis contra activistes per cremar fotos o banderes”, ha manifestat el portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Roses, Joan Plana.

A més, en l’apartat d’acords es contempla que l’Ajuntament de Roses ha de tenir un compromís inequívoc amb la llibertat d’expressió i garantir que respectarà i defensarà aquesta llibertat en totes les manifestacions que puguin tenir lloc a la nostra Vila, és a dir, “que si un dia algunes persones fan alguna representació artística de similars característiques a Roses, el consistori no actuarà com a demandant, al contrari, actuarà com a defensor de la llibertat d’expressió”, ha explicat Plana.

ERC Roses ha presentat aquesta proposta “per una convicció personal, perquè l’humor i la sàtira són elements fonamental en qualsevol democràcia, per tant creiem que és bo portar aquest debat a l’Ajuntament per a que es debatés, i votés a favor de defensar la seva practica, o no”, ha explicat el portaveu republicà.

Moció d’ERC per declarar el compromís inequívoc de l’Ajuntament de Roses en defensa de la llibertat d’expressió i de suport als encausats per les seves representacions artístiques

– Atès que la llibertat d’expressió, especialment la que afecta la llibertat per a fer humor i a la lliure expressió artística, és un dels elements fonamentals de qualsevol democràcia de qualitat.

– Atès que en les passades celebracions del carnaval, dos titellaires de l’entitat artística “Títeres des de abajo” van ser detinguts, empresonats i encausats per a una representació artística que va tenir lloc a la ciutat de Madrid, que va ser denunciada pel govern espanyol en considerar-se de contingut no apropiat.

– Atès que aquest fet suposa un atac sense pal·liatius i del tot inacceptable a la llibertat d’expressió. Suposa també una mostra de l’acció del govern espanyol contra qualsevol manifestació social crítica i de com la coneguda com a “ley Mordaza” coarta les expressions artístiques que no poden considerar-se actes delictius.

– Atès que aquesta no és la primera vegada que l’Estat Espanyol realitza accions en aquest sentit, que afecten llibertats bàsiques com la de premsa, la d’activisme polític o la de creació artística. En són bons exemples el tancament del diari Gara, les investigacions d’Ajuntaments per aprovar mocions de suport al Parlament o els judicis contra activistes per cremar fotos o banderes.

– Atès que és obligació de tota institució que s’autodefineixi com a demòcrata vetllar pel respecte a aquest dret i denunciar-ne obertament qualsevol vulneració.

PER TOT AIXÒ, PROPOSEM AL PLE DE ROSES EL SEGÜENT ACORD:

– Declarar el compromís inequívoc de l’Ajuntament de Roses amb la llibertat d’expressió i garantir que respectarà i defensarà aquesta llibertat en totes les manifestacions que puguin tenir lloc a la nostra ciutat.

– Manifestar el més enèrgic rebuig a la causa oberta contra els titellaires de “Títeres des de abajo”, entenent que l’atac contra ells suposa, en el fons, un atac contra els drets i les llibertats bàsiques de tots els ciutadans de l’Estat, també els de Roses.

– Demanar al govern espanyol que retiri qualsevol denuncia contra els titellaires pel contingut de les seves representacions artístiques i que abandoni la seva actitud repressiva contra les formes d’expressió pública crítiques.

– Fer arribar aquest acord a l’Ajuntament de Madrid i al govern espanyol.

ERC Roses