Mes de paraules

Pau acull el 8è Fòrum Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible al Cap de Creus

Carta Europea de Turisme Sostenible al Cap de Creus
El Fòrum es va desenvolupar a la Sala Teatre del Centre Cívic

L’any 2017 el Parc Natural de Cap de Creus va iniciar el procés participatiu amb representants d’entitats públiques, associacions i empreses del territori per treballar per fomentar el turisme de manera sostenible seguint els principis de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS)

Pau va acollir, aquest passat dijous, el 8è Fòrum Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) a Cap de Creus, que va tenir lloc a la Sala Teatre del Centre Cívic on es van aplegar una cinquantena persones de diferents sectors, entre d’ells el regidor de Medi Ambient de Roses, Francesc Giner, interessats a fer del Parc Natural un espai més sostenible i atractiu.

L’alcalde de Pau, Pere Maluquer, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents i de va obrir l’acte, per tot seguit ser la investigadora i coordinadora de projectes de Submon, Carla Chicote, explicar a l’auditori els resultats dels cinc anys que porta l’entitat treballant en el projecte Dofins de Tramuntana. Aquest projecte pretén implementar estratègies de vigilància sobre el dofí mular (Tursiops truncatus) a la zona del Cap de Creus, un actiu marí que consideren clau a l’àrea, per tal de conservar i augmentar la consciència dels seus valors naturals, culturals i paisatgístics de la zona. A més, els assistents van poder veure en imatges gravades mitjançant càmeres Go-Pro col·locades a les xarxes d’arrossegament de tres barques, com aquests dofins s’alimenten dels peixos que hi queden enganxats.

Seguidament, Michael Gómez, de l’Hotel Cala Jóncols, va explicar el seu projecte d’allotjament StarLight. Aquest establiment d’allotjament turístic és un dels pocs hotels de la zona envoltat de natura, aïllat en una caleta de Roses on no arriben els sorolls de la ciutat, i tampoc la seva il·luminació, ja que pertany al Parc Natural del Cap de Creus, qualificat com a zona E1, màxima protecció contra la contaminació lumínica al mapa de zonificació de Catalunya. Mesures recents, realitzades a principis de juliol del 2022 per membres de la Societat Astronòmica de Figueres, confirmen valors de magnitud 21.2 als voltants de l’hotel. Amb la ponència del professor Pere Horts, president de la Societat Astronòmica de Figueres i membre destacat de l’organització Cel Fosc , va explicar la importància de mantenir la foscor a la nit per una espècie diürna com les persones i les problemàtiques de contaminació que genera una il·luminació artificial nocturna.

Per part del Parc Natural del Cap de Creus, el seu director, Ponç Feliu, i la tècnica d’ús públic, Montse Pascual, van explicar el resultat de les darreres mesures aplicades al parc, com l’èxit de la restricció d’accés als vehicles particulars. Feliu va posar de manifest que el fet de deixar el cotxe i agafar un bus per entrar i visitar al parc “fa canviar el “xip” i l’actitud que es té vers l’entorn”. Pascual va convidar als participants del Fòrum a visitar el nou mirador situat a Cap Norfeu, el qual han habilitat recentment amb unes tanques i una senyalització.

En acabar, l’Ajuntament de Pau va oferir un assortit de productes locals acompanyats de vi de la Cooperativa de Pau.

La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) a Cap de Creus

La CETS és una eina de gestió pràctica definida per la Federació Europarc que ajuda als espais naturals protegits a millorar contínuament en el desenvolupament de l’activitat turística, tenint en compte les necessitats del medi ambient, la població local, les empreses turístiques locals i les necessitats de turistes i visitants.

L’any 2017 el Parc Natural de Cap de Creus va iniciar el procés participatiu amb representants d’entitats públiques, associacions i empreses del territori per treballar per fomentar el turisme de manera sostenible seguint els principis de la CETS. A finals de 2019 es va presentar la candidatura del parc natural de Cap de Creus a la Federació Europarc per optar a l’obtenció de la CETS. Després d’un procés participatiu de més de dos anys amb agents publicoprivats del territori, a finals de 2020 el Parc Natural de Cap de Creus va rebre l’acreditació de la CETS per començar a treballar en l’aplicació del Programa d’Actuacions a cinc anys vista (2020-2024), definit d’acord amb 5 línies estratègiques de les quals se’n deriven 38 actuacions.