Pluges intenses previstes a partir del migdia de demà al nord del país

Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa de previsió de dilluns a la tarda del 28 de juliol

Protecció Civil de la Generalitat demana prudència davant les pluges que aniran de nord-oest a nord-est i acompanyades de fort vent i, en alguns casos, calamarsa

Servei Meteorològic de Catalunya
Mapa de previsió de dilluns 28 de juliol a la tarda  

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès una Prealerta del Pla INUNCAT (Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya) per les pluges que s’esperen demà a partir del migdia d’acord amb la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), i les afectacions que se’n poden derivar.

La previsió indica la possibilitat de pluges intenses que poden superar els 20 litres/m2 en 30 minuts a les comarques de la meitat nord del país a partir del migdia (12.00 h). Sovint les precipitacions vindran acompanyades de tempesta i localment amb calamarsa i vent ratxejat i fort.

Les comarques on podrà ploure amb intensitat a partir del migdia són: Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Cerdanya, Solsonès, Berguedà, Ripollès, Bages, Osona, Garrotxa, Alt Empordà, Baix Empordà, Selva, Pla de l’Estany, Gironès, Vallès Oriental i Maresme.

Al vespre, a partir de les 20.00 h l’afectació es desplaçarà cap a la meitat est, incloent la major part del litoral català i es pot perllongar fins dimarts pel matí. També hi haurà tempestes acompanyades, en alguns casos de calamarsa, a més de vent ratxejat i fort.

Les comarques afectades en aquest període són, bàsicament, les del litoral i prelitoral nord i central fins el Tarragonès: Alt Empordà, Baix Empordà, Pla de l’Estany, Gironès, Garrotxa, Selva, Ripollès, Berguedà, Bages, Osona, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Maresme, Barcelonès, Baix Llobregat, Anoia, Alt Penedès, Garraf, Alt Camp, Baix Penedès i Tarragonès.

Protecció Civil de la Generalitat demana fer seguiment de l’evolució de la previsió meteorològica i de les afectacions que es puguin produir i seguir les indicacions del Servei Català de Trànsit (SCT) pel que fa a les eventuals incidències viàries, així com moderar la velocitat en els llocs on plogui amb intensitat.

Igualment cal allunyar-se de rieres, rius, punts subterranis i zones inundables allà on plogui amb intensitat i, especialment, en els llocs costaners o propers a la costa que reben molta afluència de gent per aquestes dates, evitar deixar vehicles en rieres i zones inundables, poden ser enduts per una crescuda sobtada del cabal, posant en perill la integritat de les persones i dels béns.

En el cas que hi hagi tempesta amb aparat elèctric (llamps), cal evitar situar-se sota o a prop de torres de la llum, arbres solitaris i sortir de l’aigua si ens trobem a la platja.

Protecció Civil de la Generalitat també recomana netejar avui mateix els embornals i desguassos i baixants que poden tenir pols, fulles seques o brutícia a les reixetes. Un tap de brutícia pot fer que s’inundi un aparcament soterrat, un pati o un terrat amb un xàfec intens.