Mes de paraules

Parc Tramuntana explica a la Comissió Europea el seu model de desenvolupament de les energies renovables

Parc Tramuntana
Carlos Martín durant la seva intervenció a la Comissió Europea

BlueFloat Energy i SENER, empreses impulsores del parc, han estat les úniques representants de l’eòlica marina espanyola en la setmana de la sostenibilitat energètica de la UE, esdeveniment de referència a nivell comunitari que se celebra a Brussel·les

Parc Tramuntana va explicar ahir dimarts a la Comissió Europea el seu model de desenvolupament de les renovables, basat en el diàleg i el consens amb el territori. Ho ha fet en el marc de la European Sustainable Energy Week, esdeveniment de referència del sector energètic a nivell europeu, que se celebra aquesta setmana a Brussel·les, i que reuneix autoritats nacionals i europees, institucions, ONGs i actors de les energies renovables.

Carlos Martín, CEO de BlueFloat Energy – una de les dues empreses promotores de Parc Tramuntana – ha estat l’únic directiu espanyol convidat per la Comissió en representació de la indústria de l’eòlica marina. Martín ha participat en la sessió “Desplegament de les energies renovables: duplicar la velocitat”, amb l’objectiu de discutir i establir estratègies d’acceleració de la transició verda, impulsar la independència energètica de la Unió Europea, i superar els diferents obstacles que impedeixen el ràpid desplegament de les renovables.

Moderada per Vera Kissler, de la Direcció General d’Energia de la Comissió Europea, la sessió també ha comptat amb la participació de Mechthild Wörsdörfer, Directora General Adjunta d’Energia de la Comissió Europea;  Milou van Mourik, assessora del Ministeri d’Economia i Clima dels Països Baixos; i Dragana Mileusnic, directora del Programa del Sud-est d’Europa a The Nature Conservancy Europe, una de les associacions europees de referència en conservació mediambiental.

Transparència, diàleg i consens

En la seva presentació inicial, Carlos Martín va exposar el model de Parc Tramuntana a l’Empordà, basat des de l’inici en la transparència i el diàleg per a desenvolupar un projecte consensuat i amb retorn al territori: “Mai és massa aviat per establir diàleg i buscar sinergies amb les comunitats locals. Si el teu projecte té sentit, parlar amb el territori és clau per a impulsar la transició energètica de forma consensuada i integrada. És el que portem fent des de fa més d’un any i mig amb Parc Tramuntana, i ja hem introduït algunes millores al projecte inicial gràcies a aquest diàleg amb els actors locals i la ciutadania”.

Preguntat per l’oposició del fenomen NIMBY (Not In My Backyard – No en el meu pati) a Catalunya, Martín va respondre que “és impossible aconseguir el 100% d’acceptació en qualsevol projecte, sempre hi haurà un mínim d’oposició que estarà absolutament en contra i que no voldrà escoltar-te. Però sí que hi haurà un gran percentatge disposat a fer-ho, a compartir dubtes i inquietuds, i a traslladar-te les seves propostes. És el que hem pogut comprovar tot aquest temps a l’Empordà, sent l’últim exemple la jornada informativa que vam organitzar a Roses”. Jornada que va tenir lloc el passat 16 de setembre.

Martín també ha volgut referir-se a la carta de la Plataforma Stop Macroparc a la Comissió en la qual demanaven la retirada de la invitació a Parc Tramuntana, assenyalant que “és negatiu que s’intenti censurar la nostra veu en un acte oficial de la Comissió Europea, quan hem estat convidats per la mateixa Comissió. La transparència, l’honestedat i el diàleg són claus per a impulsar una transició energètica consensuada, integrada, i amb retorn i participació del territori. Aquest és el nostre model, molt ben valorat per les autoritats comunitàries”

Parc Tramuntana

Parc Tramuntana és un projecte d’energia eòlica marina flotant dissenyat per a l’Empordà. Impulsat per BlueFloat Energy i SENER, el parc comptaria amb 35 aerogeneradors marins flotants i una capacitat de 500 MW, equivalent al 45% del consum elèctric actual de la província de Girona.

Ubicat a 24km, mar endins, del Golf de Roses, Parc Tramuntana es projecta sobre una zona de veda definida pel sector pesquer i fora d’espais naturals protegits i de vies migratòries de cetacis. A més, el parc evacuaria tota l’electricitat produïda de forma soterrada, tant en el traçat marí com terrestre. Tots aquests factors contribuirien a la integració mediambiental de Parc Tramuntana, així com a la seva compatibilitat amb la biodiversitat de la zona, l’activitat humana, i els valors paisatgístics de l’Empordà.

El projecte, que encara es troba en fase de definició i consens, ja ha esdevingut un referent per a la transició energètica a Catalunya pel seu model d’ impuls de les renovables, basat en la transparència, el diàleg, el consens i la participació del territori i la seva ciutadania.