Mes de paraules

Parc Tramuntana inicia les campanyes de seguiment d’aus marines i cetacis

Parc eòlic marí Tramuntana
Les dues campanyes de seguiment consisteixen en albiraments per identificar i censar les espècies marines de la zona

L’objectiu de les campanyes és identificar i caracteritzar les espècies presents a l’àrea del parc eòlic, per poder avaluar les possibles afeccions sobre la fauna, i definir les mesures necessàries per mitigar possibles impactes

Parc Tramuntana, el projecte d’energia eòlica marina flotant dissenyat per a l’Empordà, ha posat en marxa aquest mes de maig dues campanyes de seguiment de grups faunístics especialment vulnerables a les activitats humanes al medi marí. En concret, un equip d’ornitòlegs i observadors de cetacis estan realitzant campanyes de monitorització d’aus i cetacis, amb l’objectiu d’identificar i caracteritzar les espècies presents a l’àrea del projecte, i poder determinar les possibles interferències de Parc Tramuntana amb la fauna.

Aquestes dues campanyes formen part dels estudis de caracterització ambiental de la zona d’implementació del projecte, i els seus resultats proporcionaran informació de gran valor per al disseny del Parc Tramuntana, incloent les mesures necessàries per minimitzar el potencial impacte del parc sobre l’avifauna i els cetacis.

En aquest sentit, Parc Tramuntana està seguint des de l’inici les pautes d’estudi més exigents recomanades per a la realització d’Estudis d’Impacte Ambiental en l’àmbit marí. De fet, Parc Tramuntana ha optat per intensificar la freqüència de monitorització més enllà de les pràctiques habituals, establint campanyes amb periodicitat quinzenal durant els mesos de més activitat, i mensual durant la resta de l’any.

Informació de gran valor per al territori

Les dues campanyes de seguiment, que consisteixen en albiraments per identificar i censar les espècies de la zona, tindran una durada total d’un any, aconseguint caracteritzar un cicle biològic anual complet.

En el cas concret de les aus, els albiraments s’estan realitzant tant des de terra com en les pròpies àrees marines, aportant dades de gran valor no només per a Parc Tramuntana, sinó per a la gestió dels parcs naturals de la zona. Tot això és gràcies a la freqüència d’observació (superior a l’habitual en els Estudis d’Impacte Ambiental) i a la cobertura de zones marines allunyades de la costa, on escassament es disposa d’informació documentada sobre la presència i comportament de l’avifauna.

En contacte amb els tres Parcs Naturals

Per al disseny d’aquestes campanyes, Parc Tramuntana compta amb abundant informació històrica de les espècies presents al territori, proporcionada pels Parcs Naturals del Cap de Creus, els Aiguamolls de l’Empordà, i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Així mateix, Parc Tramuntana està en contacte amb els tres parcs naturals per proporcionar-los totes les dades recollides, que els poden ser de gran valor per a les seves tasques de gestió i conservació de les espècies identificades. A més a més, Parc Tramuntana ofereix als especialistes d’aquests parcs la possibilitat de participar en les campanyes d’observació al mar per obtenir informació que, en altres circumstàncies, és difícilment assequible.