Programa Reallotgem

Nova edició dels Pressupostos Participatius de Roses

Pressupostos Participatius de Roses
Un moment de la presentació dels nous Pressupostos Participatius

Uns Pressupostos Participatius, que més enllà d’oferir a la ciutadania de disposar de 300.000 euros per destinar a un projecte d’inversió, és una iniciativa que permet enriquir la relació entre vilatans i administració

L’Ajuntament de Roses ha posat en marxa una nova edició dels Pressupostos Participatius, iniciativa portada a terme amb anterioritat pel consistori rosinc i que ha donat com a resultat, per exemple la instal·lació del rètol Hola! Roses, a més d’altres dos projectes com l’Aula Gastronòmica o un parc per a gossos, que encara no s’ha pogut executar per qüestions de terminis i tràmits diversos, tot i que les obres del parc s’iniciaran el proper dilluns, 16 de setembre.  
En aquest sentit, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha volgut fer “autocrítica”, afirmant que “vam pecar d’inexperiència i si volíem fer els projectes, degut a que els terminis que té l’administració són tant lents, ens vam adonar que que amb un any no teníem prou per tirar endavant les inversions guanyadores proposades per la ciutadania i, per això, vam haver d’aturar els Pressupostos Participatius de l’any passat”.  

300.000 euros destinats a projectes d’inversió

Aquest nous Pressupostos Participatius permetrà als veïns i veïnes decidir a quins projectes destinar 300.000€ del pressupost municipal de 2020. En aquest sentit, l’equip de Govern es compromet a integrar en el pressupost de l’any vinent les propostes més votades per la ciutadania major de 16 anys. 

Procés de presentació de propostes

El procés participatiu per recollir propostes a Roses es va iniciar ahir, 13 de setembre, i finalitzarà el proper dia 30.
Seran poc més de dues setmanes en les que els vilatans interessats a presentar projectes d’inversió podran fer-ho a través del web tudecideixesroses.cat, o bé, dipositant una butlleta a les urnes que trobaran al SAC de l’Ajuntament, a la Biblioteca de Roses o a l’Oficina de Turisme. 
El regidor d’Economia i Hisenda, Marc Danés, ha assenyalat que amb aquesta nova d’aquests Pressupostos “volem seguir millorant el procés participatiu per aconseguir apoderar la ciutadania i implicar-la en la presa real de decisions municipals, aquesta vegada decidint més d’un 10% del pressupost del capítol d’inversions”. 

Valoració tècnica de les propostes, convocatòria d’un fòrum ciutadà i votació final

A partir del 30 de setembre, totes les propostes recollides presencialment i electrònica seran valorades i quantificades pels serveis tècnics municipals. Així, totes aquelles que compleixin els requisits i no superin el pressupost fixat passaran a la següent fase. 

I posteriorment, el 23 d’octubre, els ciutadans i ciutadanes seran cridats a prendre part del Fòrum Ciutadà de Priorització, una sessió participativa oberta a tots els veïns i veïnes en la qual els assistents hauran de seleccionar un nombre determinat de projectes que seran els que finalment se sotmetran a votació popular. Finalment, les propostes finalistes seran sotmeses a votació ciutadana, on hi podran participar totes aquelles persones empadronades a Roses majors de 16 anys. La votació tindrà lloc del 3 al 18 de desembre. 

La importància dels Pressupostos Participatius en la relació administració-ciutadania

Els Pressupostos Participatius és una iniciativa que va molt més enllà que l’administració local executi un projecte proposat per la ciutadania, ja que el seu objectiu és que els vilatans sàpiguen què és un projecte d’inversió, quin projecte es pot proposar i quin no i, en definitiva, els Pressupostos Participatius “és una manera d’apropar l’administració al ciutadà, d’explicar com funciona l’Ajuntament, en aquest cas en quant al capítol d’inversions del pressupost municipal, la qual cosa enriqueix el vincle de confiança entre ciutadans i administració”, ha afirmat Francesc Coral, el representant de Mirada Local, empresa que coordina, com en les anteriors edicions, els Pressupostos Participatius.

Coral ha desvetllat, basat en les dades recollides en els anys anteriors, que en municipis amb un població similar, “la recollida de propostes és sensiblement més alta a Roses, mentre que en l’apartat de votació dels projectes està en la mitjana d’altres poblacions”.