Perruqueres, barbers i esteticistes de Roses reclamen a Figueres la reducció de l’IVA

El secttor de la perruqueria i estètica demana la reducció de l'IVA
Un moment de la concentració portada a terme a Figueres per perruqueres, barbers i esteticistes de la comarcar per reclamar la reducció de l'IVA

Els sectors de la imatge personal han reclamat que si són considerats com a servei essencial, i no de luxe, han de tributar l’IVA al 10%

Aquest matí, el sector de la perruqueria i la estètica s’ha concentrat a Figueres, així com en 12 ciutats catalanes més, i gairebé 80 arreu de l’estat espanyol per reclamar la reducció de l’IVA al 10%.

Concentració en la que també han participat perruqueres, barbers i esteticistes de Roses  “perquè el govern ens diu que som un sector essencial, i si som un sector essencial hem de tributar l’IVA al 10% i no al 21 com si fóssim un servei de luxe”, ha explicat Lídia De la O, gerent de la Perruqueria De la O de Roses.

Aquesta concentració, convocada a nivell estatal per la Plataforma d’Imatge Personal ‘Creer en Nosotros’ i per la Plataforma ‘Peluqueros Unidos de España’, i en la que hi han participat unes 120 persones, no és el primer cop que es fa a nivell de Catalunya, ja que el passat mes d’octubre el sector ja es va manifestar per reclamar la reducció de l’IVA. Un Impost sobre el Valor Afegit que el govern espanyol, presidit llavors per Mariano Rajoy, va decidir pujar passant del 8% al 21%, “i si en aquell moment va suposar el tancament de moltes perruqueries i centres d’estètica, ara pot passar el mateix”, ha augurat Lídia De la O.

Proclames com “Som essencials, IVA reduït” i “Volem el nostre IVA”, entre d’altres s’han sentit a la Rambla de Figueres en el transcurs de la manifestació, que han deixat pas a la reivindicació de la reducció de l’IVA per part de Jasmin, del gremi de l’estètica, que ha assenyalat que “no estem demanant una rebaixa perquè el nostre dret, volem que es tornin el nostre IVA reduït, el 10%, perquè som un servei essencial”.  

La perruquera de Roses, en representació del seu sector, ha llegit el manifest La rebel·lió del sector de la imatge personal”, que reproduïm a sota.

Cal destacar que les i els concentrats han respectat en tot moment les mesures de seguretat durant l’acte, mantenint la distància de seguretat i prohibint, fins i tot, fumar o menjar.

ManifestLa rebel·lió del sector de la imatge personal”

Bon dia a tots i a totes!

Primer de tot vull donar-vos les gràcies per estar avui aquí i per estar units en aquesta lluita per l’IVA just que ens correspon.

Abans de res hem d’aclarir que la nostra lluita NO és per demanar que ens baixin l’IVA sinó que DEMANEM QUE ENS RETORNIN L’IVA REDUÏT QUE ENS CORRESPON COM A SECTOR ESSENCIAL.

Un IVA reduït que ja teníem fins a l’any 2012 i que el govern de PP que havia llavors ens va arrabassar dient-nos que seria de manera temporal, enfilant 13 punts per aplicar l’IVA general del 21%.

També van aplicar la mateixa pujada a altres sectors com a cultura, cinema, floristeries i altres.

A tots ells ja els van retornar el seu IVA reduït i inexplicablement el nostre sector segueix, des de fa més de 8 anys, tributant a un IVA general del 21% que no li correspon.

Al 2018 es va aprovar una PNL (projecte no de llei) per tornar al nostre sector l’IVA reduït que li pertany. Aquesta PNL va ser presentada per PSOE i recolzada per Unides Podem, PNB i ERC. Llavors eren els partits de l’oposició. Curiosament aquests partits són els que ara governen. I no només NO apliquen el que van aprovar, sinó que han votat NO a l’última PNL per retornar-nos el nostre IVA reduït presentada per VOX.

A més, durant el mes de desembre s’han presentat diverses esmenes als pressupostos generals de l’estat que demanaven el retorn a l’IVA reduït per al nostre sector. I si analitzem el sentit del vot d’aquestes esmenes ÉS VERGONYÓS.

Algunes d’aquestes esmenes es van votar amb uns minuts de diferència i alguns partits polítics van votar a favor d’una i en contra de l’altra depenent de quin partit la presentés i no pel contingut d’elles (que era exactament el mateix).

Totes aquestes esmenes han estat també denegades pel vot en contra entre d’altres de PSOE i Unides Podem (partits que governen actualment).

Som aquí per lluitar pel que ens pertany i per dir-los als polítics que ens representen que: mentre ells JUGUEN a votar a favor o en contra per interessos partidistes sense tenir en compte el contingut del que estan votant, el nostre sector agonitza, perd cada dia centenars de llocs de treball i mata la il·lusió i l’esforç de centenars d’emprenedors que han de baixar la persiana dels seus negocis per sempre perquè no han pogut aguantar la pressió fiscal a la que l’estat ens té injustament sotmesos.

Venim avisant des de fa uns mesos del que anava a passar. I vam dir que segons els estudis realitzats:

  • Més del 20% dels salons de perruqueria, barberia i estètica no arribarien a nadal.
  • Que el 58% no podrien sobreviure més de 6 mesos.
  • Que 27.000 salons dels 48.000 que existien anaven a tancar.
  • I que s’anaven a perdre 75.000 llocs de treball.

Doncs bé, tots aquests càlculs per desgràcia s’estan complint.

I els últims estudis diuen que ja han tancat un 37% de les pimes de la imatge personal. Això suposa uns 18.000 establiments i uns 50.000 llocs de treball.

‘EL NOSTRE SECTOR està agonitzant PER L’AFANY RECAPTATORI DEL ESTAT!

SOM ESSENCIALS, i així ens ha catalogat el govern durant tota la pandèmia. ‘L’IVA QUE ENS CORRESPON PER SER UN SECTOR ESSENCIAL ÉS DEL 10% I NO D’EL 21%!

Ens ho van prometre, ens van dir que recuperaríem el nostre IVA reduït i portem més de 8 anys esperant. No seguirem esperant més sense fer res, veient com anem tancant negocis.

‘El sector està més unit que mai! La unió que s’ha creat de plataformes, associacions i federacions de tot el sector de la imatge personal ens ha fet més forts. Aquesta gran unió fa possible la reivindicació més important que s’hagi fet mai al nostre sector. I fa possible que avui ens concentrem en més de 75 llocs a tot Espanya. I seguirem fent-ho. Seguirem exigint al govern que sigui d’una vegada conseqüent amb el que van aprovar quan eren a l’oposició.

¡EL NOSTRE SECTOR NO POT SOBREVIURE SI NO ENS TORNEN L’IVA QUE ENS PERTANY!

Lamentem tots els companys que no van poder resistir i s’han quedat en el camí. I li demanem al govern que d’una vegada ens escolti:

Retornin l’IVA reduït que ens pertany JA!

Estan a temps de salvar el sector de la imatge personal i de salvar milers de llocs de treball.

SOM ESSENCIALS i com a essencials EXIGIM L’IVA AL 10% JA!