Moltes gràcies Catalunya

francisco_j_trinidadEl “teletón o telemaratón” va tenir el seu origen a Xile l’any 1978 quan el presentador de televisió xilè Mario Kreutzberger va organitzar, per primera vegada, una serie de actuacions artístiques i d’entreteniment amb la finalitat de recaptar fons per ajudar la rehabilitació persones discapacitades. La recaptació fou de 84 milions de pesos xilens, aproximadament 2’5 milions de dòlars.

Aquesta idea va ser imitada per altres països llatinoamericans com El Salvador, Costa Rica, Panamà, Hondures, Guatemala, Brasil, Colòmbia, etc. Posteriorment, la idea seria exportada al continent europeu, celebrant-se en Alemanya, Espanya, França i el Regne Unit.

 A Espanya, Antena 3 és la cadena de televisió que més telemaratons a realitzat, destacant la Gala Innocent, innocent, retransmesa, des de 1995, el dia dels Sants Innocents i a benefici de ONG infantils. La televisió de Catalunya (TV3) és la televisió que recapta més diners a Espanya. La seva programació recull la celebració de molts actes arreu de Catalunya. També, diversos artistes graben un CD que posen a la venda per cooperar amb la marató. És el CD de producció especial més venut a Europa. L’any 2011 es va recaptar 8’9 milions d’euros per la investigació de regeneració i trasplantaments d’òrgans i teixits.

 Aquest any 2012, una vegada més els catalans i catalanes han demostrat una gran solidaritat amb les causes destinades a ajudar a tots aquells que pateixen, a tots aquells que necessiten solucions als greus problemes que estan vivint dia a dia. Una vegada més tota Catalunya a respost a la seva crida.

La marató de TV3 d’enguany ha aconseguit reunir la xifra rècord de 10.113.152 €, diners que tenen la finalitat d’impulsar projectes de recerca biomèdica i, en aquest cas, per a treballs d’investigació del càncer. Però, aquesta xifra encara pot créixer més, doncs els donatius es poden continuar fent fins el 31 de març del proper any.

Els catalans i catalanes ens podem sentir ben orgullosos de pertànyer a una comunitat que no és cansa mai de cooperar, d’ajudar, de treballar per totes les persones que ho estan passant malament. És igual que estiguem en una crisis econòmica que ens afoga a tots, una crisis econòmica que ens escura les butxaques, perquè el que compta veritablement és el valor humà d’aquest poble per sobre el material.

Molts països fan telethons amb recaptacions importants, però Catalunya en aquesta ocasió a superat a països més rics i amb més habitants. S’han recaptat a casa nostre 1.33 € per habitant, davant dels 1.23 € dels francesos, i per aquest motiu encapçala la llista dels països més solidaris.

Gràcies Catalunya per ser com ets, no canviïs mai i si ho has de fer que sigui per millorar els teus valors humans. Ens hem de sentir orgullosos de ser catalans.

 Francisco J. Trinidad