Mes de paraules

Poma de Girona preveu recol·lectar 88.500 tones de pomes després del rècord de l’any passat

IGP Poma de Girona
El periodista i escriptor Rafel Nadal, a l’esquerra, convidat en el tret de sortida de la collita de la primera poma de Girona 2022

Serà la tercera producció més alta de l’última dècada, en un any on han augmentat la superfície de pomeres i on continuen adaptant-se i fent front al canvi climàtic

Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen aquest any una collita de 88.500 tones. La xifra és un 13% inferior a la de 2021, any en què es va registrar una producció de total de 101.750 tones de poma, la xifra rècord des de la seva creació. La producció d’aquest 2022 però, seria una de les tres més altes que han aconseguit en l’última dècada. La climatologia calorosa d’aquest any la farà “més dolça” però a algunes varietats els “costarà tenir un to més vermellós”. Els productors gironins apliquen, des de fa anys, diferents tècniques per adaptar-se i fer front al canvi climàtic, com la instal·lació de xarxes per evitar els cops de sol, la cerca de varietats adaptades a climes càlids, la substitució de fertilitzants d’origen i la implantació de cobertes vegetals. Poma de Girona, que aquest any ha arribat pràcticament a les 2.000 hectàrees, ha donat el tret de sortida de la collita avui en un acte a l’IRTA-Mas Badia, a Canet de la Tallada (Girona), que ha comptat amb el periodista i escriptor Rafel Nadal com a convidat.  

Poma de Girona està formada per 78 famílies productores de les empreses Girona Fruits, de Bordils (Gironès); Giropoma Costa Brava, d’Ullà (Baix Empordà); i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). El 2021 van registrar una producció de total de 101.750 tones de poma, la xifra rècord des de la seva creació. Pel 2022 no es preveu que la producció superi el rècord, però es calcula que, fins el novembre, es recolliran 88.500 tones, segons dades de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat). Suposarà la tercera xifra més alta de l’última dècada (després de la de 2021 i 2014). “Serà una producció important. Malgrat les dificultats de coloració en les varietats bicolors, s’espera una poma bona i de qualitat pel que fa al nivell de dolçor i calibre mig de la fruita”, explica Joan Bonany, director de l’IRTA-Mas Badia. La producció de Poma de Girona és molt rellevant en l’àmbit català i estatal. Obté el 39% de la producció de Catalunya i gairebé el 20% de l’Estat espanyol (1 de cada 5 pomes produïdes a Espanya són de Girona). 

Poma de Girona “oferirà als consumidors, un any més, una producció segura, de qualitat i de proximitat”, afegeix Jaume Armengol, president de Poma de Girona. Poma de Girona cultiva quatre varietats. La Golden encapçalarà, novament, la producció (28.310 tones), seguida de la Gala (20.940 tones), la Granny Smith (13.430 tones) i les varietats vermelles (7.670 tones). Altres varietats com la Fuji (8.530) i la Cripps Pink (7.450 tones) també es cultiven a Girona. 

Poma de Girona continua els esforços d’adaptació al canvi climàtic i contribueix a la seva mitigació 

La temporada 2022 s’ha caracteritzat per temperatures molt altes durant molt de temps, des del maig, i aquest fet incidirà en tenir “una poma més dolça” però, per contra, “les varietats bicolors tindran dificultats per desenvolupar el color”, com la Gala o Red Delicious. El clima càlid i sec també ha facilitat el control de les malalties d’origen fúngic. Poma de Girona fa anys que s’està adaptant al canvi climàtic i a mitigar-ne els efectes. Per exemple, el 60% de la superfície de la varietat Gala ja és d’una classe amb més expressió de color (agafa més color que altres soques de Gala) i participa en programes d’obtenció de nous tipus de pomes adaptades a temperatures estivals altes. A més, ha instal·lat xarxes que eviten l’efecte de les temperatures màximes, i ha reduït el consum d’aigua i de la petjada hídrica mitjançant el programa Giroreg, reconegut recentment en els Premis Catalunya Impacta. Es tracta d’una eina que  fa una recomanació de reg, permet reduir fins un 30% el consum d’aigua i d’energia dels motors de reg i proporciona pomes de més qualitat. Poma de Girona també ha substituït el fertilitzant mineral per la fertilització d’origen orgànic per reduir la petjada de carboni i ja fa anys que ha implantat les cobertes vegetals entre les fileres de pomeres i ha incorporat restes de poda per afavorir el segrest de carboni en el sòl (el carboni queda atrapat en el sòl i, per tant, no contribueix als gasos d’efecte hivernacle). 

Armengol anima “a comprar el producte de proximitat i apostar per la sostenibilitat. El que posem al plat pot tenir un impacte molt gran en el canvi climàtic. Menjar Poma de Girona també és lluitar contra l’escalfament global, reduir la petjada de carboni dels aliments que consumim”. 

Rafel Nadal cull simbòlicament la primera poma 

El periodista i escriptor Rafel Nadal ha recordat que “el meu primer sou, com molta gent de la meva generació, va ser collint pomes per aquesta zona; Albons, Bellcaire, Aiguaviva…. I després vaig recórrer els camps de pomeres amb una empresa que buscava aigua”. Nadal, que té un hort amb pomeres, ha afirmat que és “fan de la varietat Golden, de la més tardana, ja que és més tova” i ha defensat el consum dels productes de proximitat, “quan menges producte natural, com són les pomes de Girona, et dona un plaer enorme sabent el procés i els anys d’història que hi ha al darrere”.

En anys anteriors, a l’acte simbòlic de la collita de la primera poma hi van assistir Alfred Julbe, aleshores entrenador de l’Spar Uni Girona, de la màxima categoria femenina de bàsquet, i les jugadores Júlia Soler i Laia Flores; Sergi Güell i Ariadna Trias, president i corredora del Massi-Tactic UCI Women’s Team, equip femení del Club Ciclista Baix Ter (Torroella de Montgrí) i únic conjunt català a la màxima categoria internacional; i Francesc Boix i Maria Plaza, fundadors de Skatenergía, un projecte vinculat al món de l’skate que potencia una vida saludable i sana fomentant el consum de fruita. 

Sobre la IGP Poma de Girona

Poma de Girona és una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) en la qual s’agrupen tres empreses que produeixen i comercialitzen la poma: Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador). La IGP Poma de Girona compta amb gairebé 80 socis productors que representen un total de 1.900 hectàrees productives distribuïdes entre les comarques del Baix Empordà, l‘Alt Empordà, la Selva i el Gironès.

La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions gaudeixin d’un clima privilegiat. A més, la Poma de Girona està internacionalment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de traçabilitat.