Obert el trànsit a l’autopista AP-7 i a la carretera N-II i es manté el confinament de Darnius i Terrades

Les condicions meteorològiques han millorat i els mitjans aeris s’han pogut incorporar a les tasques d’extinció

Els Bombers prioritzen el flanc dret de l’incendi, ja que és on es troben els punts més sensibles: al voltant de l’embassament de Boadella, al nord de la Jonquera i per la zona d’Avinyonet de Puigventós. A mig matí es preveu entrada de vent de marinada que podria fer avançar aquest flanc en direcció l’Alta Garrotxa on l’incendi tindria un potencial molt gran per poder cremar. Pel que fa al flanc esquerra, situat a la zona més oriental, els Bombers l’estant contenint tot i que segueix progressant. Es manté el confinament només dels nuclis de població de Darnius i Terrades.

El ciutadà francès que ahir la tarda va ser evacuat a l’Hospital de la Vall d’Hebron amb cremades molt greus al 80% del cos, ha resultat mort.
El Cos d’Agents Rurals estima que el perímetre de l’incendi és, aproximadament, de 63 quilòmetres i que hauria afectat una superfície d’unes 13.000 hectàrees de 17 municipis (L’Agullana, La Jonquera, Darnius, Boadella d’Empordà, Terrades, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Figueres, Llers, Pont de Molins, Biure, Masarac, Cabanes, Santt Climent Sescebes, Capmany i Cantallops). Tot i això, s’ha és possible que a l’interior del perímetre hi hagi zones que no han cremat.
El Servei Català de Trànsit informa que s’ha restablert la circulació a l’autopista AP-7 així com també de la carretera N-II. Segueixen les següents afectacions viàries:

  • GI-500: tallada a Agullana en tots dos sentits;
  • GI-501: tallada a Agullana en tots dos sentits;
  • GI-504: tallada entre Agullana i Terrades en tots dos sentits;
  • GI-610: tallada a Vilajuïga en tots dos sentits;
  • GIP-5101: tallada entre Avinyonet de Puigventós i Terrades en tots dos sentits;
  • N-260:  restringit el pas als vehicles de tercera categoria entre Figueres i Portbou en tots dos sentits.

Proteccio Civil manté la fase d’emergència 2 (grau màxim) del pla Infocat a causa de l’incendi que afecta l’Empordà
Protecció Civil de la Generalitat recomana a les persones afectades per problemes respiratoris, gent gran i criatures que s’abstinguin de sortir de casa, en la mesura del possible, durant el dia d’avui si al lloc on resideixen hi ha presència de fum i cendres provinents dels incendis de l’Alt Empordà. Aquest fum i cendres ja són presents en major o menor intensitat al Maresme, Barcelona i Baix Llobregat i la seva presència pot augmentar amb el pas de les hores. Es recomana tancar portes i finestres. En cas d’una urgència truqueu al 112. En cas de requerir informació, el TF 061 de Sanitat Respon us atendrà.

Pel que fa al Servei Meteorològic de Catalunya, es preveu que el vent es vagi calmant progressivament al llarg del dia.

Aquest matí encara hi havia més de 330 persones acollides a instal·lacions municipals habilitats per als desallotjats. A primera hora, quedaven 240 persones a Roses, 60 persones a Figueres, 26 a Avinyonet de Puigventós i 6 persones a Colera.

La circulació de Rodalies Renfe entre Figueres i Portbou s’ha restablert, no així el de llarga distància o alta velocitat. Per tant, es manté interromput per ample UIC el servei entre Figueres Vilafant i Perpinyà.

Cal destacar la col.laboració dels altres cossos de seguretat amb el Cos de Bombers que té destinat més de 500 efectius. El cos dels Mossos té destinades més d’un centenar de patrulles amb 230 efectius; hi ha tècnics de Protecció Civil que han habilitat el Centre de Comandament Avançat, les Agrupacions de Defensa Forestal amb un centenar de voluntaris amb vehicles i tractors; també hi ha personal del Sistema d’Emergències Mèdiques, de la Creu Roja.  Els Bombers també han comptat amb l’ajuda dels pagesos que han llaurat els seus camps a més de nombrosos voluntaris civils. Col·laboren també en les tasques d’extinció 200 efectius de la Unidad Militar de Emergencias, i està previst que se n’incorporin un centenar més, a més dels bombers francesos

Pel que fa a l’incendi de Portbou, que es manté en fase de control, els Bombers mantenen un dispositiu de dues dotacions terrestres.

Aquest matí s’ha reunit al CECAT el Consell Assessor de l’Infocat per valorar la situació de l’incendi que afecta l’Empordà. A la reunió hi assisteixen el Secretari General d’Interior, Xavier Gibert; el director general de Protecció Civil, Manel Pardo; el director general de la Policia, Manel Prat; el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig; i el director de Medi Natural, Josep Escorihuela; comandaments del Cos de Bombers de la Generalitat, responsables del Servei Català de Trànsit, ADFs i Creu Roja.

Es manté en fase d’emergència 2 el pla INFOCAT
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada la fase d’emergència 2 del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT.

Es manté també la Prealerta del pla d’actuació del Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat perquè continua tallada la circulació al túnel de l’AVE al Pertús a causa l’incendi forestal a la Jonquera.

Us adjuntem el mapa, facilitat pel cos d’Agents Rurals, amb el perímetre i els municipis afectats per l’incendi.