Programa Reallotgem

Nit de reconeixement a l’excel·lència de l’empresariat de Roses en la gala conjunta dels Premis Arjau i Àmfora

Premis Arjau i Àmfora
Tots els guardonats amb les autoritats

Els cuiners Rafa Zafra i Rafa Cantero, els empresaris Anna Gotanegra, i Jaume Turró i el Grup de Teatre de Roses van ser guardonats amb els Premis Arjau 2024 de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, mentre que el Trull d’en Jordà obté el Premi Àmfora 2024 atorgat per l’Ajuntament de Roses

El Teatre Municipal de Roses va acollir ahir al vespre la gala de lliurament dels Premis Arjau i del Premi Àmfora, atorgats per l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus i per l’Ajuntament de Roses respectivament, en reconeixement a les trajectòries, professionalitat i aportació al posicionament econòmic i social de Roses assolits per persones i entitats vinculades al municipi. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde, Josep Maria Martínez; del president de l’Associació, Miquel Gotanegra; i del regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Fèlix Llorens; a més d’altres autoritats i representants del món empresarial. 

L’obertura de la celebració va anar a càrrec deFèlix Llorens, qui va destacar la voluntat del consistori i de l’associació per “concentrar en una gala única el lliurament dels dos premis que ambdues entitats convoquem anualment, per tal de congregar així en una nit temàtica els diferents actors del sector econòmic local i posar en valor l’esforç, la constància i la feina ben feta de professionals i empreses”. 

L’acte es va iniciar amb la projecció d’un vídeo dedicat a cadascun dels premiats, seguit del lliurament dels premis. Els Premis Arjau són concedits pels empresaris de Roses des de l’any 2015 i estan dividits en diferents categories. Enguany, s’ha premiat amb l’Arjau Comerç l’empresari Jaume Turró, propietari de la botiga Articles de Pell Turró de Roses; el cuiner Rafa Zafra i l’empresària Anna Gotanegra han rebut l’Arjau Especial per fomentar el peix de Roses a través dels restaurants que han obert i gestionen arreu de l’Estat espanyol; el Grup de Teatre de Roses ha estat distingit amb l’Arjau Entitat per haver recuperat els Pastorets; i el cuiner Rafa Cantero, propietari del Rafa’s, ha rebut el premi Arjau Gastronomia a títol pòstum.

En el seu parlament, Miquel Gotanegra, president de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, ha destacat que els premis visibilitzen la feina que es fa des de el sector perquè Roses es converteixi en una destinació referent en excel·lència i en turisme sostenible a la Mediterrània. Gotanegra s’ha ofert per col·laborar amb l’Ajuntament per fer possible aquest propòsit i ha remarcat la necessitat que el sector públic i privat treballin conjuntament, “hem d’anar tots junts, aquest és l’únic camí possible i és la fórmula de l’èxit”, va afirmar. Per altra banda, Gotanegra ha incidit en la importància de la formació contínua dels treballadors per aconseguir plantilles qualificades i a l’alçada de l’excel·lència de la destinació.

Per la seva banda, el Premi Àmfora, creat l’any 2022 per l’Ajuntament de Roses, reconeix aquells professionals rosincs que han esdevingut un referent en el seu sector i destaquen per l’excel·lència en la seva disciplina, la seva trajectòria o l’aportació que la seva feina suposa per a la projecció, desenvolupament o impuls econòmic de Roses. Enguany, la distinció ha reconegut el Trull d’en Jordà, un símbol d’història i tradició en la producció d’oli totalment artesanal, que ha arribat fins als nostres dies gràcies al treball i esforç de tres generacions. 

L’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, va destacar “l’exemple de trajectòria, resiliència i superació de la família Jordà. La vostra feina, empenta i història familiar, són una de les protagonistes en la història del teixit empresarial de Roses”. Va tancar l’acte felicitant tots els guardonats i agraint-los “la professionalitat i dedicació amb les quals feu créixer la marca de qualitat Roses. I a tots els petits i grans empresaris que avui esteu aquí, us encoratjo a continuar lluitant, perquè sou l’artèria que fa bategar la nostra ciutat”. 

