Programa Reallotgem

Plou sobre mullat en el sector pesquer de Roses

Confraria de Pescadors de Roses
Un vaixell de pesca d'arrossegament de la Confraria de Pescadors de Roses / Foto: arxiu

Si són poques dificultats les que passen els pescadors rosincs des de fa uns anys, ara es troben que el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) classifica com a apte implementar un parc eòlic en la reserva marina de la Confraria

Antoni Abad i Mallol
El patró major de Roses i president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad

Des d’uns anys ençà, guanyar-se la vida com  a pescador a Roses s’ha complicat molt. És una evidència, no estem descobrint la sopa d’all. Sense anar més lluny, el passat 15 de gener es va iniciar la veda biològica, que es perllongarà fins al 24 de març, és a dir, 50 dies hàbils. Un aturada biològica en el que els pescadors es veuen obligats a “tirar” de l’atur, “circumstància no del tot lògica, perquè l’atur està, que per això cotitzem, per quan no hi ha feina, però si ve una aturada biològica no és de rebut que els pescadors hàgim de consumir temps de l’atur”, ha afirmat el patró major dels pescadors de Roses, Antoni Abad.
Però, per si això fos poc, a més, tenen l’espasa de Damocles a sobre els seus caps des que es va fer públic al gener de 2021, d’un projecte d’eòlica marina al Golf de Roses.

I el patró major de la Confraria de Pescadors de Roses i president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, no està en contra de l’energia verda, ans al contrari, perquè assenyala que “tots volem energies verdes, renovables i netes perquè tots volem un millor futur pels nostres fills i néts”, però tot això, remarca “no a qualsevol preu”.

També és una evidència que la Confraria de Pescador de Roses va prendre la iniciativa de crear una reserva marina, en la qual es porten actualment 11 anys sense pescar. Un iniciativa pròpia, sense que ningú des de Barcelona, Madrid o Brusel·les, les capitals on són els que manen a Catalunya, Espanya i Europa.

Una reserva marina que podria desaparèixer després que el Ministeri de Transició Ecològica, arran de la redacció i publicació, al mes de febrer de l’any passat, del Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM), classifiqui la zona com apta per implementar un projecte d’eòlica marina, o com expressa Antoni Abad, “que ara se l’acudeix a algú del Ministeri que com aquí no pesquen el podrem fotre aquí… Home!, amb el que ha costat repoblar tota aquesta flora i la fauna…”.

El patró major dels pescadors de Roses afirma que si l’eòlica marina s’ha d’implementar al Golf de Roses “nosaltres, els pescadors, serem els primers que ens sacrificarem, perquè la paraula és aquesta: sacrificar, ja que la reserva marina és un espai que teníem per això, fer de reserva, i ara els ens volem emplenar de cadenes, catenàries i àncores, i ho faran malbé. Què s’ha de fer, bé, però fer-ho de qualsevol manera, no!”.

Antoni Abad reclama que si no hi cap alternativa i es fa “només demanem que es faci de manera assenyada i consultant en tot moment als pescadors, perquè és el sector persquer més afectat per la implementació d’un projecte d’eòlica marina al Golf de Roses, ja que l’impacte visual ho tindrem tots, nosaltres patirem un impacte socio-econòmic, perquè en funció de l’amplada del camp de molins no podrem passar pel mig i haurem de fer més volta, el que suposa més despesa de combustible”.

En definitiva, com diu l’enunciat, plou sobre mullat en el sector de pesquer de Roses, i si finalment s’implementa un projecte d’eòlica marina a la badia, els pescadors acabaran inundats (mai millor dit, malauradament), perquè com va dir l’investigador i científic del CSIC, Rafael Sardà, si s’implementa un parc eòlic marí al mar de l’Empordà, aquest transformarà el model territorial. Transformació en la que el sector de la pesca tindrà els dies comptats.