Programa Reallotgem

Nota informativa del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona en relació amb el comunicat de la IAEDEN – Salvem l’Empordà  

En relació amb el comunicat oficial que ha fet públic aquest matí la IAEDEN – Salvem l’Empordà sobre el vessament d’aigua al canal de Vilanova de la Muga, dins el terme municipal de Peralada (Alt Empordà), de principis de gener del 2024, cal fer les precisions següents: 

  1. En data 5 de gener de 2024, a les 9.47 del matí, el servei d’abastament del Consorci d’Aigües rep un correu electrònic de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en què s’informa de la denúncia rebuda per malbaratament d’aigua a Pedret i Marzà, en el punt de coordenades XY 42.314565, 3.090925, en un lloc situat físicament 3,7 quilòmetres aigües avall de la darrera instal·lació de captació per a l’abastament gestionada pel Consorci d’Aigües, situada en el punt de coordenades XY 42.296062, 3.051507. En aquest correu s’inclou el vídeo que, en data d’avui, 17 de gener de 2024, ha estat emès a les xarxes socials i mitjans de comunicació.  
  2. El Consorci d’Aigües té reconeguda per l’Agència Catalana de l’Aigua una concessió d’abastament en el canal de la Comunitat de Regants del Marge Esquerre del riu Muga, entitat amb la qual té establert un conveni pel qual contribueix econòmicament a la gestió i manteniment del canal. Aquestes tasques són realitzades íntegrament pel personal de la Comunitat. Ni el personal del Consorci d’Aigües ni el de l’empresa explotadora del servei d’abastament en alta no tenen la facultat de maniobrar les infraestructures esmentades. 
  3. L’aigua que arriba al canal dels regants prové de l’assut de Pont de Molins, al riu Muga, i el cabal que es capta és el que l’Agència Catalana de l’Aigua allibera per a l’ús d’abastament, segons les consignes que s’indiquen dues vegades per setmana via correu electrònic per part de l’empresa explotadora de l’abastament. La regulació del desembassament i l’operació de les infraestructures que el fan possible és realitzada per tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua, i el contacte per a la gestió del dia a dia és entre tècnics de l’Agència i de la Comunitat de Regants.  
  4. Des de l’1 d’octubre de 2023 el Consorci d’Aigües realitza l’abastament en alta dels municipis de Colera, el Port de la Selva i la Selva de Mar, la demanda dels quals és atesa amb un reforçament d’aigua provinent de la xarxa de la Costa Brava nord, captada originalment a Vilanova de la Muga, a causa de la manca d’aigua potable als pous locals d’aquests municipis. D’altra banda, la demanda d’aigua de la xarxa de la Costa Brava nord per part del municipi de Llançà durant l’any 2023 ha triplicat la que era habitual fins aquell moment, a causa de l’esgotament dels pous locals. Aquesta suma de situacions fins ara inaudites va comportar que no hi hagués valors de referència d’anys anteriors per establir quina podria ser la demanda en el conjunt dels municipis abastits des de l’ETAP Empuriabrava durant les festes nadalenques, de manera que es va sol·licitar un augment de la dotació, i es va passar del valor basal de 150 litres per segon el 14 de desembre, a 180 litres per segon el 18 de desembre, i a 200 litres per segon el 21 de desembre. El dia 4 de gener es va demanar una rebaixa a 170 litres per segon, i el 8 de gener es va retornar als 150 litres per segon previs a les festes. L’existència d’excedents indica que la previsió de consum realitzada per a les festes nadalenques va ser errònia, superior al consum que realment es va produir. 
  5. El dia 5 de gener, una vegada rebut el correu de l’Agència Catalana de l’Aigua, des del Consorci d’Aigües es van realitzar els aclariments pertinents, i a les 15 h es va respondre a l’Agència indicant:  

i) que s’havien donat les indicacions a la Comunitat de Regants perquè sol·licités a l’Agència Catalana de l’Aigua una reducció immediata del desembassament, amb l’objectiu d’evitar sobreeiximents del vessador de la Comunitat de Regants;  

ii) que es prendrien mesures tècniques per evitar que es repetissin situacions com aquesta, fruit d’eventuals errades humanes.  

Consorci d'Aigües Costa Brava Girona
Foto 2
Consorci d'Aigües Costa Brava Girona
Foto 1
  1. La mateixa tarda del dia 5 de gener i en dies posteriors es va comprovar que la reducció sol·licitada va ser efectiva i que no es van observar altres vessaments, tal com es va poder constatar a les 16.38 h (foto 1) i, l’endemà, 6 de gener, a les 9.54 h (foto 2). Des d’aleshores no consta que s’hagi produït cap altre desbordament del sobreeixidor.






     
  2. Arran d’aquesta situació, el Consorci d’Aigües està treballant en la instal·lació d’un sistema automàtic que detecti aquest tipus de vessaments en el sobreeixidor de la Comunitat de Regants, el qual es preveu que estigui operatiu en els propers dies. Quan es produeixi un desbordament s’activaran de manera automàtica correus d’avís a l’Agència Catalana de l’Aigua i a la Comunitat de Regants, a fi que es puguin dur a terme al més aviat possible les maniobres necessàries per corregir la situació.