Empresaris i empresàries referents a Roses 

L’empresari Jaume Turró, ara ja jubilat, es va fer càrrec de molt jovenet de la botiga que el seu pare va obrir al carrer Pi i Sunyer de Roses l’any 1949 i on s’hi podia trobar de tot. Més tard, es va engrescar juntament amb la seva dona a posar en marxa un altre comerç i ara el seu fill és qui n’ha agafat el relleu. Turró va ser un visionari: va saber veure que calia diferenciar-se i especialitzar-se en articles de qualitat i amb valor afegit i, sobretot, oferir un tracte personalitzat al client si volien que el negoci anés endavant i diferenciar-se de la competència. És així com amb l’arribada del boom turístic el negoci va anar evolucionant i creixent fins a convertir-se en l’actual botiga Articles de Pell Turró. 

El Grup de Teatre de Roses , fa més de 40 anys que va recuperar la tradició dels Pastorets que feia deu anys que no es representaven. I ho va fer posant en escena una versió dels anomenats i centenaris Pastorets d’Olot . De fet el Grup de Teatre va néixer amb els Pastorets i des de llavors que els seus aniversaris van estretament lligats a la recuperació d’un dels espectacles tradicionals de les festes de Nadal. Cada desembre pugen a l’escenari per reviure’n l’esperit. Enguany ho han fet un centenar d’actors . Asseguren haver convertit els Pastorets de Roses en una pedrera i fins i tot en una tradició on hi participa tota la família. 

El cuiner Rafa Cantero va deixar una impremta inesborrable en la gastronomia del país . Als anys vuitanta va obrir al carrer de Sant Sebastià de Roses el restaurant Rafa’s, un local senzill especialitzat en peixos i mariscs, que es va convertir en tot un referent a la Costa Brava gràcies a la seva cuina on oferia el millor producte i sense gaire manipulació; però també gràcies als comentaris que n’havia fet el cuiner de Roses més universal, Ferran Adrià que explicava que era un dels seus llocs predilectes. Cantero, un gran apassionat de la seva feina, coneixia al mil·límetre el producte que li oferia el mar i, només mirant el peix, sabia quina peça era la millor. 

El xef Rafa Zafra i l’empresària Anna Gotanegra han estat i són uns autèntics ambaixadors del peix de Roses a través dels restaurants que tenen i gestionen a Barcelona, Madrid i Eivissa. Des que en van obrir el primer l’any 2016 a Barcelona, l’Estimar, van tenir molt clar que la seva aposta havia de ser per un producte de màxima qualitat com és el peix de Roses i, en concret, el peix de l’empresa de la família de l’Anna, Pescadors de Roses. Un producte que serveixen sense gaire manipulació, del mar a la taula, i que captiva especialment els turistes americans i japonesos pel seu extraordinari sabor i excel·lent qualitat. 

El trull d’en Jordà, un símbol d’història i tradició amb una producció d’oli totalment artesanal, és un dels pocs trulls que queden a l’Empordà. La seva història es va iniciar fa tres generacions, inicialment a Cadaqués, fins que l’any 1950 la família Jordà obrí el trull de la plaça de l’església de Roses, convertint-se en un símbol de tradició en el comerç rosinc de proximitat que ha sabut adaptar-se a les transformacions socials i necessitats comercials sense perdre la seva essència. Quan en Joan Jordà era petit, ja tenia clar que la seva passió estava en el Trull del seu pare, però no va ser fins que va arribar a l’adultesa quan va agafar el relleu generacional. Ara la història es repeteix amb el seu fill Josep, qui ha agafat el seu relleu i heretat la passió familiar per la producció tradicional de qualitat de l’oli empordanès. 

L’arjau i l’àmfora, símbols dels premis

El nom del guardó atorgat per l’associació d’empresaris, Arjau, és una paraula que serveix per designar la barra de ferro o de fusta que es fixa a l’eix del timó d’una embarcació i la fa moure, simbolitza els guardonats, persones que impulsen amb la seva feina i dedicació constant el municipi i ajuden a conduir-lo cap a l’excel·lència. 

Per la seva banda, l’elecció de l’àmfora per part de l’Ajuntament per posar nom i com a imatge del premi, respon a la voluntat de rememorar els orígens de la fundació de l’antiga Rhode i el seu paper cabdal com a assentament comercial. D’aquesta manera, l’utensili imprescindible per als grecs fundadors de Roses que comerciaven a tota la mediterrània, es pren com a símbol del comerç, de l’activitat econòmica, dels negocis…