Fira de la Rosa de Roses

Poma de Girona preveu mantenir una alta producció, de més de 88.500 tones de pomes, tot i la sequera

Hi haurà una poma “de bon calibre” i “alta qualitat” malgrat la manca d’aigua, per motius climàtics i hidrològics, i les altes temperatures

Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen aquest any una collita de 88.570 tones, una xifra similar a la que hi va acabar havent l’any passat (88.340). La producció es manté alta per tercer any consecutiu i la d’enguany serà la tercera més elevada de l’última dècada, en part per l’increment de la superfície de producció. Les mesures per fer front a la situació de sequera del país, que ha afectat diferents zones de producció, i les altes temperatures marquen la campanya d’enguany, però els productors gironins asseguren que hi haurà una poma “de bon calibre” i d’“alta qualitat”. Pel que fa a la coloració de les varietats bicolors com la Gala, les baixes temperatures nocturnes dels últims dies han facilitat el desenvolupament del color. Poma de Girona, que aquest any ha superat les 2.000 hectàrees de producció, ha donat el tret de sortida de la collita avui, i que s’allarga fins al novembre, en un acte a l’IRTA-Mas Badia, a Canet de la Tallada (Girona). L’esdeveniment ha comptat com a convidat d’enguany el conegut cuiner garrotxí Pep Nogué, que ha presentat un gelat de poma com a forma divertida i refrescant de consumir poma. 

Poma de Girona està formada per 78 famílies productores de les empreses Girona Fruits, de Bordils (Gironès); Giropoma Costa Brava, d’Ullà (Baix Empordà); i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). Aquest 2023 preveuen recollir 88.570 tones de pomes, segons dades de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) exposades per Joaquim Xifra, cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial a Girona. Suposarà la tercera xifra més alta de l’última dècada, després de la de 2021 (rècord amb 101.750 tones) i 2014 i igualant pràcticament a la de l’any passat.  

Joan Bonany, director de l’IRTA-Mas Badia, explica que “malgrat les condicions de sequera climàtica i hidrològica tornarem a tenir una producció important. S’espera que hi torni a haver una poma bona i de qualitat pel que fa al nivell de dolçor i calibre mig de la fruita”. La major part de les zones de producció de Poma de Girona estan en situació d’excepcionalitat o d’emergència. Bonanyafegeix que “les temperatures també han estat elevades, amb anomalies positives respecte a la mitjana climàtica, però no hem arribat a l’extrem de 2022. Hi ha certes dificultats de coloració en les varietats bicolors, especialment en les més velles, però les nits fresques d’aquests últims dies estan ajudant a un bon desenvolupament del color de la Gala”. Les altes temperatures, en canvi, han facilitat el control de les malalties d’origen fúngic.

La producció de Poma de Girona segueix sent molt rellevant en l’àmbit català i estatal. Obté el 33% de la producció de Catalunya i gairebé el 20% de l’Estat espanyol (1 de cada 5 pomes produïdes a Espanya són de Girona). Jaume Armengol, president de Poma de Girona, explica que “afrontem aquest inici de collita amb optimisme, però amb preocupació per com es pot desenvolupar la situació en el futur”. Per fer front a les mesures de sequera que s’han detectat en diferents zones, els productors gironins han anat apostant per “la conversió del reg per degoteig, que són més eficients; i per la utilització de sistemes de programació de regs basats en sensors, a través del Giroreg”. A més, l’aclarida de la poma s’ha dut a terme d’una forma més intensa i precisa que l’habitual com a mesura per anticipar-se als efectes de la sequera, un fet que ha deixat l’arbre amb menys fruits (però d’un calibre més bo i de més qualitat).

Poma de Girona cultiva quatre varietats. La Golden encapçalarà, novament, la producció (31.740 tones), seguida de la Gala (19.240 tones), la Granny Smith (14.390 tones) i les varietats vermelles (6.030 tones). Altres varietats com la Fuji (7.820) i la Cripps Pink (6.830 tones) també es cultiven a Girona.

Pep Nogué cull simbòlicament la primera poma 

El gastrònom Pep Nogué ha collit la primera poma

El gastrònom gironí Pep Nogué, alhora director de gastronomia del Culinary Institute of Barcelona (CIB),  ha explicat que “la poma és una de les fruites que des de petits coneixem. A la gastronomia, portem un producte tan bàsic i humil com és la poma. És una de les fruites tot terreny, lliga amb molts productes, amb peix, amb productes que tenen greix…”. Nogué afegeix que “la pregunta no és si t’agrada la poma, sinó quina poma t’agrada més. Menjar pomes fa salut i si és de Girona permet que 80 famílies de les comarques gironines puguin viure sent pagès”. 

En anys anteriors, a l’acte simbòlic de la collita de la primera poma hi van assistir el periodista i escriptor Rafel Nadal; Alfred Julbe, aleshores entrenador de l’Spar Uni Girona, de la màxima categoria femenina de bàsquet, i les jugadores Júlia Soler i Laia Flores; Sergi Güell i Ariadna Trias, president i corredora del Massi-Tactic UCI Women’s Team, equip femení del Club Ciclista Baix Ter (Torroella de Montgrí) i únic conjunt català a la màxima categoria internacional; i Francesc Boix i Maria Plaza, fundadors de Skatenergía, un projecte vinculat al món de l’skate que potencia una vida saludable i sana fomentant el consum de fruita.   

Sobre la IGP Poma de Girona  

Poma de Girona és una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) en la qual s’agrupen tres empreses que produeixen i comercialitzen la poma: Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador). La IGP Poma de Girona compta amb gairebé 80 socis productors que representen un total de 1.900 hectàrees productives distribuïdes entre les comarques del Baix Empordà, l‘Alt Empordà, la Selva i el Gironès.  

La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions gaudeixin d’un clima privilegiat. A més, la Poma de Girona està internacionalment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de traçabilitat.