Nova convocatòria d’ajuts per al Programa Leader, que afavoreix 25 municipis de la comarca

Ajuts Leader

Les empreses que s’acullin a la convocatòria poden obtenir fins al 35% de subvenció de la seva inversió

Ajuts LeaderEl Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat destinar 3,2 milions d’euros per impulsar la diversificació econòmica de les zones rurals Leader. Amb aquesta nova convocatòria d’ajuts per al 2014, que amb la partida provinent del fons Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) tindrà un import total de 7.302.371 d’euros, es preveu generar una inversió de més de 25 milions d’euros en els territoris rurals del Programa Leader de Catalunya, amb l’execució de més de 300 projectes, que comportaran la creació directa de més 300 llocs de treball i la consolidació d’uns 1.000 més de manera directa.

En el cas concret d’ADRI-NOC, amb àmbit d’actuació dels ajuts Leader a La Garrotxa i Alt Empordà, la nova convocatòria permetrà gestionar ajuts per valor de 600.000 euros. Un import igual al convocat en la darrera convocatòria publicada el passat mes de desembre de 2013. De fet, aquesta nova convocatòria, complementa l’anterior que va sortir amb la meitat d’import del què estava inicialment previst i que va permetre subvencionar 26 projectes, que van generar una inversió directa de més 1,7 milions d’euros. Amb aquestes inversions, 14 empreses s’han compromès a mantenir i consolidar la seva plantilla i es crearan 13 nous llocs de treball en 11 empreses més.

Totes aquestes empreses amb l’assessorament d’ADRI-NOC, a part de fer la inversió, realitzen un procés d’implementació de plans de millora integrals de les seves organitzacions mitjançant l’aplicació de bones pràctiques empresarials en l’àmbit econòmic, ambiental i social. Aquest procés, es fonamenta en l’estratègia d’ADRI-NOC de procurar que els recursos públics derivats d’aquest programa no suposin únicament un guany individual pel qui els obté, sinó que reverteixin en un benefici directe al territori. Per exemple, fomentant la compra de productes i matèries primeres del territori, definint processos de planificació i gestió pressupostària, fomentant la innovació en processos i productes, identificant els impactes ambientals de l’activitat i aplicant mesures d’estalvi energètic i d’aigua, fomentant la implicació de les empreses en el teixit associatiu del territori o facilitant la formació continuada als treballadors i treballadores de les empreses.

La novetat d’aquesta convocatòria és que les ajudes Leader s’adrecen només a les petites i mitjanes empreses turístiques i a les microempreses en general de la Garrotxa, Collsacabra, i l’Alt Empordà i permetran obtenir fins a un 35% de subvenció a fons perdut d’inversions per a la creació, millora o ampliació de negocis. Les empreses que s’hi vulguin acollir ja poden presentar una pre-sol·licitud d’ajut a l’espera que s’obri la convocatòria a primers d’agost.

Aquest estiu es duran a terme diferents jornades informatives per donar a conèixer tots els detalls de la nova convocatòria d’ajuts Leader.

L’àmbit d’aplicació afecta 51 municipis de quatre comarques, que en el cas de l’Alt Empordà són els 25 següents:

 1. Agullana
 2. Albanyà
 3. Biure
 4. Boadella i les Escaules
 5. Cabanelles
 6. Cantallops
 7. Capmany
 8. Cistella
 9. Darnius
 10. Espolla
 11. Garriguella
 12. la Vajol
 13. Lladó
 14. Maçanet de Cabrenys
 15. Masarac
 16. Mollet de Peralada
 17. Palau-saverdera
 18. Pau
 19. Rabós
 20. Sant Climent Sescebes
 21. Sant Llorenç de la Muga
 22. Terrades
 23. Vilajuïga
 24. Vilamaniscle
 25. Vilanant