Mes de paraules

Paco Falcó rep la màxima distinció de la Vila de Roses: la Dracma de Plata

Festa Major de Roses 2018
Paco Falcó amb l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, en l'acte de lliurament de la Dracma de Plata

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va fer entrega ahir, en el dia gran de la Festa Major, de la Dracma de Plata a Paco Falcó

Festa Major de Roses 2018
Paco Falcó amb l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, en l’acte de lliurament de la Dracma de Plata

Un dels actes principals del dia gran, 15 d’agost, de la Festa Major de Roses és el lliurament de la Dracma de Plata, la màxima distinció que pot rebre una persona o entitat en reconeixement a la seva tasca vital envers la Vila, i que es concedeix des de 1994.

I ahir, en reconeixement, però també agraïment, per haver cedit la seva col·lecció personal d’arqueologia subaquàtica, d’una gran vàlua patrimonial i arqueològica, Roses va distingir a Paco Falcó amb la Dracma de Plata. Un lliurament que el va fer l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan.

Paco Falcó, després de manifestar sentir-se “molt emocionat i commogut ” en rebre la màxima distinció del seu poble, va remarcar que “en aquí només s’ha parlat de mi, d’en Paco, però aquesta Dracma de Plata la vull dedicar especialment a la meva dona, perquè ella sempre ha estat al meu costat i m’ha fet suport i m’ha recolzat en totes les meves idees i projectes”.
Una dedicatòria que va arrencar un gran aplaudiment per part del públic que emplenava el Teatre Municipal de Roses.

L’acte va finalitzar amb una cançó interpretada per la cantautora rosinca, Rusó Sala, seguit d’unes paraules d’agraïment per part de Montse Mindan i un aperitiu que es va portar a terme al vestíbul i la Sala de Miralls de la sala teatral.

van celebrar altres activitats populars com la cercavila i la travessia de natació.

Paco Falcó

Paco Falcó va néixer a València l’any 1945, tot i que amb un any d’edat, la família es traslladà a Roses per treballar en el sector pesquer. Va conèixer així el món i tradició de la pesca des de la primera infància, fet que es traduí, als catorze anys, amb l’obtenció de la primera autorització per poder anar embarcat.

Uns anys més tard, Paco va començar a fer immersió per solucionar els problemes que les barques tenien sota aigua: xarxes enganxades, vies d’aigua, etc. Entre setmana pescava i els caps de setmana quedava amb els amics per explorar el fons marí de Roses. També era el primer a sortir amb la seva barca juntament amb els seus equips de bus per ajudar en casos de rescats i emergències. L’any 1975 va fundar l’empresa de treballs submarins ‘Falcó’ i un any més tard el CIR, Centre d’Immersió Roses, actualment gestionat pel seu fill.

Tots aquests anys fent de pescador, de bussejador professional i d’instructor de busseig esportiu, van fer que es despertés en Paco la passió per l’arqueologia submarina, col·leccionant i declarant totes les peces que trobava en aigües de la badia.

Després de tota una vida a mar en Paco s’ha jubilat, cedint al poble de Roses el fruit de la seva passió. El passat 7 de juny, va tenir lloc a la Ciutadella de Roses l’acte de signatura de la donació d’una col·lecció d’arqueologia subaquàtica integrada per un total de 240 peces. Àmfores, ceràmiques, utensilis de pesca i objectes varis, han passat així a mans del municipi, per ser exposades al públic.

Les peces daten de diferents etapes històriques, compreses entre el segle IV a.C fins als inicis del segle XX, algunes de les quals tenen la consideració de peces arqueològiques segons informe del Centre d’Investigacions Arqueològiques de Girona i figuren inscrites a l’Inventari General de Béns Mobles de Patrimoni Històric del Departament de Cultura de la Generalitat.

Amb aquesta donació, Falcó ha vist culminat el seu desig perquè tot el poble de Roses pugui gaudir d’aquest excepcional patrimoni. Durant més de 30 anys de troballes i emocions davant cada peça recuperada, sempre va tenir present que tot aquest material havia de ser gaudit per tothom i exhibit a Roses mateix.

I ahir, amb el lliurament de la Dracma de Plata, Roses li va retre a Paco Falcó el seu homenatge, agraïment i reconeixement, per la seva dedicació, estima i sensibilitat dedicades a la recuperació de tot aquest material al llarg de més de 30 anys i l’altruisme demostrat amb aquesta valuosa aportació, gràcies a la qual el patrimoni arqueològic municipal passa a engrandir-se i a augmentar la seva importància.