Pares i mares d’alumnes de primària es matriculen per obtenir el graduat d’ESO

Benestar Social i Família
CEIP Josep Pous i Pagés de Figueres / Foto: Àngel Reynal

36 persones de Figueres ja s’han inscrit al curs que es durà a terme a l’escola Josep Pous i Pagès

Benestar Social i Família
CEIP Josep Pous i Pagès de Figueres / Foto: Àngel Reynal

El Departament de Benestar Social i Família implementarà el programa Formació de familiars a l’escola Pous i Pagès de Figueres. El curs té per objectiu preparar la prova per a obtenir el graduat en educació secundària. Les 36 persones que de moment s’hi han inscrit són familiars d’alumnes del centre. Tal com es va explicar a la xerrada informativa que va tenir lloc ahir a la tarda, les classes començaran aquest mes i s’allargaran fins l’abril de 2016, quan tindrà lloc la prova oficial per obtenir el títol.

Es tracta de la tercera experiència d’aquestes característiques que porta a terme Benestar Social i Família. El CEIP Mediterrani de Tarragona ja ha implementat durant dos anys consecutius aquesta actuació educativa d’èxit i el Casal Cívic de Lleida n’està celebrant la primera edició.

Demanda de la població gitana de Figueres

La formació per a obtenir el graduat en educació secundària és una necessitat urgent per la població adulta gitana, molt demanada per les entitats i representants gitanos del territori com a mitjà imprescindible per a la inserció laboral i la millora de l’ocupabilitat de les persones.

A banda d’aquests beneficis pels adults inscrits, el programa també afavorirà els seus fills i filles ja que la participació dels familiars en processos formatius té una incidència directa en el rendiment dels nens i nenes, millora la seva motivació i sentit cap els estudis. El repte de l’aprenentatge s’introdueix a les llars i es comparteix amb els adults de referència.

El fet de formar-se al mateix centre educatiu on assisteixen els seus fills i filles també afavorirà les relacions de col·laboració entre la família i l’escola i introduirà referents gitanos adults al centre com a noves figures educadores.

Amb el programa Formació de familiars el Departament de Benestar Social i Família dóna compliment a les recomanacions de la Comissió Europea pel que fa al poble gitano. Entre les directrius que s’estableixen, la CE demana als Estats membres que animin els joves gitanos a cursar educació secundària i superior i també insten a promocionar la igualtat dels gitanos en l’accés a l’educació i al mercat de treball.

L’Ajuntament de Figueres i la Fundació SER.GI col·laboraran amb el Departament en la implementació de l’actuació educativa Formació de familiars a l’escola Pous i Pagès.

Un coordinador gitano del barri vetllarà també per l’èxit de l’experiència. Entre d’altres funcions, s’encarregarà de dinamitzar els grups i mantenir la cohesió; fer d’interlocutor entre l’entitat gestora i l’alumnat en cas que sigui necessari, seguir les incidències d’assistència en cas que n’hi hagi o acompanyar els alumnes el dia de l’examen.