Obertes les inscripcions per viatjar a la Festa de San Marcos de Beas de Segura

Festa de San Marcos
Cartell guanyador de la Festa de San Marcos 2018

Abans del 17 d’abril s’ha de fer el pagament a La Caixa i i obtenir el comprovant per poder viatjar en autocar a Beas de Segura

Festa de San Marcos
Cartell guanyador de la Festa de San Marcos 2018

L’Ajuntament de Roses ha obert les inscripcions per viatjar a Beas de Segura per gaudir de la Festa de San Marcos de la població, que se celebra entre els dies 22 i 25 d’abril.

Un viatge que ofereix des des fa molt anys l’Ajuntament de Roses degut a que molts dels vilatans són originaris de Beas de Segura, població de la província andalusa de Jaen, agermanada amb Roses des de l’any 2002.

I a l’igual que en els darres anys, el viatge a la població andalusa es portarà a terme un dia abans que comencin els actes de la Festa de San Marcos per a que la gent que hi viatgi puguin descansar d’un trajecte tan llarg en autocar per llevar-se, ja el dia 22, a Beas de Segura.

Els interessats en viatjar al seu poble d’origen per gaudir de la Festa de San Marcos ja poden reservar els bitllets al SAC (Servei d’Atenció al Ciutadà) de l’Ajuntament de Roses a la plaça Catalunya, nº 12.

Cal destacar que l’horari per apuntar-se al viatge és de 9 del matí fins les 2 del migdia, i un cop formalitzada la inscripció s’ha d’anar a La Caixa a pagar el viatge, tenint en compte que abans del 17 d’abril s’ha de fer efectiu el pagament i obtenir el respectiu comprovant per poder pujar a l’autocar.

La sortida del viatge serà el 21 d’abril a les 7 del matí des de la plaça Catalunya, tot just on està ubicada l’Agència Viñolas, i la tornada es farà un cop acabades les festes de San Marcos, el dia 26 d’abril a les 8 del matí.

L’Ajuntament de Roses ha mantingut el mateix preu del viatge que anys anteriors, amb un cost de 70 euros.

Per a més informació podeu trucar al 972 25 24 00, o bé enviar un correu a festes@roses.cat.

Festa de San Marcos de Beas de Segura

La tradició de la Festa de San Marcos es remunta a quatre segles enrere, i existeixen diferents versions del seu origen.

Segons diuen les llegendes, sempre va relacionada amb la presència de Santa Teresa de Jesús en Beas de Segura para realitzar el seu primer convent de les Carmelites d’Andalusia, i rememora els miracles duts a terme per Santa Teresa de Jesús amb el bestiar de la població de Jaén.

Segons aquesta versió discorrien les obres de construcció del convent,quan un dels toros o bous que arrossegava la pedra per a les obres va trencar el jou i va escapar corrent pels carrers de la població,sembrant el pànic entre els veïns. Va intervenir Santa Teresa i posant-li una mà en el cap va aconseguir amansar-lo i lligant-ho amb un prim fil ho va retornar a la feina. L’extraordinari esdeveniment se celebra, avui dia, corrent pels carrers de la localitat diversos caps de bestiar vacunes engalanades de forma vistosa i “ensogadas” per les banyes.

Una altra versió de la tradició de la Festa de San Marcos és que una epidèmia va minvar els caps de bestiar de la localitat i que misteriosament va cessar el dia vint-i-cinc d’abril, fet que la població va atribuir a la intervenció del Sant

Les festes patronals en honor a Sant Marcos, amb el “toro ensogao” com a protagonista, són una de les festes populars espanyoles més arrelades.

Aquestes festes van ser declarades d’Interès Turístic d’Andalusia, i tenen una gran repercussió en tota Espanya. Es caracteritzen córrer el bestiar brau pels carrers del municipi. Aquesta tradició es remunta a temps immemorial.
Tres dels quatre dies festius són els que realment es dediquen a la solta de bestiar:

  • La festa s’inicia el dia 22 d’abril a la Plaça San Marcos amb el Pregó quan comença fosquejar i seguit dels Focs artificials, també es tria aquest dia a la Reina Sanmarquera.
  • El dia 23 d’Abril es deixen anar tradicionalment caps de bestiar joves, amb prou feines un any de vida, sense gairebé banyes amb la finalitat de que gaudeixin els joves. Una activitat coneguda com ‘San Marcos Chico’.
  • La tarda del dia 24 d’Abril té lloc el famós “desencajonamiento” de caps de bestiar on els caps de bestiar portats en camions, ja ‘enmaromadas’, són deixades anar a l’esplanada de San Marcos i corregudes fins als ‘chiqueros’ on es reserva el bestiar.
  • El dia 25, festivitat de San Marcos, a l’alba la banda de música toca la tradicional “Diana Florejada” fa un cercaviles pels diferents carrers del poble.A les vuit del matí es deixaran anar toros en el recinte per engalanar-los amb els collarets amb cascavells, adorns i un aparell en el qual sol posar el nom de la penya. Els membres de les penyes solen immobilitzar als toros en un pal perquè els siguin posats els cascavells i uns aparells de vius colors amb miralls incrustats, acció aquesta que es coneix com ‘Romper al toro’. A les deu del matí es tanquen els caps de bestiar ja que té lloc la missa seguida de la processó en honor de San Marcos, en la qual el sant va acompanyat pels carrers del poble de dues vaques braves, engalanades i ‘ensogadas’. Aquesta processó és seguida per multitud de gent, acompanyada per l’agrupació musical Santa Cecília i diverses Xarangues de les diferents penyes que durant aquests dies recorren els diferents carrers animant la festa. Després de la Processó es tornen a deixar anar una altra vegada els toros.El final de tots els dies és la revetlla.

Els primers antecedents d’aquestes festes es remunten a l’Edat de Bronze, perdurant al llarg de segles i evolucionant als festejos taurins que es coneixen en l’actualitat.