Nadal a Roses

Nova edició de ‘Per Carnaval no tot s’hi val!’ per conscienciar sobre l’abús d’alcohol i consum de drogues durant el Carnaval de Roses

Carnaval de Roses 2015
Expressió de dolor d'un jove quan veu a la seva mare estesa a terra per una sobredosi de drogues que ell havia comprat

‘Per Carnaval no tot s’hi val!’ arriba a la seva 3ª edició amb la finalitat de fer reflexionar al joves sobre el perill de consumir drogues i d’abusar de beure alcohol

Carnaval de Roses 2015
Joves estudiant de Roses visitant el ‘Museu’ de la campanya Per Carnaval no tot s’hi val!

A Roses, com en altres poblacions de Catalunya i la resta de l’estat espanyol, “teníem un problema que deia que per carnaval tot s’hi val, en el que semblava que emborratxar-se o drogar-se era normal, i no ho és, el normal és gaudir del carnaval i no arribar a tenir un coma etílic”. Una realitat constatada per l’Ajuntament de Roses, segons l’alcaldessa, Montse Mindan, i per la qual el departament de Joventut va veure la necessitat d’endegar fa dos anys la campanya de conscienciació ‘Per Carnaval no tot s’hi val!’.

Una iniciativa que des del 2013 ha donat com a resultat que les incidències al CAP i els atestats a la comissaries de la Policia Local i el Mossos d’Esquadra, durant els carnavals de 2013 i 2014, han disminuït considerablement, tot i que “la importància d’aquesta campanya és conscienciar al joves que si beus o si et drogues pot arribar a tenir conseqüències irreparables per ells o els seus familiars”, ha assenyalat Mindan.

La 3ª edició de ‘Per Carnaval no tot s’hi val!’ es desenvolupa al llarg de les instal·lacions del Teatre Municipal, on els assistents poden realitzar una visita com si estiguessin en un museu passant per diferents espais envoltats de disfresses, màscares, fotografies, riures, plors, pinxos, drogues, lluentons, alcohol, bons moments, males experiències i tot allò que es pot trobar durant la celebració del carnaval rosinc.

A diferència de l’any passat, “on la campanya va incidir en la vessant més fosca del Carnaval, enguany hem volgut mostrar les dues cares, així durant el recorregut es plasmen experiències i situacions de tot tipus que mostren la cara i la creu de la festa, amb la intenció d’aportar tota la informació necessària perquè siguin els propis joves els que decideixin de quina manera volen viure el Carnaval”, ha explicat la regidora de Joventut, Anna Jorquera.

Carnaval de Roses 2015
Expressió de dolor d’un jove quan veu a la seva mare estesa a terra per una sobredosi de drogues que ell havia comprat

Així, el Teatre Municipal s’ha dividit en un total d’11 espais expositius, cadascun d’ells destinat a una temàtica: Carnaval, L’ahir, L’altra cara, El cosidor, L’armari, El cartell, La campanya, La passada, L’endemà, Exposició ètica etílica i una projecció final d’un vídeo, idea original del Dinamitzador Juvenil de Roses, Jordi Abadal, on es veu un jove comprant tota mena de drogues, que després es descuida a casa el divendres de carnaval. Casualment les troba la seva mare, i davant del disgust les consumeix fins que mor per una sobredosi. “És la part que més m’ha impactat, perquè és un exemple que els nostres familiars poden pagar les conseqüències dels nostres actes”, ha afirmat un jove estudiant de primer de batxillerat de l’institut Cap Norfeu.

Més d’un miler de joves passaran al llarg dels dos dies pel Museu

Pel Museu del Carnaval passaran entre avui dijous i demà, més d’un miler d’assistents, ja que comptarà amb la visita dels alumnes de tercer i quart d’ESO, primer i segon de batxillerat i cicles formatius dels tres instituts de Roses (Cap Norfeu, Illa de Rodes i Centre Escolar Empordà), ampliant-se aquest any la proposta a mb la participació de prop de 400 alumnes de Castelló d’Empúries.
D’altra banda, els tècnics de l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Roses, visitaran la propera setmana l’institut de Cadaqués, on s’oferirà una xerrada, la mostra Ètica etílica i el passi dels audiovisuals preparats amb motiu de la campanya.

Per tal de fer extensiva la campanya a totes les famílies del municipi i públic en general, l’Ajuntament mantindrà obert el ‘Museu’ per a la visita lliure els mateixos dies, avui dijous 5 de febrer de 18 a 21 hores, i demà divendres 9 a 21 hores.

Treball posterior als centres educatius

Carnaval de Roses 2015
Figura de cartró mostrant una jove vomitant al lavabo

La informació i experiències recollides durant la visita al Museu, serà després treballada amb sessions de debat i anàlisi directament a cadascun dels centres educatius participants, “sí, ha afirmat Gemma Cajamartínez, professora de l’institut Cap Norfeu, la setmana que ve, que tenim tutories dilluns, farem un treball previ i de prevenció per la festa del carnaval”, assenyalant que aquesta nova campanya de conscienciació “és molt apropiada i, sobretot, en l’època en que es fa, és a dir, una setmana abans del Carnaval”.
L’Ajuntament ja ha facilitat al professorat dels centres d’ensenyament de secundària una guia amb informació sobre maneres d’abordar les diferents temàtiques que es plantegen a la tercera edició de ‘Per Carnaval no tot s’hi val!’