Mes de paraules

El Pla FEDER atorga una subvenció del 50 % del pressupost de la millora de l’entorn de la muralla de ponent de la Ciutadella de Roses

Una subvenció inclosa en els més de 900 mil euros que el Pla FEDER atorga al Consell Comarcal en una acció de foment del patrimoni Cultural i Natural

El departament de Governació de la Generalitat ha enviat la resolució provisional de la convocatòria del programa de cofinançament FEDER mitjançant la qual es concedeix al Consell Comarcal de l’Alt Empordà una aportació de 913.512,96 euros per al finançament d’una desena d’actuacions relacionades amb la conservació, foment i desenvolupament del patrimoni cultural i natural de l’Alt Empordà. Aquesta aportació representa el 50% del cost total de les actuacions, és a dir que en seu conjunt s’executaran 1.827.025,92 euros d’inversió en obra pública en diversos municipis durant els tres propers anys.

El Consell Comarcal va presentar l’any passat una sol·licitud per acollir-se a una de les ajudes fixades en un dels eixos del programa FEDER, concretament les que inclouen actuacions en la conservació del patrimoni cultural dels nuclis antics i el foment del territori. Així, va demanar als ajuntaments de l’Alt Empordà que estiguessin interessats en fer actuacions de conservació del seu patrimoni natural i cultural. I després de diverses reunions, es va signar un conveni de col·laboració amb els municipis de Roses, Colera, Maçanet de Cabrenys, Navata, Portbou, Sant Miquel de Fluvià, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià i Vilafant pel que fa a actuacions de conservació del patrimoni natural i cultural local.

Actuacions previstes en obra pública

Com a activitats vinculades a l’impuls i promoció d’espais d’interès turístic, que afavoreixin la millora de l’experiència turística en els destins litorals, la reducció de les fluctuacions estacionals de la demanda i la integració del conjunt del territori, s’inclouen nou actuacions.

Així, amb aquesta subvenció es desenvoluparà la naturalització de l’entorn de la muralla de ponent de la Ciutadella de Roses, és a dir, a la banda de la muralla de la Riera Trencada, a través de la creació d’un nou accés a peu i d’un tractament del paisatge que l’envolta, és a dir, “per enaltir i dignificar la imatge de la Ciutadella, ja que es trauran totes les terres que hi a la base de la muralla des de l’Avinguda de Rhode fins a tocar la urbanització de Mas Mates, de tal manera que es veurà la muralla entre 1 i 2 metres més alta del que es veu ara”, ha afirmat el regidor d’Urbanisme de Roses, Carles Pàramo. Un projecte que l’Ajuntament només haurà de pagar la meitat dels aproximadament 423.000 euros en la que està pressupostada, ja que el 50% el finança el pla FEDER i el 50% restant va a càrrec de cada administració local.

Pàramo ha avançat que projecte “és un primer pas, perquè en un futur molt proper es farà la mateixa actuació a l’altra banda de la Riera, en els terrenys que són de propietat municipal perquè els ha anat comprant l’Ajuntament en els darrers anys, com el que  havia estat l’aparcament de l’Hotel Coral Platja quedarà a un sol nivell per convertir-lo en un gran pàrquing dissuasori a l’entrada del poble de Roses”.

Cal assenyalar que el consistori rosinc ja va encetar la setmana passada la millora del perímetre exterior del recinte fortificat a la part del Rec Fondo.

La resta de les actuacions previstes a la comarca amb la subvenció del Pla FEDER és la següent, tenint en compte que el pressupost que figura entre parèntesi és el total del projecte:

  •  Creació del Centre Interpretatiu del Llagut Català i el seu accés al terme municipal de Colera, per donar a conèixer la història del Llagut gràcies a la rehabilitació d’un espai municipal (152.677 euros).
  • Condicionament de la connexió entre el carrer Hospital i la Torre Carlina al terme municipal de Maçanet de Cabrenys que connecta el casc antic i l’antiga part emmurallada del poble fins la Torre Carlina, espais de gran interès cultural (57.464,95 euros).
  • Millora de la plaça Sant Antoni, senyalització turística i innovació tecnològica al terme municipal de Navata. Les activitats estan emmarcades en una part del recorregut de l’antiga muralla medieval, l’últim tram que precisa intervenció (145.061 euros).
  • Recuperació de l’antic camí de la vinya d’en Xirau – Accés al monument Walter Benjamin i espai natural de l’Albera marítima de Portbou que garanteixi un accés controlat, segur, ambientalment integrat i d’interès turístic i cultural (251.393,04 euros).
  • Dinamització turística a l’entorn del Monestir de Sant Miquel del Fluvià amb una millora de l’espai d’accés i estada al recinte romànic, eliminant l’accés rodat i altres infraestructures que interfereixen en la percepció visual (63.666,43 euros).
  • Millora del carrer del Mar, eix de connexió del nucli antic de Sant Pere Pescador amb l’entorn del riu Fluvià i via principal de la població (402.812,86 euros).
  • Recuperació del bosc de ribera de la zona de l’illa de l’Albanyà de Torroella de Fluvià, condicionant l’espai pertanyent al patrimoni natural i cultural i enllaçant-lo amb d’altres propers com GR o Itinerànnia (99.000 euros).
  • Rehabilitació del Mas en el Castell de Palol Sabaldòria. Subfase planta baixa – Vilafant. Es preveu habilitar diversos espais – d’ús públic, docent i d’investigació – vinculats al patrimoni natural, arquitectònic i arqueològic de l’entorn del riu Manol al Paratge del Castell de Palol (142.167,05 euros).

La quantitat subvencionada és sense el 21% de l’IVA perquè el Pla FEDER no subvenciona aquest impost.

Amb una altre fons FEDER sol·licitat per la Diputació de Girona diversos ajuntaments ha concorregut per tenir una subvenció, entre d’ell el de Roses, on el consistori rosinc ha presentat el projecte per la instal·lació d’una caldera de biomassa. L’objectiu “és escalfar l’aigua de la Piscina Municipal, del Pavelló d’Esports i del camp de futbol. Un servei d’aigua calenta que podria arribar fins i tot als instituts de Cap Norfeu i el Jaume Vicens Vives”, ha explicat Pàramo.

Una subvenció que segons el regidor de Medi Ambient podria arribar en un termini curt de temps.