“Per descomptat que Catalunya és viable econòmicament si fos independent, el problema és com arribar-hi”

Propostes de país per a un nou temps

Oriol Amat en un moment de la xerrada

L’economista Oriol Amat va respondre a Roses preguntes sobre la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent

Propostes de país per a un nou temps
Marc Danès i Oriol Amat durant la conferència

El procés que viu Catalunya en el seu camí cap a un nou estat d’Europa crea moltes dubtes entre la societat catala sobre el futur econòmic de Catalunya davant la possibilitat d’assolir un estatus d’independència. I dins el cicle de conferències ‘Propostes d’un país per a un nou temps’, l’economista Oriol Amant va visitar Roses per esvair aquests dubtes.
Amat, coordinador del llibre Economia de Catalunya editat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya, que té com a objectiu donar resposta a les preguntes que la societat catalana es fa sobre la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent, el va servir l’economista com a guia. Interrogants com: La Catalunya Estat tindrà un sistema financer viable? Com serà la recaptació i la despesa pública? Es podrà mantenir o augmentar el nivell de l’estat del benestar? o Quins són els dèficits econòmics principals de la relació actual Catalunya-Espanya?, entre d’altres són els que va respondre Oriol Amat a la xerrada, presentada pel regidor de Cultura, Marc Danès, que va oferir divendres al Teatre de Roses dins el cicle ‘Propostes de país per a un nou temps’ on l’economista va afirmar amb rotunditat que “Catalunya si fos independent, per descomptat que és viable, el problema és com s’arribi a aquesta viabilitat, ja que no és el mateix arribar amb una solució pactada amb una intervenció de la Unió Europea que amb una situació de conflicte, lògicament”, fins al punt d’assenyalar que “seria més viable que ho és actualment”.
Aquesta darrera afirmació, l’economista la va argumentar dient “perquè Catalunya té molts potencials, la seva geografia la fa molt atractiva pels turistes, pels inversors estrangers que volem invertir-hi aquí i la gent que vol venir a viure a Catalunya, i això ho demostren les dades econòmiques, que diuen que Barcelona és la tercera ciutat on hi ha més inversió de tota Europa, i Catalunya, va remarcar, és la regió, en l’any 2014, que més diners està recollint d’inversors estrangers i multinacionals estrangeres”.
Amat també va assenyalar que Catalunya té una economia molt diversificada i exportadora gràcies al turisme, la industria, el sector agroalimentari que representa el 26% de les exportació espanyola, el 20% del PIB, “és a dir, té uns potencials molt importants”.

Degut aquest potencials “Espanya no es planteja que Catalunya pugui marxar, perquè a banda dels temes emocionals, Catalunya fa una aportació anual entre 15 i 16.000 milions anuals que permet a una sèrie de regions de gaudir d’aquesta aportació, però és un llast molt important per al desenvolupament de Catalunya”.

Les pensions serien molt més viables que ara actualmen

Propostes de país per a un nou temps
Oriol Amat en un moment de la xerrada

Una altre punt que obre interrogants entre els ciutadans, sobretot la gent gran, és el sistema de les pensions, del qual Oriol Amat va apuntar que “és un sistema que a l’estat espanyol es basa en el repartiment, ès a dir, aquest mes de juny els pensionistes que cobraran pensió ho faran perquè hi ha unes persones que aquest mes han treballat i han cotitzat a la Seguretat Social, per tant, la sostenibilitat del sistema depèn de la gent que treballa”.

Segons va afirmar l’economista Catalunya té una proporció entre les persones que treballen i les que reben algun tipus de prestació, “molt més favorable que la del conjunt de l’estat espanyol, per això, el sistema de pensions seria molt més viable que a la resta d’Espanya”. Una afirmació argumentada amb més dades econòmiques “els últims 15 anys els sistema de Seguretat Social és deficitari, i si mirem a Catalunya, les últimes dades, que són del 2011, presentaven superàvit”.

La propera conferència d’aquest cicle ‘Propostes de país per a un nou temps’ anirà a càrrec del periodista i director de Vilaweb, Vicent Partal, que oferirà una xerrada sota el títol ‘A un pam de la independència. Crònica del procés’.

Això serà aquest proper dimecres, 18 de juny a les 20:30 hores al mateix lloc on se celebra aquest cicle, és a dir, al vestíbul del Teatre Municpal de Roses.