Programa Reallotgem

Oncolliga Girona fa donació de 17.390 euros a la Fundació Salut Empordà

Fundació Salut Empordà
D’esquerra a dreta, Paqui Abulí, Lluís Comet, Natàlia Toneu, Paqui Badosa, Sergi Iglesia, Mireia Bosch i Carme Vaquero durant la presentació de la màquina Indiba

Amb el diners la Fundació Salut Empordà ha adquirit un aparell pel tractament del dolor de sòl pelvià que deixen les cicatrius després d’una cirurgia

La Fundació Oncolliga Girona ha fet un donatiu per a l’adquisició d’un nou aparell per al Servei de Rehabilitació de la Fundació Salut Empordà (FSE), que està destinat al tractament del dolor de sòl pelvià que deixen les cicatrius després d’una cirurgia. Es tracta d’una màquina Indiba, que permet dissenyar a l’especialista en Fisioteràpia un tractament adaptat a les necessitats de cada pacient. “L’aparell ajuda a reduir el dolor de sòl pelvià que deixen cirurgies com les neoplàsies de bufeta, d’ovari, de coll d’úter, d’endometri, vulvar i rectal, i també els efectes de la radioteràpia sobre el sòl pelvià”, ha explicat la cap del Servei de Rehabilitació de la FSE, la doctora Natàlia Toneu. Els tractaments amb la Indiba contribueixen a millorar el dolor, controlar la inflamació, accelerar la cicatrització, millorar la mobilització i permet també una reparació més ràpida del teixit.

La compra d’aquest aparell ha estat possible gràcies a un donatiu de 17.390 euros, provinent de la recaptació obtinguda en la darrera edició de l’Oncotrail, la cursa de trail solidàra organitzada per la Fundació Oncolliga Girona.  L’octubre passat es va celebrar la 10ª edició d’aquest repte solidari, que es disputa per equips i consisteix a recórrer 100 km per corriols de la Costa Brava i les Gavarres, amb sortida i arribada a Palafrugell. En aquesta última edició es van recaptar un total de 388.000 euros, dels quals el 70% s’han destinat a donatius als diferents hospitals de la demarcació i a la investigació sobre el càncer. L’altre 30% per cent es destina al finançament dels diferents serveis d’ajuda al malalt de càncer que du a terme l’Oncolliga. Cada any, la FSE té presència en els diferents reptes solidaris que organitza l’Oncolliga, amb equips a l’Oncotrail, l’Oncobike, l’Oncotriatló i l’Oncogravel.  

El dijous 14 de març, es va fer una presentació de la Indiba a l’Hospital de Figueres, en un acte que va reunir tres representants de l’Oncolliga -la seva presidenta a Girona, Paqui Badosa; el director d’Oncotrail, Lluís Comet, i la delegada de l’entitat a Figueres, Carme Vaquero- amb el director gerent de la FSE, Sergi Iglesia; la directora assistencial de la FSE, Mireia Bosch; la directora d’Infermeria de la FSE, Paqui Abulí, i Natàlia Toneu.

Més enllà de l’aportació dels diners provinents dels donatius de l’Oncotrail, que han permès la compra de la màquina Indiba, la Fundació Oncolliga col·labora des de fa anys amb la FSE per oferir diversos serveis d’ajuda als malalts de càncer i els seus familiars, com ara suport psicològic o estètica oncològica.

Més de 135.000 euros en 10 anys

Des del 2013, la Fundació Salut Empordà ha rebut un total de 135.735 euros de donatius provinents de fons recaptats a l’Oncotrail. La partida més important van ser els 55.000 euros de l’edició del 2022, que la FSE ha destinat al desenvolupament d’una eina basada en tècniques d’Intel·ligència Artificial (IA) amb capacitat predictiva per a la detecció del càncer de pulmó. En aquest estudi col·laboren l’equip de professionals del Servei de Radiologia de l’Hospital de Figueres i l’equip de Desenvolupament de la Direcció d’Innovació del Parc Salut Mar, de l’Hospital del Mar de Barcelona.