Mozart i Schubert ajuden en la investigació del càncer de pròstata

Concert solidari de la Fundació Roses Contra el Càncer

L'Orquestra de Cambra Catalana amb Miquel Marín amb clarinet durant el concert solidari de la Fundació Roses Contra el Càncer al Teatre Municipal de Roses

‘Concert per a clarinet’ de W.A. Mozart i ‘Simfonia núm. 5’ de Franz Schubert, va esdevenir el 15è Concert Solidari de la Fundació Roses Contra el Càncer envers la seva lluita per investigar solucions sobre els diferents tipus de càncer

Concert solidari de la Fundació Roses Contra el Càncer
L’Orquestra de Cambra Catalana amb Miquel Marín amb clarinet durant el concert solidari de la Fundació Roses Contra el Càncer al Teatre Municipal de Roses

El concert anual solidari per l’època de Nadal, organitzat per la Fundació Roses Contra el Càncer, és molt més que un espectacle musical, i d’això poden donar fer els professionals de l’Institut Català d’Oncologia de Girona, que des de l’any 2003 reben beques bianuals per poder investigar diferents tipus de tumor gràcies als diners recaptats en aquests concerts solidaris i d’altres iniciatives endegades per la Fundació Roses Contra el Càncer.

I el passat diumenge es va celebrar el XVè Concert Solidari, i que “és el segon any que els guanys van destinats a la investigació del càncer de pròstata, per saber concretament el perquè un tumor que afecta en aquesta part del cos als homes és molt agressiu”, va afirmar la presidenta de la Fundació Roses Contra el Càncer, Pilar Serra, després d’agrair als col·laboradors i assistents la seva implicació amb la causa. El concert celebrat al 2016 i el d’aquest passat diumenge fan possible la beca bianual per investigar sobre el càncer de pròstata, i durant aquest any “hem aconseguit posar en marxa una tècnica per poder estudiar des del punt de vista genètic aquests tumors de pròstata que són tan agressius, que ens permetrà identificar-los millor i d’aquesta manera aplicar tractaments més adients a aquests tipus de pacients, ja que la majoria d’aquests tumors tenen molts bons tractaments, però hi ha una petit tant per cent que són molt agressius”, va afirmar el Doctor Joan Brunet, oncòleg de l’ICO.

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va agrair a la Fundació Roses Contra el Càncer “per aquests quinze anys de  de constància amb la celebració del concert, constància que vol dir feina ben feta, sinó no estariem celebrant aquesta quinzena edició”, i va aprofitar per “per part de l’Ajuntament, felicitar a tothom el Nadal en un any que ha estat molt difícil pels atemptats terroristes, pel refugiats, els presos polítics i el polítics a l’exili, per això la felicitació d’alcaldia enguany no incorpora un poema, sinó una faula”. Una faula poètica de Nadal, de Núria Freixà, que va recitar tot seguit l’alcaldessa.

‘Concert per a clarinet’ de W.A. Mozart

El ‘Concert per a clarinet’ de W.A. Mozart és una de les obres més conegudes del compositor, sobretot el segon moviment, molt utilitzat com a música de fons a les pel·lícules.

Mozart el va compondre entre el 28 de setembre i el 7 d’octubre de 1791 i el va dedicar a l’atenció de d’Anton Stadler, un clarinetista virtuós que Mozart apreciava molt i que era membre de la mateixa llotja maçònica.

La ‘Simfonia núm. 5’ de Franz Schubert data de 1861 i és una de les seves primeres obres mestres, mozartiana en la seva claredat, la seva inspiració melòdica és inequívocament schubertiana.

El programa del concert ofert el passat diumenge a Roses per l’Orquestra de Cambra Catalana sota la direcció de Joan Pàmies i amb Miquel Marín al clarinet, es va composar de tres peces del ‘Concert per a Clarinet’. La primera va ser Allegro, la segona Adaggio i la tercera Rondó; i quatre peces més de la Simfonia núm. 5: Allegro, Andante con moto, Minuet. i Allegro Vivace.