Programa Reallotgem

Els parcs naturals celebren el Dia Mundial dels Ocells

25è Festival de les aus al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà
Cigonyes al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà / Foto: arxiu

Un total d’11 parcs naturals organitzen activitats al voltant de l’ornitologia

Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà
Cigonyes al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Aquesta diada del 4 d’octubre se celebra cada any de manera multitudinària a la major part d’espais naturals protegits per acostar el món dels ocells i els seus hàbitats a la ciutadania, donar a conèixer la diversitat i l’interès de les espècies presents, i transmetre els problemes de conservació que les afecten.

Els parcs naturals organitzen diversos actes aquest cap de setmana amb motiu del Dia Mundial dels Ocells, el proper diumenge, 4 d’octubre. Les activitats es realitzaran al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, als parcs naturals de l’Alt Pirineu, Cadí-Moixeró, Delta de l’Ebre, Serra de Montsant, Aiguamolls de l’Empordà, Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, Cap de Creus i Zona Volcànica de la Garrotxa. L’objectiu és divulgar l’observació dels ocells com a mitjà per conèixer i respectar la natura.

Divendres, 2 d’octubre

Parc Natural de Cap de Creus

  • A les 16h, al Far de Cap de Creus, seguiment de la migració d’ocells a la punta de cap de Creus
  • A les 20:30h, a la sala de l’oficina de turisme de Roses, presentació del llibre “Anuari Ornitològic de Cap de Creus 2006-2010” i xerrada sobre els ocells de Roses

Dissabte, 3 d’octubre

Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici

  • A les 18:00h, a l’Ecomuseu de les Valls d’Àssua (Llesuí), activitats gratuïtes i adreçades principalment als infants. Taller de menjadores i  jocs per aprendre divertides curiositats dels ocells.

Parc Natural del Delta de l’Ebre

  • A partir de les 9:45h, portes obertes al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Parc. L’Estació Biològica del Canal Vell obre les portes al públic perquè la pugui visitar de forma guiada i conèixer les tasques que s’hi duen a terme. El Centre compta amb una de les instal·lacions més avançades de recuperació de fauna salvatge, sobretot d’aus aquàtiques.
  • Trobada a l’Ecomuseu de Deltebre a les 9.45 h. Activitat gratuïta. Places limitades.
  • De 10 a 13h, Sega de l’Arrosvolució 000. Sega tradicional de l’arròs amb eines tradicionals i a mà i observació de les aus dels arrossars. Reserva Natural de Riet Vell.

Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

  • A partir de les 8:30h, a l’observatori del Ter Vell, Jornada d’anellament científic d’ocells. L’activitat és gratuïta, però cal inscripció prèvia.

Parc Natural de l’Alt Pirineu

  • Jornada d’anellament científic a la Mollera d’Escalarre i al riu Segre

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

  • Activitat Bestioles de Nit. Sons i ombres de cuques, gripaus i ocells de nit! Ruta a peu, a vegades crepuscular, que apropa la fauna nocturna de la Garrotxa a través de l’observació i l’escolta dels seus sons en ambients humits.

Diumenge, 4 d’octubre

Parc Natural del Delta de l’Ebre

  • Observació d’aus des dels miradors del Parc. De 10 a 13.30h.
  • Sega de l’Arrosvolució 000. Sega tradicional de l’arròs i observació d’aus. De 10 a 13h. Reserva Natural de Riet Vell.

Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

  • D’11:30 a 13:00h, visita guiada “La reserva integral dels Estanys: Vilaüt i els ocells que hi viuen”
  • Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Observació dels ocells dels Paratges de la Moixina, al Parc Nou (Olot)

Parc Natural del Cadí-Moixeró

  • A les 8:00h, sortida per a la iniciació en el coneixement dels ocells, a càrrec de membres de l’Institut Català d’Ornitologia. Activitat gratuïta però amb inscripció prèvia

Parc Natural de la Serra de Montsant

  • Sortida d’un matí des de Margalef pujant pel riu Montsant amunt per observar ocells de muntanya mediterrània. Guiats per l’ornitòleg Abel Julien de l’ICO, es farà un recorregut en el qual s’espera observar i identificar ocells propis de conreus de secà, que estan en regressió a tot Europa, així com ocells de muntanya mediterrània propis de la Serra de Montsant, amb poblacions de distribució reduïda.

I com a novetat d’aquest 2015, Any de les Biblioteques, els centres de documentació catalans amb temàtica mediambiental acolliran una exposició de documents sobre ocells al llarg del mes d’octubre.