Muriel Casals diu a Roses que Catalunya viu “un moment il•lusionant per l’oportunitat que hi ha de crear un nou país”

Propostes d’un país per a un nou temps
Muriel Casals i Carles Pàramo en un moment de la conferència

La presidenta d’Omnium Cultural i Economista, Muriel Casals va visitar Roses per participar en el segon cicle de conferències ‘Propostes d’un país per a un nou temps’  organitzat per l’Ajuntament de Roses

Propostes d’un país per a un nou temps
Muriel Casals i Carles Pàramo en un moment de la conferència

L’alcalde de Roses Carles Pàramo, va presentar Muriel Casals als assistents que omplien, ahir al vespre, el vestíbul del Teatre Municipal de Roses, com “la meva presidenta”, recordant que l’any 1972, ell, juntament amb alguns companys van decidir fer-se socis d’Omnium Cultural.

Casals va impartir la seva conferència dins el marc ‘Propostes d’un país per a un nou temps’, que organitza des de l’octubre del 2012, l’Ajuntament de Roses.

Abans, però, de dirigir-se a l’auditori va atendre als mitjans de comunicació, als quals va donar les claus necessàries per a que Catalunya sigui un nou estat d’Europa, “que siguem molts els catalans els que ho vulguem i que ens posem a treballar per aconseguir-ho. La gràcia és que això no sigui la voluntat d’un grupet de catalans d’esquerres, de dretes, o de centre, sinó que sigui una cosa desitjada per catalans diversos, diversos en el seu origen geogràfic, diversos en la seva ideologia, diversos en la seva llengua familiar, però que tots poguem tenir un futur en comú”.

Casals també es va mostrar convençuda que Catalunya assolirà el seu objectiu de ser nou país d’Europa, “segur, depèn de nosaltres i com tenim moltes ganes així serà”.

Propostes d’un país per a un nou tempsA la seva ponència, la presidenta d’Omnium Cultural va fer un repàs històric de com Catalunya ha anant configurant la seva actualitat socio-econòmica. Un pas pel temps en el que Casals va remarcar com Espanya limitava el potencial dels catalans, però tot i això, Catalunya va ser considerada, durant un temps, com ‘la fàbrica d’Espanya’, ja que venien a treballar a la nostra industria immigrants de la resta de l’estat espanyol.

Muriel Casals va assenyalar que quan econòmicament tot anava bé Catalunya pagava a Madrid amb la premissa de “pagar per no discutir, però ara la situació s’ha fet insostenible, per això els ciutadans han vist que la sortida és necessària” .

També va recordar que Òmnium Cultural es va crear “per salvar la llengua catalana per aconseguir el futur del país. Ara toca salvar el país per aconseguir el futur de la llengua. I el moment que vivim és il·lusionant perquè tenim l’oportunitat de crear un país”.

Tot seguit d’acabar la seva exposició es va donar, com ja és habitual en aquest cicle, el torn de paraula als assistents, amb el qual es va donar per finalitzada la tercera conferència entorn a ‘Propostes de país per a nou temps’.

Muriel Casals

La fam i l'orgull. Un país que s'ha aixecat.Muriel Casals és una professora del Departament d’Economia i d’Història Econòmica de la UAB, d’on també n’ha estat vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació entre els anys 2002 i 2005. Els seus temes d’interès són les reconversions industrials, la història del pensament econòmic i l’economia europea. Muriel va ser també representant de la UAB a la Xarxa Vives d’Universitats del 2002 al 2009, i ha fet estades a universitats britàniques: Universitat d’Edimburg, London School of Economics i Universitat de Gal·les a Bangor.

És col·laboradora habitual del setmanari El Temps i del programa ‘Economia i empresa’ de Catalunya Informació. Va ser membre del consell d’administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (1983-1988), i membre del Consell Català del Moviment Europeu.

Va formar part també de la junta de l’Ateneu Barcelonès (2003-2007). Des de l’any 2008, és membre de la junta d’Òmnium Cultural, i des del 20 de març de 2010 n’és la seva presidenta.

El 9 de setembre de 2011 va rebre el Premi Identitat, en el marc de la Nit d’Identitat que organitza la entitat cornellanenca Identitat.

Al passat mes de març es va estrenar com a escriptora publicant el seu primer llibre ‘La fam i l’orgull. Un país que s’ha aixecat’, una obra que la llibreria Ametler de Roses oferia als assistents a la xerrada per si el volien adquirir