Mes de paraules

Pere Sastre, president del Club Atletisme Roses, a la marató de Nova York

Pere Sastre a la marató de Nova York
Pere Sastre disputant la marató de Nova York al 1994

El rosinc Pere Sastre ha viatjat cap a Nova York per córrer la marató, aquest proper diumenge, 3 de novembre, després de 25 anys d’haver-la disputat per primer cop

El president del Club Atletisme Roses, Pere Sastre ha disputat diverses maratons al llarg de la seva carrera esportiva com aficionat, entre d’elles la d’Amsterdam, Sant Sebastià, València, Sevilla i la més mediàtica de totes, la de Nova York.

Això fa ja 25 anys, quan en Pere en tenia 30. Va ser una cursa que més que gaudir “vaig patir molt, perquè em vaig lesionar pocs dies abans de viatjar, però com ja teníem tot reservat vam anar igualment i quan vaig acabar em vaig dir que la tornaria fer.

La marató que va còrrer va ser la del 25è aniversari de la cursa i es va proposar que “tornaria a la cinquantena edició, que en teoria hauria de ser aquest any però a causa del huracà ‘Sandy’ es va haver d’anul·lar la marató de l’any 2012, o sigui que enguany és la 49ª edició, però anem igual perquè físicament em trobo bé, en el sentit que no tinc cap lesió i no pateixo cap molèstia  al córrer com he patit durant els darrers anys”, ha explicat Sastre.

Pere Sastre a la marató de Nova York
Pere Sastre a punt de creuar la línia d’arribada a la marató de Nova York de 1994

Fa 25 anys, en Pere va fer un temps de 3 hores 13 minuts i 26 segons, tot i que a la imatge posa 25, encara no havia creuat la línia de meta per ben poc i li van marcar un segon més.
I l’objectiu de Sastre per aquest diumenge, 3 de novembre, que és quan disputarà la marató, “és superar, si més no, la marca que va faig fer a Nova York”. Sobre el paper no és una missió gens difícil, ja que el passat mes de desembre va acreditar un temps de 2 hores i 56 minuts a la marató de València, “la qual és molt planera i ideal per rebaixar marques, en canvi la de Nova York és un tobogan de pujar i baixar, és una marató tot el contrari que la de València”, ha explicat el president del Club Atletisme tot just abans de sortir de viatge.

La de Nova York és la marató amb major nombre de corredors de tot el món, amb gairebé 53.000 participants l’any passat, per això els atletes que volen sortir entre els primer han d’acreditar una marca que els permeti fer-ho, i és el que va assolir Pere Sastre a la marató de València. El temps de 2 hores i 56 minuts el permetrà sortir tot just darrera els corredors professionals, evitant així sortir entre el pilot d’atletes aficionats, que sortiran tres hores després que l’hagin fet els primers.

25 anys que va córrer la marató de Nova York i un quart de segle que es fa la Pujada al Puig de l’Àliga

Paradoxes de la vida, Pere Sastre anirà a córrer la marató de Nova York 25 anys després d’haver-la disputat per primera vegada i 25 anys després d’haver-se fet per primer la Pujada al Puig de l’Àliga. “Sí, una pujada que la vam organitzar des del Club Esports Roses, que es va constituir a finals de l’any 93, tot i que la primera activitat que vam fer com a club va ser recuperar la Marxa del NARINAN. I la segona va ser fer una pujada al Puig de l’Àliga l’11 de setembre, en un dia festiu que no havia res per fer i vam creure adient organitzar-la aquest dia, i ho vam preguntar a l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Roses si es podia i es van dir que cap problema”, ha explicat Pere Sastre, per recordar que “va ser una pujada molt emotiva perquè quan vam arribar al Puig de l’Àliga vam clavar la senyera i espontàniament vam cantar Els Segadors”.

Una Pujada que quatre anys després el Club Esports Roses va passar el relleu a l’associació Empenta Jove, “sí, l´últim cop que la vam fer va ser l’any 97 per homenatjar al regidor del País Basc, Miguel Angel Blanco, assassinat per ETA, i en arribar vam soltar globus blancs i coloms”.

Posteriorment, i fins a la data actual, l’entitat encarregada d’organitzar aquesta pujada patriòtica va passar a mans de l’Associació Excursionista Cabirols.