Inici Ensenyament Poder i Obediència, tema central de la IV Jornada de Filosofia de...

Poder i Obediència, tema central de la IV Jornada de Filosofia de l’Alt Empordà celebrada a Roses

L’institut Cap Norfeu de Roses va ser el centre neuràlgic de la Filosofia de l’Alt Empordà durant el dia d’ahir. Va acollir la IV Jornada de Filosofia de l’Alt Empordà en la que van participar altres centres d’educació secundària de la comarca

El Dia Mundial de la Filosofia, se celebra el tercer dijous de novembre, dia que es considera l’aniversari de la mort de Sòcrates, l’any 399 abans de Crist a Atenes. Una efemèride que, per raons acadèmiques, a Roses es va commemorar ahir amb la celebració de IV Jornada de Filosofia de l’Alt Empordà. Una diada al voltant del pensament sota el lema Poder i Obediència i que va organitzar a l’institut Cap Norfeu, assumint el paper d’amfitrió, amb la participació de l’institut El Padró, de l’Escala, i l’institut Illa de Rodes de Roses. Una jornada, en definitiva que té com a objectiu ser una forma de promoure i estimular la reflexió i el debat per part dels joves més enllà de les aules, alhora que pretenen ser una forma d’impulsar l’activitat filosòfica a l’espai públic. I el més important com va afirmar el director del centre, Agustí Brunyol,“és que, sobretot, els joves tinguin una participació activa en el marc de les activitats que es desenvolupen”.

La jornada al voltant de la filosofia es va encetar amb el visionat del documental La doctrina del shock, el qual tot seguit es va debatre per grups entre els assistents al Cap Norfeu. Després d’una parada per esmorzar es va donar pas a la lectura dels comunicats que havien preparat diferents alumnes i que va ser el pas previ al plat fort de les activitats, la conferència que sota el títol “Poder i dominació: sobre les diferents formes d’obtenir obediència”, oferta per l’antropòleg Manuel Delgado.

L’antropòleg Manuel Delgado

El professor d’antropologia va començar la seva ponència amb la projecció d’un tall de la pel·licula “Babe, el cerdito valiente”, on es mostra com el porquet és capaç d’aconseguir l’obediència d’un ramat d’ovelles en un concurs de gossos d’atura. El visionat el va servir a Manuel Delgado per introduir als assitents en els temes principals de la jornada: Poder i Obediència. L’antropòleg es va preguntar “què és el poder i en què consisteix exercir-lo”, entre d’altres qüestions. I abans de  respondre’s així mateix va remarcar que “el tema no està en el poder sinó en l’obediència”. I ara sí, després ell mateix va respondre a les seves preguntes al dir que “el poder és una categoria amorfa, no vol dir res, és la capacitat de poder actuar sobre les coses o sobre les persones”. Però en resposta a una qüestió sobre quina visió té la societat actual del poder va subratllar “si parlem del govern això és un altra cosa, perquè realment el poder no està en el govern, sinó en els mercats, que són els que manen, perquè manen els diners, el capital”.

La Jornada de Filosofia de l’Alt Empordà va ser una experiència pionera a la nostra comarca que es va encetar l’any 2009 i que ara, tres anys després, es pot considerar que està plenament consolidada.

Exit mobile version