Mes de paraules

Parc Tramuntana emplaça als opositors a mantenir un debat serè, rigorós i a l’alçada del repte del canvi climàtic

Parc eòlic marí
Generadors d’energia eòlica marina

Els promotors del projecte Parc Tramuntana desmenteixen totes les afirmacions expressades per la Plataforma “Stop al Macroparc Eòlic Marí”

Davant la filtració als mitjans de comunicació de l’informe corresponent a la consulta prèvia del Ministeri per a la Transició Ecològica, document que no és d’ús públic i que ha estat tramitat per la Plataforma “Stop al Macroparc Eòlic Marí” a través de la Confraria de Pescadors de Roses i de l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, l’equip directiu de Parc Tramuntana veu necessari aclarir el següents punts:

  1. No és cert el que afirma la Plataforma a l’assenyalar que el projecte Parc Tramuntana “té finalitats especulatives” amb l’objectiu d’obtenir “recursos públics”. Al contrari, Parc Tramuntana és un projecte d’energia eòlica marina flotant pensat per a l’Empordà i amb l’Empordà davant el repte del canvi climàtic, i per a contribuir al compliment dels objectius de transició energètica de la Generalitat de Catalunya i de la Unió Europea.
  2. La transparència, el diàleg i el consens han estat des de l’inici les pedres angulars d’un projecte concebut como una oportunitat energètica, econòmica i mediambiental per a l’Empordà i les comarques gironines. Ho demostren les reunions mantingudes fins a dia d’avui amb més de 40 entitats i centenars d’actors de la zona. Parc Tramuntana seguirà obert al territori per a millorar la seva definició i adaptar el parc a les expectatives dels seus municipis, el seu teixit empresarial, social i econòmic, i la seva ciutadania.
  3. La Plataforma considera “inadequat” el tràmit d’avaluació ambiental i qualifica de “prematures” les consultes prèvies del Document Inicial del Projecte (DIP). Parc Tramuntana recorda que el DIP és un tràmit potestatiu inicial, previ a la tramitació administrativa, que no reflecteix el disseny final sinó que exposa la informació disponible sobre l’emplaçament, la visió del projecte, i proposa alternatives al seu plantejament inicial. El DIP té per finalitat rebre indicacions de diferents entitats estatals, autonòmiques i locals, tal i com ha fet la Plataforma a través de la Confraria de Pescadors de Roses i l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus. 
  4. És inexacte afirmar que l’espai on es projecta el parc, a una mitjana de 24 km de la Badia de Roses, estigui qualificat com a “zona de gran fragilitat ecològica”. Tal i com recull el DIP, Parc Tramuntana està projectat fora de qualsevol zona protegida i/o de fragilitat ecològica: el parc està plantejat en una zona de veda definida pel sector de la pesca i publicada al BOE (Butlletí Oficial de l’Estat), fora de la ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus), del LIC (Llocs d’Importància Comunitària), del Corredor de Cetacis del Mediterrani, de les àrees de protecció dels Parcs Naturals del Cap de Creus, dels Aiguamolls de l’Empordà i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i de qualsevol zona habilitada per a la pesca.
  5. L’informe assenyala que “no hi ha cap altre projecte similar al món”, quan actualment hi ha més de 10 parcs eòlics marins que superen els 500 MW, no només en operació sinó també en desenvolupament o construcció. Tot i que aquests parcs de 500 MW o superiors que ja estan operant utilitzen la tecnologia fixa, països com França, Itàlia o Grècia, tots ells del Mediterrani, estan desenvolupant projectes d’eòlica marina flotant amb una potència similar.
  6. Tampoc és cert que “en aquests moments no existeixen aerogeneradors de les capacitats proposades”. Parc Tramuntana està plantejat per entrar en funcionament l’any 2026, mentre que pel 2024 ja hi ha diferents projectes d’eòlica marina al món que comptaran amb aerogeneradors de 12-15 MW.
  7. Sobre el “desconeixement dels efectes”, remarcar que es tracta d’eòlica marina flotant. El seu impacte serà infinitament menor que si fos tecnologia fixa i, de fet, està comprovat que preserva la biosfera. Gràcies a la tecnologia flotant, l’impacte pels ecosistemes marins podria ser positiu.
  8. Actualment, Parc Tramuntana està seguint les pautes més exigents recomanades per a la realització dels Estudis d’Impacte Ambiental per a conèixer amb exactitud les possibles afeccions del parc i proposar les mesures mitigadores que corresponguin. De fet, Parc Tramuntana ja té en marxa les campanyes de seguiment d’aus i cetacis, amb una freqüència de monitorització superior a les pràctiques habituals.
  9. Davant l’afirmació que la tecnologia flotant “no té referències” és necessari aclarir que, tot i ser una tecnologia relativament nova, ja hi ha tres parcs executats al món (Hywind Scotland, Kincardine i WindFloat Atlantic). Projectes d’aquest estil passen per les certificacions independents més estrictes
  10. Els paràmetres de funcionament no es basen “en hipòtesis”, com assenyala la Plataforma, sinó en mesures tècniques de camp (onatge, vent, corrents), totes elles certificades per companyies externes especialitzades i independents.

Fets tots aquests aclariments, Parc Tramuntana emplaça la Plataforma “Stop al Macroparc Eòlic Marí” a establir un diàleg serè, sincer i rigorós, on la informació que es transmeti a la ciutadania sigui fidedigna i estigui a l’alçada de les especificitats tècniques d’un projecte d’aquestes característiques, així com de l’enorme repte que com a societat tenim al davant: la lluita contra el canvi climàtic i la transició cap a una energia neta i sostenible.