Oportunitat única a Roses per una persona major de 60 anys, i autònoma, d’adquirir un habitatge

Residència Pi i Sunyer de Roses

La Residència Pi i Sunyer de Roses ofereix un habitatge a la gent gran amb una aportació de 40 o de 78.000 € amortitzables

L’assistenta social Anna Redondo, la psicòloga Irene Pons i la terapeuta ocupacional Alba Pérez, van presentar el Servei d’Habitatge que ofereix la Cooperativa Dr. August Pi i Sunyer a la gent gran.

Habitatges dirigits a persones majors de 60 anys i ser totalment autònomes, és a dir, que la persona es valgui per si mateixa, que no depengui de ningú.

Són uns habitatges de 41 m2 útils que disposen d’una sala d’estar i cuina, una habitació doble i lavabo, els quals estan climatitzats tant pel que fa a la calefacció a l’hivern com a la refrigeració a l’estiu, i que compten, també, amb un espai de terrassa privat, a més de poder gaudir de tot el jardí de la Residència.

I per optar a un d’aquests habitatges hi ha tres maneres, la primera fer una aportació de 78.000 euros, la segona de 40.000, i la tercera no fer cap aportació i pagar un lloguer de 475 euros.

En el primer cas la persona, hauria de pagar una quota mensual pel servei d’habitatge i assistència d’urgència de 100 €, a més de fer-se càrrec de les despeses de subministraments d’aigua, llum i comunicacions. En el segon cas aquesta quota pujaria als 250 euros, i en el tercer només hauria de pagar les despeses dels diferents subministraments.

Aportacions amortitzables

L’Anna i l’Irene van explicar que “les quantitats de 78.000 i 40.000 són amortitzables, és a dir, si una persona després d’un temps deixa la residència se li tornarien els diners restants després de fer la corresponent retenció”, que és del 3,3% a l’any.

Totes dues van desvetllar als assistents el cost que li suposaria al resident/a d’un habitatge fent una de les dues aportacions o bé pagar un lloguer.
L’assistenta i la psicòloga, ajudant-se d’un power point van fer una simulació d’una persona que resideix a l’habitatge durant 10 anys.
En el cas de l’aportació de 78.000 euros al cap de deu anys se li retindria al resident 25.740 € (33%), que sumats als 12.000 euros (100 € x 12 mesos x 10 anys) “tindria un cost de 37.740 euros”.

En el cas de l’aportació de 40.000 euros al cap de deu anys se li retindria a l’inquilí 13.200 €, que s’han de sumar els 30.000 (250 € x 12 mesos x 10 anys del servei d’habitatge i assistència d’urgència), “que suposaria un cost de 43.200 euros”.

I per últim, sense fer cap aportació, pagant un lloguer de 475 € durant 10 anys “aquest cost pujaria als 57.000 euros”.

“La diferencia”, van dir les dues treballadores socials de la Residència Pi i Sunyer, està en que si fas una aportació de 78.000 euros surt 19.260 € més econòmic que si es fa un lloguer de 475 € al més, i de 13.800 € si es fa l’aportació de 40.000 euros”, constatant, per tant, que l’aportació de 78.000 euros és la més beneficiosa per al resident.

Cal a dir, però, que en aquesta simulació no es van contemplar les despeses dels subministraments de llum, aigua i comunicacions.

Quant una persona és dependent?

Davant les preguntes de si una persona amb determinada malaltia podia accedir a un dels habitatges, el personal de la residència va manifestar que l’important és que sigui autònoma, que no depengui de ningú, i com es determina si una persona es o no autònoma ho va explicar molt clarament la terapeuta ocupacional, l’Alba Pérez, en afirmar que per avaluar si una persona és dependent hi ha diverses fases, “si es podem moure sols, si es podem vestir sols, si podem alimentar-nos sols i si es podem dutxar-nos sols som autònoms, però si una persona no pot fer dues o més d’aquestes fases vol dir que ja no és autònoma”.

5 habitatges ocupats i 22 més previstos

Actualment, a la Residència Pi i Sunyer ja hi ha 5 habitatges ocupats amb el projecte de construir-ne 22 més en dues fases de cinc habitatges, primer, i en dues fases finals de sis.
Unes cases-bungalows que s’aniran fent a mesura que persones interessades en viure a la Residència de manera totalment independent però beneficiant-se de tots els seus serveis, facin les corresponents aportacions.

A banda dels 22 habitatges l’objectiu és construir un nou equipament polivalent destinat al Servei d’Habitatge, amb una sala d’infermeria, sala d’estar, sala de fisioteràpia i una cuina, entre d’altres dependències.

Jornada de portes obertes als habitatges de la Residència Pi i Sunyer els dies 19 i 20 d’octubre

Per al cap de setmana 19 i 20 d’octubre la Residència Pi i Sunyer té previst fer una Jornada de Portes Obertes, durant el matí de dissabte i diumenge de 10 a 13:30 hores, i per tal de poder assistir és necessari trucar al telèfon 972 15 07 78.